Kategória: Tetõ
Utolsó módosítás: 2008-02-11
Hozzászólások: 3db

Cserepeslemezek – Annak, aki nem fél az újtól!

Természetes, hogy a tetõfedõ anyagról szinte mindenkinek a cserép jut eszébe. Nem csak közkedvelt és tartós, de szép is. Elképzelhetõ, hogy más megoldás lehet ugyanolyan jó, mint a tetõcserép? Lehet hogy jobb is? Nem tudom, nézzük meg:

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Hazánkban nem régóta van piacon egy merõben új tetõfedési forma, a cserepeslemez. Hogy mi az? Nos, biztosan látott már lemeztetõt. Általában gazdasági, vagy irodaépületek, gyárak, bevásárló központok tetejét fedik ilyen anyaggal. Tudom, hogy most mire gondol. Arra, hogy azok a tetõk rondák! Igaza is van. De mielõtt tovább mennénk, ki kell térnem arra; mi oka van annak, hogy ezeken az épületeken a hagyományos cserepes tetõfedési eljárás helyett a lemeztetõket részesítették elõnyben. Nos, a válasz egyszerû: A lemeztetõ olcsó, tartós, és villámgyorsan fel lehet helyezni a tetõre. Máris van három érvünk a lemeztetõk mellett. Ha ezt kiegészítjük azzal, hogy a cserepeslemezek ma már kinézetükben is inkább hasonlítanak a hagyományos tetõfedési formákra, mint a gazdasági épületek tetejére, akkor már van min elgondolkozni.

Gerard.jpg

Nézzük csak szép sorjában, milyen elõnyökkel jár, ha cserepeslemezt vásárolunk:

Könnyû: Egy cserepeslemezzel ellátott tetõ súlya akár a tizede (nem tévedés) is lehet egy hagyományos tetõ súlyának. Ezáltal nem csak a tetõre nehezedõ nyomás mértékét csökkenthetjük, de lehetõségünk van arra is, hogy régi, korszerûtlen palatetõnket bontás nélkül (!) újjá varázsoljuk. Bevált szokás ugyanis, hogy a régi palatetõkre helyezett cseréplécekkel oldják meg a cserepeslemezes fedést.

Tiszta: Mivel a cserepeslemezek felszíne jóval egyenletesebb, mint a hagyományos cserepeké, így a mohát az esõ egész egyszerûen lemossa. A cserepeslemez tisztántartása ezáltal semmiféle erõfeszítést nem igényel részünkrõl.

Egységes felület: A tetõt mindenképp szükséges bádogozni, például a vápáknál, illetve a kémények tövénél. A cserepeslemez gyártók gondoltak erre, így a bádogos munkákhoz ugyanolyan színû és bevonatú lemezeket biztosítanak. Ezáltal egységes felületû tetõképet kapunk.

Viharálló: A rögzítési módnak köszönhetõen a cserepeslemezek szinte teljesen viharállóak, az erõs szélnyomásnak könnyedén ellenállnak.

Vízhatlan: Egyik legjelentõsebb elõnye a cserepeslemezeknek a hagyományos cserepekkel szemben az, hogy egyáltalán nem vesznek fel vizet. A hagyományos tetõcserepek mindegyike szív magába némi nedvességet az esõvízbõl, vagy olvadékból. Ez komoly fagykárokat idézhet elõ, mert a víz a cserép felsõ rétegeiben megfagyva szétfeszítheti azt, így a cserép felülete sérülhet. Egy fémbõl készült cserepeslemez esetében ez nem fordulhat elõ.

Prefa.jpg

A sok elõny mellett azért akad hátránya is a cserepeslemez tetõnek. Az elsõ mindjárt a zaj. Az esõcseppek kopogása igencsak zavaró lehet, fõleg a tetõtérben élõknek. Egy fémbõl készült tetõ a hõszigetelés teljesítményét is ronthatja, mivel nagy a hõátbocsátási tényezõje. Mindemellett pedig elõfordulhat, hogy a jégesõ komolyabb károkat okoz – legalábbis esztétikai szempontból – a cserepeslemezekben, mint a hagyományos cserepekben.

A cserepeslemez elõnyei ellenére sem valószínû, hogy a közeljövõben átvenné a hagyományos tetõfedõ anyagoktól a vezetõ szerepet. Van ugyanis egy rendkívül erõs tényezõ: nem nagyon szeretjük az újat! Általában az emberek jobban bíznak a nagy hagyományokkal bíró eljárásokban, de mindenesetre amíg a szomszédnak az van, addig jó nekünk is. A lényeg azonban: A cserepeslemezek itt vannak, lehet és mindenképp érdemes is számolni velük.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából