Kategória: Belsõépítészet
Utolsó módosítás: 2008-10-23
Hozzászólások: 3db

Csináld magad – Gipszkarton álmennyezet 2. rész

A Rigips gipszkarton álmennyezetek a födém modern, gyors és tiszta takarását teszik lehetõvé. Hang- és hõszigetelõ anyag beépítése esetén ezen értékek javítása mellett a vezetékek elrejtésének elõnyét is nyújtják.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A különbözõ födémek különbözõ szerkezeti megoldásokat igényelnek. Amennyiben a mennyezetet csak burkolni kell, az álmennyezetet direkt függesztõkkel szereljük. A belmagasság csökkentése, vagy a födém alatt futó gépészeti elemek, vezetékek elrejtése érdekében az álmennyezet lefüggesztését kell választanunk. A Rigips gipszkarton mennyezetek minden mennyezetre elegáns megoldást kínálnak.

 

 

Kétirányú bordavázra szerelt Rigips álmennyezet szerelési útmutatója

 

Az álmennyezet tartószerkezete egy kétszintû bordaváz. A felsõ CD profilok a tartóprofilok, melyeket direkt függesztõvel vagy szemes függesztõhuzal és rugós gyorsfüggesztõ (fémhez) segítségével szerelhetjük fel. Az alsó CD profilokat szerelõprofilnak nevezzük, ezekhez csavarozzuk a Rigips lapokat.

 

1. A falon kijelöljük az álmennyezet helyét. Ne felejtsük el, hogy a profilváz helyét jelöljük ki, ezért számoljunk a Rigips lap vastagságával is.

 

2. Zsinór, vagy az egyik profil és vízmérték segítségével a körítõ szerkezetekre rájelöljük az álmennyezet kerületének helyét.

 

3. A helyiség kerületére rögzítjük az UD profilokat, melyeket a rögzítés elõtt öntapadó Rigips szivacscsíkkal látunk el. Az UD profilokat mûanyag beütõ dübellel, vagy a fal anyagától függõen egyéb rögzítõ eszköz segítségével rögzítjük a falra.

Az UD profilokat rögzítõ dübelek maximális távolsága 800 mm. Az elsõ rögzítési pont távolsága a szoba sarkától maximum 200 mm.

 

4. Kimérjük a függesztõ elemek helyét. A felfüggesztõ elemeket úgy helyezzük el, hogy távolságuk a CD profilok hosszirányában maximum 900 mm, merõleges irányban pedig egymástól mért távolságuk maximum 1000 mm legyen. Ezáltal a felfüggesztõ elemek 900x1000 mm-es hálót alkotnak. A szélsõ CD profil faltól mért távolsága maximum 1000 mm, a szélsõ függesztõ elem faltól mért távolsága a rá merõleges irányban maximum 900 mm lesz.

A szemes függesztõhuzalt vagy 1 db DN6-os acél beütõékkel, vagy fa födém esetén 2 db laposfejû facsavarral a gerenda oldalára rögzítjük, hogy a facsavar nyírásra legyen terhelve. Az álmennyezet teherviselõ elemeit tilos mûanyag beütõdübelekkel rögzíteni. Más típusú mennyezetek esetén a felfüggesztést egyéb rögzítõ eszközzel kell rögzíteni.

 

5. A rugós függesztõt ráhúzzuk a függesztõ pálcákra. A függesztõ rugóját ehhez könnyedén össze kell nyomni.

 

6. A helyiség kerülete mentén felszerelt UD profilok tetejére elhelyezzük a tartó CD profilokat, majd a rugós gyorsfüggesztõket a CD profilokba akasztjuk. A CD profilok magasságát a rugók segítségével állíthatjuk be. A CD profilokat hosszirányban a CD profil toldó elemek segítségével toldhatjuk. A szomszédos CD profilok csatlakozásait minimum egy lap szélességével (1200 mm-rel) eltoljuk. Ez az érték az alsó CD profilokra is érvényes.

 

7. A CD szerelõ profilokat a kerületi UD profilokba helyezzük, és keresztrögzítõk segítségével a tartó CD profilokhoz rögzítjük. A szerelõprofilok maximális távolsága 400 mm.

 

8. A felfüggesztett, CD profilokból álló rácsot még a Rigips lapok felszerelése elõtt vízszintbe állítjuk.

 

9. A 12,5 mm-es Rigips gipszkarton lapokat a 212. típusú gyorsépítõ csavarok segítségével 170 mm-ként a CD és UD profilokhoz rögzítjük. A lapokat mindig a szerelõprofilokra merõlegesen helyezzük el. A rövidebb oldalak csatlakozásainak mindig a CD profilokra kell esniük, és ezeket az éleket fózoljuk. A szomszédos lapok rövidebb oldalai között keletkezett hézagokat legalább egy CD profillal el kell tolni annak érdekében, hogy elkerüljük a kereszt alakú hézagok kialakulását.

 

10. Elvégezzük a hézagolást, illetve elgletteljük a csavarok fejét.

 

 

Tipp: Amennyiben javítani szeretnénk a mennyezet hõszigetelését, ásványgyapot szigetelõ anyagot teszünk az álmennyezet fölé. A szigetelõanyagot (pl. Isover Piano) teljes felületen, hézagok nélkül kell az álmennyezet fölé helyezni. Az ásványgyapot szigetelés a mennyezet hangszigetelési tulajdonságait is javítja. Amennyiben az álmennyezet az épület belsõ hõmérsékletének megõrzésére szolgál, javasolt a teljes felületen párazáró réteget beépíteni. A párazáró réteget a CD szerelõprofilok alján kétoldalú ragasztó segítségével rögzítjük. A párazáró réteg felszerelésének szükségessége az adott mennyezet tulajdonságaitól függ, és kizárólag hõtechnikai számítások elvégzését követõen állapítható meg.

 

 

 

 

Rigips Hungária Gipszkarton Kft.

1181 Budapest, Zádor u. 4.

 

Telefon:            06-1/296-0500

Fax:                 06-1/296-0662

Web:                www.rigips.hu

E-mail:             muszakiinfo@bpb.com

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: macix Dátum: 2012-11-05 19:25:20
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Mi az a minimális távolság, amellyel számolni kell a régi mennyezet és a gipszkarton álmennyezet felsõ síkja (amely a szerelõ profilokkal találkozik)? Ez a méret mennyivel változik, ha hõszigetelést is tervezek beépíteni?

Köszönettel:
macix
Név: Rigips Dátum: 2012-01-13 09:55:09
Tisztelt Csuhai Csaba!

Köszönjük érdeklõdését termékeink, rendszereink iránt.
Kérdésre válaszunkat alábbiakban küldjük: a hõszigetelõ paplan felhelyezése a kartonozással egyidõben történik, a szigetelés csak rá van fektetve a gipszkartonnal burkolt szerkezetre.

A CD profilokra kétoldalú ragasztót helyezünk el, ezzel felhelyezzük a profilok aljára a fóliát, majd a gipszkarton csavarozásakor ez is végleges rögzítést kap.

További kérdések esetén munkatársaimmal állok szíves rendelkezésére.

Üdvözlettel,

Petres Andrea
marketing és mûszaki asszisztens
www.rigips.hu
Név: Lufi Dátum: 2012-01-06 16:40:31
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan teszem a párazáró fóliát és ahõszigetelõ paplant a gipszkartom alá?

Még több cikk kategóriából