Kategória: Belsõépítészet
Utolsó módosítás: 2008-08-19
Hozzászólások: 0db

Csináld magad – Rigips falburkolatok

A Rigips lapok alkalmazásával meglévõ falszerkezetek gazdaságosan, esztétikusan burkolhatók. Megfelelõ szigetelõanyaggal párosítva hatékonyan növelhetõ a fal hõ- és hangszigetelési értéke.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Falburkolatokat a következõ módszerekkel építhetünk:

– Szárazvakolat építõ eljárással, amelynél a Rigips lapot ragasztógipsszel ragasztjuk fel a tömör felületre

–Tartószerkezetre szerelt falburkolatként, többnyire akkor, ha a falszerkezet felülete nem alkalmas teherviselésre. A szárazvakolati eljárásnál ügyelni kell arra, hogy az aljzat felülete szilárd, zsugorodásmentes legyen, valamint védve legyen a felszívódó nedvességtõl, a fagytól és a csapóesõtõl.

 

A habarcsmaradékokat, úgymint a nyers betonfelületre tapadt viasz vagy zsaluolaj szennyezõdéseket, el kell távolítani. A friss, még nedves betonnak elõbb ki kell száradnia. A sima felületeket (beton) RI-Kombi kontakttal, az erõsen nedvszívó felületeket (gázbeton) RI Kombi grunddal kell elõkezelni. Ha a szárazvakolatot és a nedvesvakolatot kombináljuk, elõször a nedvesvakolatot kell felhordani. Alapvetõ ajánlás, hogy fal-födém csatlakozás esetén elõször a falburkolatot kell elkészíteni.

 

Szárazvakolat falfelületre

Szárazvakolatként 12,5 mm vastag, a teljes belmagasságot végigérõ Rigips lapokat ragasztunk gipszalapú ragasztógipsszel a tömör falfelületre (nyers falazat, beton). A szárazvakolat nem alkalmas nedves falak szárítására, vagy a hang és hõszigetelési értékek javítására. Azért, hogy a folyamatos munkavégzést biztosítani tudjuk, szabjuk le a Rigips lapok anyagát egy teljes falfelületre. A lapok felragasztása elõtt a vakolat alá kerülõ installációs vezetékeket el kell helyezni. Az elágazó és a kapcsolódobozokat kb. 2 cm kiállással helyezzük el. A méretre vágott (belmagasság mínusz 15 mm) Rigips lapok hátoldalára a mellékelt ábra szerinti módon hordjuk fel a ragasztógipszet. Ablaktokok, mosdókagylók, konzolok, kéményfalazatok környezetében a Rigips lapokat teljes felületen kell ragasztani.

 

Felragasztás/kiigazítás

A ragasztógipsszel ellátott lapot ragasszuk a falra, gumikalapáccsal kopogtatva igazítsuk ki az ütközéssel egymáshoz csatlakoztatott lapokat függõbe és síkba. A padozatnál aláhelyezett Rigips lapékek segítségével kb. 10 mm-es, a mennyezetnél kb. 5 mm-es hézagot hagyjunk. Ez a kötés alatti szellõzés biztosítására szolgál.

 

Falburkolat fa lécezésre

Mindazon helyeken, ahol egyenetlen falfelület, vakolat vagy fa épületváz miatt nem lehetséges szárazvakolat készítés ragasztógipsszel, falburkolatot készíthetünk 12,5 mm-es lapokból fa lécezésre szerelve. Elõször is 30/50-es méretû fa léceket dübelezünk vagy csavarozunk (dübeltávolság max. 100 cm) a falazatra függõbe és síkba igazítva. Az egyenetlenségeket távtartó alátétek beiktatásával egyenlítjük ki. Amennyiben a falburkolattal a hang- és hõszigetelést is javítani akarjuk, a fa lécezést a falazatra erõsített ásványgyapot szigetelõanyaggal töltjük ki. A lapokat 35 mm-es önmetszõ gyorscsavarokkal rögzítjük, egymástól 25 cm-es távolságba kiosztva. Külsõ falak hõszigetelõ burkolatának készítésekor a kondenzvíz képzõdés megakadályozására párazáró réteget kell beépíteni.

 

Szabadonálló elõtétfal

A szabadonálló elõtétfalakat ott alkalmazzuk, ahol az egyenetlen falazatot kell kiegyenlíteni, vagy installációs vezetékeket kell eltakarni. Amennyiben egyidejûleg javítani akarjuk a szerkezeti fal hõ- vagy hangszigetelõ értékeit, ásványgyapot szigetelõanyagot helyezhetünk el az elõtétfalban.

Tartószerkezetként fém C-profilokat alkalmazhatunk 50 vagy 75 mm-es, vagy pedig a fa lécvázat 69x69 mm-es méretben. A tartószerkezet rögzítése és a Rigipslap burkolat felszerelése a válaszfal szerkezettel megegyezõ módon történik.

 

Falburkolat állítható kengyelekre szerelve

Ezt a szerkezetet egyenetlen falszerkezet, ill. a hangszigetelési tulajdonságok javítása esetén alkalmazzuk. Tartószerkezetként UW 50-es profilokat vagy 30/50-es méretû lécvázat használunk. A tengelytávolság a lapok szélességi méretéhez illeszkedõen 60 cm. Elõször is függõben kitûzzük az állítható kengyelek tengelytávolságát és elhelyezzük a dübeleket. Az állítható kengyeleket ellátjuk a csatlakozó tömítéssel és felcsavarozzuk, majd a kengyel szárát derékszögben meghajtjuk. Beállítjuk az UW profilt vagy a falécet és oldalt csavarral rögzítjük. A léceket a kengyelen belül a fal irányába el lehet csúsztatni és így a faltól mért távolság állítható. A függõbe és síkba igazított tartószerkezetre 35 mm-es csavarokkal szereljük fel a 12,5 mm vastag Rigips lapokat. A csavarok távolsága 25 cm. UW falprofilok esetén a kengyel rögzítõ dübeltávolság max. 125 cm, faléceknél 80 cm. Falcsatlakozásoknál a profilok, ill. falécek nem csavarozandó oldalát közvetlenül a kengyel felett távtartóval kell ellátni.

 

Párazáró réteg

Külsõ falak hõszigetelõ burkolatának készítésekor a kondenzvíz képzõdés megakadályozására párazáró réteget kell beépíteni. Kiegészítõ párazáró rétegként alkalmazható alufólia vagy polietilén fólia, amely a szigetelõ anyag és a Rigips lap közé kerül beiktatásra. A szükséges fólia fajtája és vastagsága a szerkezet típusától függ és adott esetben számítással kell meghatározni.

 

Hangszigetelés

A hangszigetelés javítása elõtétfallal alapvetõen a javítandó fal és a Rigips lap közötti távolságtól, ill. a Rigips lap tömegétõl függ. Már 5 cm távolsággal és egyetlen Rigips lappal is elérhetõ 15 dB körüli javulás, ez az elõtétfal nélküli állapothoz képest 3-szoros javulást jelent. Az üreg kitöltéséhez kizárólag hangelnyelõ szigetelõanyagot alkalmazzunk, pl. ásványgyapotot.

 

A következõ részben a fürdõszoba kialakítással ismerkedünk meg.

 

Rigips Hungária Gipszkarton Kft.

 

1181 Budapest, Zádor u. 4.

Telefon: (06-1) 296-0500

Fax:         (06-1) 295-0662

 

www.rigips.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából