Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2012-03-05
Hozzászólások: 0db

Csak a tulajdonosok 13%-a elégedett otthona energiahatékonysági állapotával

Habár a magyar ingatlantulajdonosok 85%-a tudja, hogy energiahatékonysági beruházásokkal nagymértékben csökkentheti rezsiköltségét, mégis alig felük végzett otthonán ilyen fejlesztéseket az elmúlt 5 évben, legnagyobb részt a fûtési energia felhasználásának csökkentését célozva. A fûtési költség ugyanis a magyar ingatlanok 34%-a esetében 20 és 30 ezer forint közé esett, 21%-uknál pedig a 30 ezer forintot is meghaladta a leghidegebb, idei téli hónapokban.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A számottevõ megtakarítási lehetõség ellenére a magyar lakosság 33%-a az anyagiak miatt nem fejleszti otthona energiahatékonysági állapotát, ha azonban fordít erre, 36%-a szigeteléssel, 32%-uk a nyílászárók cseréjével, további 32% pedig energiatakarékos izzók alkalmazásával csökkenti ingatlana energiafelhasználását – derül ki a Knauf Insulation által, az Energiahatékonysági Világnapra készített közvélemény-kutatásból. A kutatásban megkérdezettek 77%-a a fûtésköltség csökkenését várja otthona energiahatékonysági fejlesztésétõl.

A március 6-i Nemzetközi Energiahatékonysági Nap alkalmából a Knauf Insulation Kft. felmérést végzett 500 magyar ingatlantulajdonos körében, a hazai ingatlanok energiahatékonysági állapotának felmérése, a tulajdonosok által már megvalósított, illetve megvalósítani tervezett energiahatékonysági fejlesztések vizsgálatára.

A kutatásában résztvevõk 35%-a családi házban, 36%-a téglaépítésû társasházban, 29%-uk pedig panellakásban lakik. A megkérdezettek otthonainak 22%-a 1960 elõtt, 13%-a 1960 és 1970 között, 23%-a 1970 és 1980 között, 20%-a 1980 és 1990 között, 8%-a 1990 és 2000 között, 13%-a pedig 2000 után épült.

Mivel energiahatékonysági szempontból mindössze ez a 13% tekinthetõ korszerû épületnek, a téli hónapokban a megkérdezettek 21,6%-a 30.000 forintot meghaladó összegben, 34%-a 20 és 30 ezer forint között, 26%-uk 10 és 20 ezer forint között költ fûtésre, és mindössze 8%-uk fizet e célból kevesebbet, mint 10.000 forint.

Cél a fûtésszámla csökkentése

A kutatásban megkérdezettek 85%-a tisztában van azzal, hogy energiahatékonysági fejlesztésekkel nagymértékben csökkenthetõ lenne rezsiköltsége. Ennek ellenére 44%-uk semmilyen energiahatékonysági beruházást nem végzett otthonán az elmúlt 5 évben. A fejlesztések az ingatlantulajdonosok több mint kétharmada (75%) esetében anyagi okok miatt maradtak el, pedig mindössze 13%-uk elégedett otthona jelenlegi energiahatékonysági állapotával.

Azok, akik végeztek energiahatékonysági fejlesztést az elmúlt 5 évben (56%), elsõsorban a fûtésszámla csökkenésére irányították beruházásukat. 73%-uk szigetelte ingatlanát, 62%-uk a nyílászárókat cserélte ki vagy szigetelte, egy részük pedig a fûtési rendszert korszerûsítette vagy egyedi hõmennyiségmérõ órákat szereltetett fel. Otthona környezeti szempontú fenntarthatóságát segítõ fejlesztéseket alig a lakosság pár százaléka valósított meg; hõszivattyút a megkérdezettek 3%-a, napkollektort 1,4%-uk, napelemet pedig mindössze 0,36%-uk helyezett üzembe otthonában.

A családi házban élõk fele tervez szigetelést

A kutatásból kiderült, hogy az ingatlantulajdonosok 73%-a tervez a közeljövõben valamilyen energiahatékonysági beruházást, az esetek több mint harmadában szigetelést. Elsõsorban (43%) a családi házban élõk tervezik szigetelni otthonukat és lecserélni vagy szigetelni a nyílászárókat, mivel tudják, hogy ezek jó, sokszorosan megtérülõ befektetések. A szigetelést tervezõ ingatlantulajdonosok többsége a szakértõk által igen vékonynak ítélt, 10 cm vastagságú, polisztirol, homlokzati vagy beltéri szigetelésbe ruházna be, amit az is indokol, hogy a szigetelésbe fektetett összeg 2-4 év alatt megtérül, ezt követõen pedig minden, szigetelésbe fektetett forint 7 forint hasznot hoz.

Valódi segítség kell a családoknak

„A tulajdonosok többsége 100 és 300 ezer forint közötti összeget tud ingatlanának energetikai fejlesztésére fordítani, ami igen alacsony összeg egy szakszerû, jó minõségû beruházáshoz” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezetõ igazgatója. „Az európai országok többségében már elérhetõ, lakossági energiahatékonysági finanszírozási mechanizmus nagy segítséget jelentene a családoknak. Ezt támasztja alá az a tény, hogy kutatásunk alapján a magyar ingatlantulajdonosok 44%-a venne igénybe ilyen lehetõséget otthona energiahatékonysági fejlesztése céljából.” – mondta Aszódy Tamás.

A megkérdezettek 77%-a a fûtésköltség csökkentését, 51%-uk az ingatlan belsõ hõmérsékletének emelkedését, 36% a környezet kisebb terhelését, 28%-uk pedig gyors megtérülést vár az általa megvalósítani tervezett energiahatékonysági fejlesztéstõl. Az energiahatékonysági beruházások ezeket a célokat szolgálják, amelyek eléréséhez a Knauf Insulation szerint elengedhetetlen a megfelelõ financiális támogatás.

Knauf Insulation


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából