Kategória: Belsõépítészet
Utolsó módosítás: 2008-10-16
Hozzászólások: 3db

Csináld magad – Gipszkarton álmennyezet

A Rigips gipszkarton álmennyezetek a födém modern, gyors és tiszta takarását teszik lehetõvé. Hang- és hõszigetelõ anyag beépítése esetén ezen értékek javítása mellett a vezetékek elrejtésének elõnyét is nyújtják.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A különbözõ födémek különbözõ szerkezeti megoldásokat igényelnek. Amennyiben a mennyezetet csak burkolni kell, az álmennyezetet direkt függesztõkkel szereljük. A belmagasság csökkentése, vagy a födém alatt futó gépészeti elemek, vezetékek elrejtése érdekében az álmennyezet lefüggesztését kell választanunk. A Rigips gipszkarton mennyezetek minden mennyezetre elegáns megoldást kínálnak.

Direkt függesztõvel szerelt Rigips álmennyezet szerelési útmutatója

A direkt függesztõvel szerelt álmennyezet olyan álmennyezet, amelynél az álmennyezet tartószerkezetét jelentõ CD profilokat a közvetlenül a mennyezetre szerelt direkt függesztõkhöz csavarozzuk.

1. A falon kijelöljük az álmennyezet síkját. Mivel az alapszerkezet helyét jelöljük be, figyelembe kell venni a lapburkolat vastagságát is.

2. Zsinór, vagy az egyik profil és vízmérték segítségével valamennyi falra feljelöljük az álmennyezet kerületét.

3. A helyiség körítõ falaira felszereljük az UD profilokat, melyeket a rögzítés elõtt Rigips csatlakozó szivacscsíkkal látunk el. Az UD profilokat mûanyag beütõdübelekkel, vagy a fal anyagától függõen egyéb rögzítõ eszköz segítségével rögzítjük a falra. A rögzítési pontok maximális távolsága 800 mm. Az elsõ rögzítési pont távolsága a szoba sarkától maximum 200 mm lehet.

4. Kimérjük a direkt függesztõk helyét. A direkt függesztõket úgy helyezzük el, hogy egymástól való távolságuk a CD profilok hosszirányában maximum 1000 mm, merõleges irányban egymástól mért távolságuk pedig maximum 400 mm legyen. Tehát a CD profilok egymástól mért tengelytávolsága maximum 400 mm lesz. A szélsõ CD profil faltól mért távolsága maximum 400 mm, a szélsõ felfüggesztõ pánt faltól mért távolsága fordított (merõleges) irányban maximum 1000 mm lesz. Ezáltal a felfüggesztõ pántok 0.4 x 1 m-es hálót alkotnak.

5. Az álmennyezet felfüggesztését vagy 1 db DN6-os acél beütõékkel, vagy fa födém esetén 2 db laposfejû facsavarral végezzük. Az álmennyezet teherhordó elemeit tilos mûanyag beütõdübellel rögzíteni. Más típusú mennyezet esetén a felfüggesztést egyéb rögzítõ eszközökkel kell megoldani. Amennyiben magasabb hangszigetelési igényeink vannak, a direkt függesztõket csatlakozó szivacscsíkkal látjuk el.

6-7. A CD profilokat az UD profilokba toljuk, és oldalról a direkt függesztõkhöz csavarozzuk õket egy pár 421. típusú önmetszõ lemezcsavar segítségével. A CD profilokat hosszirányban a CD profiltoldó elemek segítségével toldhatjuk. A szomszédos CD profilok csatlakozásait minimum egy lap szélességével (1200 mm-rel ) eltoljuk.

8. Rögzítjük a 12,5 mm vastag Rigips lapokat. A lapokat 212. típusú gyorsépítõ csavarok segítségével 17 cm-ként a CD és UD profilokhoz rögzítjük. A lapokat mindig a CD profilokra merõlegesen helyezzük el. A rövidebb oldalak csatlakozásainak mindig a CD profilokra kell esni, és felszerelés elõtt ezeket az éleket fózolni kell. A szomszédos Rigips lapok rövidebb élei között keletkezett hézagokat legalább egy CD profillal el kell tolni annak érdekében, hogy elkerüljük a kereszt alakú hézagok kialakulását.

9. Elvégezzük a hézagolást, illetve elgletteljük a csavarok fejét.

Jövõ héten a kétirányú bordavázra szerelt álmennyezet szerelési útmutatóját vesszük át!

 

Rigips Hungária Gipszkarton Kft.

1181 Budapest, Zádor u. 4.

 

Telefon:            06-1/296-0500

Fax:                 06-1/296-0662

Web:                www.rigips.hu

E-mail:             muszakiinfo@bpb.com


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából