Kategória: Burkolat
Utolsó módosítás: 2012-11-13
Hozzászólások: 0db

Csempét csempére, avagy újat a régire

Egy házon, lakáson mindig van alakítani való, terveink, kívánságaink pedig egyre csak gyarapodnak. A kevés szabadidõ, a szükségesnél kevesebbnek ítélt pénz esetleg a rendetlenségtõl, piszoktól való félelem ne vegye el kedvünket a lakás dekorálásától, csinosításától, talán az is elegendõ, ha jól átgondoljuk a lehetõségeket.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Legyen szó akár apró lakásunk idejét múlt fürdõszobájáról, akár tágas családi fészkünk jól kialakított vizes helyiségeirõl, a vágy, hogy szebbé, trendibbé és lakályosabbá varázsoljuk otthonunkat, idõrõl-idõre hatalmába kerít minket. Sajnos sokszor felújítási szándékunkat több tényezõ is korlátozza, vagy nem teszi lehetõvé a közeljövõben.

Sokan azt gondolják, hogy egy nagyobb fürdõszobafelújítás, vagy a burkolat teljes cseréje az étkezõben, konyhában, netalán kinn a teraszon hetekbe is belekerülhet, hiszen az építést megelõzi a pusztítás, a már meglévõ burkolat lebontása. Vannak, akik a bontási procedúra, a por és a feldúlt környezet miatt halasztják el idõrõl idõre a korszerûsítést, újraburkolást. Pedig vannak esetek, amikor a munkafolyamat ezen fázisa elkerülhetõ, vagy teljesen szükségtelen.

Való igaz, a felújítás mindig porral jár, kérdés, hogy mennyivel. Az is elõfordul, hogy a teljes lakás megújulására egyszerre nem futja a költségvetésbõl, vagy a lakás egy részét a felújítás közben is szeretnénk használni, így a lehetõ legjobban megkímélni a keletkezõ portól. Hogyan? Elõfordulhat, hogy a régi padlóburkolatot nem is kell felbontani, mert az kiváló alapot biztosít az új lerakásához – tehát csempét a csempére.

Ebben az esetben – ha a feltételek ehhez adottak, az új burkolat akár a régire is kerülhet. Ehhez természetesen speciális anyagok használata javasolt.

A Murexin D4 tapadóhíddal, a Murexin ST 12 vagy ST 25 aljzatkiegyenlítõkkel, az AM 20 Kiegyenlítõhabarccsal és a Murexin számos egyéb termékével megkímélhetjük magunkat a bontási folyamatoktól, annak minden kellemetlenségével és kényelmetlenségével együtt, spórolva a felújításra szánt idõvel és pénzzel egyaránt, úgy, hogy a már meglévõ, stabil, hordképes alapfelületre visszük fel az újabb burkolatréteget.

Melyiket válasszam?

A Murexin attól függõen, hogy kül- vagy beltér felújításáról van-e szó, függõleges vagy vízszintes felületen történik-e a munka, valamint milyen igénybevételnek lesz kitéve a burkolat a késõbbiekben (száraz vagy nedves helyiség, fûtött vagy fûtetlen, terhelés foka), különbözõ termékek ajánlásával biztosítja, hogy a felújítás végeredménye minõségi és esztétikus legyen.

A munkálatok megkezdése elõtt figyelembe kell vennünk, hogy milyen típusú és méretû burkolólapokkal szeretnénk renoválni otthonunkat. Nem mindegy ugyanis, hogy nedvszívó kerámialapokról, vagy tömörre égetett greslapokról van-e szó, hiszen más-más ragasztóval kell a szakembernek dolgoznia mindkét esetben. A Murexin mûszaki leírásaiban megtalálható, hogy az adott ragasztóanyag milyen burkolattípusokhoz javasolt. Amennyiben ezeket a leírásokat nem vesszük figyelembe, fennállhat a veszélye annak, hogy a lap elválik a ragasztórétegtõl. Azért, hogy ezt a bosszantó következményt elkerüljük, járjunk el körültekintõen, és tájékozódjunk a termékek felhasználási területeirõl, kiválasztott burkolólapunk paramétereirõl.

Csempét csempére, lépésrõl lépésre

Nem kell magunkat burkolóvá kiképezzük, de nem árt, ha ismerjük a folyamatát ennek a speciális megoldásnak. Lássuk!

Minden esetben tisztának, száraznak, szilárdnak, teherbírónak, alaktartónak, valamint por-, szennyezõdés-, olaj, zsírmentesnek kell lennie a régi burkolatnak, amelyre az új kerül. Majd következik az un. tapadóhíd (Murexin D4 tapadóhíd), amely a sima felületet megérdesíti és ezáltal a ragasztóanyagnak megfelelõ tapadást biztosít az alapfelülethez. Gyors száradása után a vízszintes felületeknél amennyiben szükséges, aljzatkiegyenlítést kell végezni (ajánlott termékek: Murexin ST 12 vagy ST 25), hogy az új burkolatunknak - függetlenül a régi burkolat egyenletességétõl - sima, egyenletes alapot biztosítsunk. Függõleges felületeknél a tapadóhíd felhordását követõen gyors kötésû kiegyenlítõhabarcs használata javasolt (Murexin AM 20 Kiegyenlítõhabarcs, 20 mm rétegvastagságban).

Ezek után jöhet a burkolat (illetve nedves helyiségekben kent szigetelés alkalmazása szükséges), amelyet a teljesen kiszáradt felületre szabad ragasztani (javasolt termékek: Murexin KPF 35 Profiflex, KGX 45 Univerzál flexibilis vagy a KGF 65 Totál flex ragasztók).

Példa a helyes rétegfelépítésre fürdõszobában:

Meglévõ kerámiaburkolat: D4 tapadóhíd

AM 20 Kiegyenlítõhabarcs, vagy ST 12, ST25 önterülõ aljzatkiegyenlítõ (amennyiben szükséges)

1 KS Folyékonyfólia + DB 70 Hajlaterõsítõ szalag

KPF 35 Profiflex vagy KGX 45 Univerzál ragasztóhabarcs

30x30 cm kerámiaburkolat

FM 60 Fugázó vagy FME 80 Extrém fugázó, valamint SIL 60 Szaniter szilikon, SIL 80 Aqua szilikon

Példa a helyes rétegfelépítésre teraszon:

Meglévõ kerámiaburkolat: D4 tapadóhíd

AM 20 Kiegyenlítõhabarcs vagy FMA 30 Kültéri aljzatkiegyenlítõ (amennyiben szükséges)

PD 1 K Profi Vastagfólia vagy Hydro Basic 2K + DB 70 Hajlaterõsítõ szalag

KGX 45 Univerzál vagy KGF 65 Totál flex ragasztóhabarcs (kétoldali kenés) 

30x30 cm kerámiaburkolat

FM 60 Fugázó vagy FME 80 Extrém fugázó, valamint SIL 60 Szaniter szilikon, SIL 80 Aqua szilikon

Példa a helyes rétegfelépítésre természetes kõburkolat esetén

Meglévõ kerámiaburkolat: D4 tapadóhíd

AM 20 Kiegyenlítõhabarcs (amennyiben szükséges)

KTF 55 Trass Flex ragasztó

SF 50 Kõfugázó vagy FMT 15 Trass, valamint SIL 50 Természeteskõ szilikon

További információ a Murexin év végéig tartó nyereményjátékáról www.szepuljonamurexinnel.hu oldalon.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából