Kategória: Belsõépítészet
Utolsó módosítás: 2008-10-07
Hozzászólások: 0db

Csináld magad: Gipszkarton válaszfal

Nincs lehetõség új gyerekszobát építeni, de a régit talán ketté lehetne osztani? Jó lenne a garázsból egy kisebb barkács mûhelyet lerekeszteni? A Rigips nem csak az alapanyagot adja az ilyen ötletek könnyû és gyors megvalósításához, de hasznos tanácsokkal is segíti az Építési Portál olvasóit!

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A Rigips válaszfalak segítségével a teret egyszerûen oszthatjuk különálló helyiségekre. A gipszkarton válaszfal egyszerûen – tégla, habarcs és egyéb segédanyagok felhasználása nélkül – készül. A falban lévõ üreget a szerelvények (pl. elektromos vezetékek) elrejtésére használhatjuk, így megtakaríthatjuk a vésési munkálatokat.

Az építés befejeztével a válaszfalak felületét azonnal véglegesíthetjük, azaz lefesthetjük, tapétázhatjuk, vagy egyéb bevonattal láthatjuk el. A hagyományos építkezéshez képest a Rigips falak gyorsabban, tisztábban és olcsóbban készülnek.

A Rigips válaszfalak szerelése

 

 • A padlón kijelöljük a válaszfal helyét. Ezt követõen zsinór, vagy valamelyik profil segítségével felrajzoljuk a szerelési vonalat. Ne feledkezzünk meg az esetleges ajtótokokról. Vízmérték és vonalzó segítségével a környezõ falakon és a mennyezeten is bejelöljük a fal helyét. Figyelem: az alapszerkezet (profilváz) helyét jelöljük ki, ezért a méretezés során a Rigips lapok vastagságát is figyelembe kell venni.
 • A fal kerületi elemeire kerülõ (a vízszintes UW és függõleges CW) profilokra felragasztjuk a Rigips csatlakozó szivacscsíkot.
 •  

 • Az UW profilokat a padlóra és a mennyezetre rögzítjük. Az UW profilokat (betonalap esetén) mûanyag beütõdübelekkel, vagy más, az alap anyagától függõen megválasztott elemekkel rögzítjük. A maximális rögzítési távolság 800 mm. A falsarkok közelében az elsõ rögzítési pont maximális távolsága a faltól 200 mm.
 •  

 • A 3. pontnak megfelelõ távolságokkal, mûanyag beütõdübelekkel a falra rögzítjük a CW profilokat.
 •  

 • A CW profilokat (oszlopokként) az UW profilokba illesztjük. A CW profil az alsó UW profilban áll. A CW profilok távolsága egymástól a Rigips lapok szélességétõl függ, 1200 mm-es táblák esetén ez max. 600mm. A CW profil kb. 10-15 mm-rel rövidebb, mint a helyiség belmagassága.
 • A CW profilokat úgy helyezzük el, hogy szárai a szerelés irányába nézzenek annak érdekében, hogy a profil merevebb oldalán kezdhessük meg a lapok rögzítését.

  A CW profilokat nem rögzítjük az UW profilokhoz, a CW profilokat az UW profilok csak kidõlés ellen támasztják meg.

   

 • A fal egyik oldalára felszereljük a Rigips lapokat. 1200 mm széles, 12,5 mm vastag lapok esetén egy teljes lappal kezdjük el a burkolást. A gipszkarton lapokat állítva helyezzük fel (hosszanti oldaluk a függõleges profilokkal párhuzamos). A lapokat csak a függõleges CW profilokhoz rögzítjük, 212. típusú gyorsépítõ csavarok segítségével. A csavarok távolsága 250 mm. A burkoláshoz lehetõség szerint egész Rigips lapokat használjunk. Kisebb lapdarabok használata a burkolás során csak akkor megengedett, ha a darab legalább 400 mm magas, és 2 vagy több kisebb darab nem kerül közvetlenül egymás fölé. A burkolás során ügyelni kell arra, hogy a szomszédos lapok vízszintes hézagai legalább 400 mm-rel el legyenek tolva egymáshoz képest, és ne alakuljanak ki kereszt alakú hézagok. A padlónál néhány milliméteres hézagot kell hagyni.
 •  

 • Az egyik oldal teljes burkolása után elhelyezzük az esetleges elektromos vezetékeket – az elektromos kábelek vezetésére a CW profilokon található nyílások szolgálnak. Ezt követõen helyezzük be az ásványgyapot hõszigetelõ anyagot, teljes felületen, hézagok nélkül. A hõszigetelõ anyagot vagy hengerekben (pl. Isover Piano), vagy táblákban (pl. Rockwool, Toplan) vásárolhatjuk meg.
 •  

 • A fal burkolását a lapok másik oldalra történõ felcsavarozásával folytatjuk, 1200 mm-es lapok esetén hosszában félbevágott lap felszerelésével kezdjük, tehát az egyik oldalon létrehozott függõleges hézaggal szemben a másik oldalon egész lap helyezkedik el.
 •  

 • Hézagoljuk a lapok közötti hézagokat és a csavarfejek helyét.
 • Rigips Hungária Gipszkarton Kft.

  1181 Budapest, Zádor u. 4.

   

  Telefon:            06-1/296-0500

  Fax:                 06-1/296-0662

  Web:                www.rigips.hu

  E-mail:             muszakiinfo@bpb.com

  Hozzászólások

  A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
  Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
  Vagy használd a facebook profilodat.

  Még több cikk kategóriából