Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2013-05-02
Hozzászólások: 0db

Csak egy falat

Ha úgy érezzük, hogy szeretnénk otthonunk egyik helyiségét kicsit izgalmasabbá tenni, de nem kívánunk teljes átalakításba belevágni, jó megoldás lehet valamelyik falfelület megváltoztatása. Egyetlen fal megújíthat egy egész teret.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Egy-egy falfelület újraálmodásával nem csak az elénk táruló látvány változik, hanem a tér ránk gyakorolt hatása is (hangulatunk, érzelmeink). Pont ezért, mielõtt eldöntjük, hogy melyik falat és miként festenénk, burkolnánk, vagy dekorálnánk, fontos megfogalmaznunk, hogy mit szeretnénk elérni az újítással. Ha túl unalmasnak találunk egy helyiséget, és szeretnénk kicsit feldobni, egy harsányabb színnel lefestett falrész akkor is élénkebbé teszi az összképet, ha semmi mást nem változatunk meg. Lehet keskenyebb, de központi falat választani, így megmutatja, hol van a helyiség szíve. Nem véletlen, hogy a kandalló környékét szívesen teszik még hangsúlyosabbá azzal, hogy meleg színnel festik le a körülötte lévõ falfelületet.

Meghittebb hangulatot teremthetünk a hálószobában, ha az ágyvég mögötti falra választunk egy meleg színárnyalatot, vagy egy rusztikus burkolatot. Szintén kellemes érzést kelt az a megoldás, ha az étkezõasztal melletti falat festjük át: összehozza a körülötte ülõket.

Nagyon divatosak a falmatricák is, fõleg az ornamentikus minták, melyek szinte rákúsznak a falra. A falmatrica a fali dekorációt is helyettesíti, csak ott válasszuk, ahol valóban él, és mutatós!

Nem csak színekkel, hanem mintákkal, vagy különleges felületekkel is elérhetjük, hogy kihangsúlyozzunk egy területet. Egy szûk szobát, vagy egy kisebb sarkot kitágíthatunk a fal vízszintes csíkozásával. A mintás háttér kiemeli a minimál stílusú bútorokat is. Fontos azonban, hogy a megváltoztatott falrésszel együtt a tér továbbra is megtartsa egységes képét, hiszen a célunk most a tér kiegészítése, nem megosztása.

Kisebb helyiségeinket is egyedibbé tehetjük azzal, ha az egyik falra a többitõl eltérõ színt vagy burkolatot választunk. Csupasz téglafallal, vagy mozaikkal, tükörrel borított felülettel egészen különleges hatást érhetünk el a konyhában, fürdõben is. A szûkebb helyiségekben azért is érdemes egy exkluzív falfelület elkészítésének lehetõségével élni, mert más dekorációk: a fali képek, virágok, mécsesek útban lehetnek.

A vidám gyerekszobában az élet is vidámabb. A gyerekek szeretik a színeket, az egyszerû ábrákat: pöttyöket, virágokat, napocskát, lufit, házikót, fácskát. Az egész szobát nem feltétlenül szükséges mintákkal borítani (fõleg ne az alvó- illetve tanulókuckó környékét), de választhatunk egy kedves játszósarkot, ahol a falat is felöltöztetjük a játékhoz. Ha anya (és a gyerekek) bevállalják a gyakoribb takarítást, le lehet kenni egy falat táblafestékkel, így a gyerekek saját rajzai lesznek a dekorációk. Ha emellett döntünk, törekedjünk arra, hogy a táblafesték sötét színét mindenképpen oldjuk élénk színekkel, fénnyel, és szellõs térrendezéssel.

Lakásunk falai nem csupán a határokat jelölik, hanem a körülöttünk lévõ tér szerves részeiként funkcionálnak. Használjuk ki azt a pluszt, amit hozzáadhatnak otthonunkhoz – akár csak egy fal erejéig!

 

Laky J. Eszter

Képek forrása: http://www.housebeautiful.com


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából