Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2013-08-22
Hozzászólások: 0db

Csak egy kis parasztházikó…

Jövünk-megyünk a világban, rácsodálkozunk idegen országok különleges épületeire, stílusaik múltban gyökerezõ szépségeire, és természetesen nagyon örülünk az élményeknek, melyekkel gazdagodunk egy-egy ilyen kirándulás alkalmával. De talán ezek az utazások arra is jók, hogy amikor hazatérünk, kis hazánkat is kicsit más szemmel tudjuk nézni. Talán meglátjuk azokat az értékeket, melyeket egyre többen szeretnének magukénak érezni: mondjuk, egy lankás domboldalon épült parasztházat gyümölcsfákkal, muskátlival.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Ha egy régi parasztházat szeretnénk felújítani, a legfontosabb szabály, amit be kell tartanunk, az az alkalmazkodás szabálya. Alkalmazkodnunk kell a táj jellegéhez, az eredeti formákhoz, anyagokhoz, hiszen, ha az átalakítással nem tudjuk megtartani a népies motívumokat, elveszíthetjük az egész épület (és otthon) varázsát is. Sok esetben szükséges, hogy ezeket a parasztházakat a mai, modern elvárásokhoz igazítsuk, de a korszerûsítéssel nem szabad belerondítani az eredeti utca- és házképbe. Lehet bõvíteni, kiegészíteni – finoman, érzéssel, és megbecsülve elõdeink kétkezi munkáját. 

Általában a régi szoba-konyhás megoldást felváltja a konyha – étkezõ – nappali egy légterû beépítése, ez válik a ház központjává. Ehhez épülhetnek hozzá a hálószobák – esetleg a padlástér beépítésével, de népszerû a ház L alakban történõ kiegészítése is. Fontos az egységesség, mely a tér kialakításában folytonosságot is jelent. Vannak olyan házak, ahol még kemence is van, de fantasztikus hangulatot teremthet egy cserépkályha is. Ne feledjük, a ház „tüze” még ma is szimbolikus jelentésû, vigyázzunk rá!

Természetes anyagok (nyers, rusztikus burkolatok), népies formavilág (faragott tárgyak), egyszerûség, nyugalom jellemzi a parasztházakat. A fehérre meszelt falak, a fa nyílászárók, zsalugáterek és gerendák kötelezõen vannak jelen. Könnyû függönyökkel, szõnyegekkel, fa bútorokkal tehetjük a belsõ teret otthonossá. Dekorációként használhatunk kézmûves tárgyakat: kovácsoltvas kiegészítõket, mázas cserépedényeket, fonott kosarakat – ezek régen használati tárgyak voltak, de új szerepükben is illeszkedni tudnak hozzánk, és otthonunkhoz. Ládikák, faragott bútorok (tálalószekrények, sarokbútorok) segíthetik a tárolást, melyek esztétikusan bújtatják el azokat a tárgyainkat, melyekre nincsen nap mint nap szükségünk. Érdemes a modern háztartási eszközöket (mosogatógépet, modern tûzhelyet) is elrejteni – csak észrevétlenül segítse hétköznapjainkat! Kerüljük a zsúfoltságot, mert a kézmûves tárgyak önmagukban szépek. Legyen elég tér ahhoz, hogy kiemelkedjenek, hogy megmutassák egyediségüket, értéküket. Ez egyébként az egész épületre is érvényes: a ház emelje ki a körülötte lévõ tájat, és a táj is hagyja megmutatni az épület egyszerû szépségét! 

Dédszüleink sokat dolgoztak. Nem volt könnyû életük, de amikor leültek árnyékos verandájukra, vagy a búbos kemence mellé, akkor otthon-illata volt mindennek. Egyszerûen, szépen, békésen éltek. Egy kis parasztházikó újjáálmodásával sokan ezt az érzést szeretnék átélni. Talán pont ránk vár egy valahol a közelben…

Laky J. Eszter

Képek forrása: http://fatosz.eu, http://www.hotelsbudapesthungary.eu/en/tornacos-paraszthaz


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából