Kategória: Építés
Utolsó módosítás: 2008-06-18
Hozzászólások: 8db

Csináld magad – zsaluzás, betonvasalás

Akár a betonozásról, a zsaluzat elkészítésérõl, vagy a vasalásról van szó, kijelenthetjük, hogy olyan, mint a biciklizés. Nem nagy kunszt! Annak, aki már tud!

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A friss beton képlékeny anyag, ezért szabadon formázható. A zsaluzat hivatott a beton kész alakját meghatározni, a vasalás pedig biztosítja, hogy úgy is maradjon. Mindkettõrõl van mit tanulni! Mielõtt nagyon belemerülnénk, beszéljünk meg valamit: Aki nem készített zsaluzatot, esetleg nem is betonozott, ezen cikk után ne a leendõ háza alapján próbálja ki frissen szerzett tudását! Egy lakóépület alapjának, koszorújának vasalását, zsaluzatát, betonozását bízzuk csak a szakemberre! Ha azonban az otthoni kisebb munkákhoz nem akarunk kõmûvest hívni, bátran belevághatunk például járda, vagy kerítés alap és lábazat öntésébe!

Az elõzõ cikkben betonozni tanultunk, most nézzük a zsaluzat készítését:

A zsalu a beton alakját hivatott megadni. A legtöbb esetben fadeszkából készül, de ma már gyakran találkozhatunk alumínium zsalu elemekkel is. A saját kezûleg, otthon végzett zsalukészítéshez valószínûleg a fát fogjuk választani. Általában 2,5 cm széles deszkákat alkalmaznak az építõiparban, ez feltehetõen elegendõ is lesz. A lényeg, hogy a beton súlyának ellen tudjon állni, tehát egy kerítés lábazat, vagy egy járda elkészítéséhez tökéletesen megfelel. A zsalu elkészítésénél az alábbiakra kell odafigyelni:

  • A beton felõli oldal a lehetõ legegyenletesebb legyen.

Ez azért fontos, mert amikor a beton megszilárdul, és megkezdjük a kizsaluzást – azaz a zsaluelemek levételét –, akkor a simább felület miatt könnyebben megy majd a munka, valamint a beton felülete sem fog megsérülni. Egy lábazatnál azért lényeges még a sima betonfelület, mert valószínûleg vakolni is akarjuk majd. Minél egyenletesebb a felület, annál kevesebb vakolat szükséges, így ezáltal még a spórolásra is van lehetõségünk.

  • Hagyjunk egy-két milliméter helyet a deszkák között.

A fa deszka a friss betonból magába vesz némi vizet, ezáltal duzzadni kezd. Ha nem hagyunk helyet a deszkák között, el fognak deformálódni, és a beton is ezt az alakot veszi majd fel. Nem kell attól tartanunk, hogy ezen a pár milliméteren kifolyik a friss beton.

  • Megfelelõ hosszúságú és mennyiségû szeget használjunk.

A szegek, amivel összeállítjuk a zsaluzatot, csak olyan hosszúak legyenek, mint a zsalu deszkáinak, illetve az összefogó léceknek az együttes vastagsága. Lehetõleg ne lógjanak ki a szegek, és ne hajlítsuk el azokat. Nem érdemes a nagyobb stabilitás elérése miatt televerni szegekkel a zsaluzatot, mert ezáltal csak ártunk a faanyagnak, ami a terhelés során megrepedhet.

A zsaluzat szabályos elkészítésérõl itt egy szemléltetõ ábra:

Zsalu_04.jpg

A betonozás másik fontos mozzanata a megfelelõ vasalás elkészítése. A beton szilárdulás után igencsak rideg anyaggá válik ,ami nagyon könnyen törik. Ennek a problémának a kiküszöbölésére kell betonacélt használni. Egy sík felület alá általában a síkhálót, vagy más néven térhálót helyezik, de más az eset egy lábazat kiöntésénél. Olyan vasalást kell készítetnünk, amely alakjában és méretében passzol a zsaluba öntött betonhoz.

A négyszög alakban meghajtott acélokat – amit általában 6-os betonacélból, vagy hengerhuzalból készítenek – kengyelvasnak nevezzük. A hosszanti betonacélok ennél vastagabbak, általában 10-es, 12-es méretûek, de a beton leendõ terhelésétõl függõen ezek a méretek változhatnak. A kengyelvasakat és a hosszanti betonacélokat általában lágyhuzallal kötözik össze, és így összeszerelve helyezik a zsaluba. Különösebb szakértelmet nem igényel az összeszerelés, de arra feltétlenül figyeljünk, hogy a beton külsõ széle és a vasalás legalább 3 centiméterre kerüljenek egymástól. A betonacél ugyanis rozsdásodik a víz hatására, és ha túl közel van a lábazat széléhez, idõvel ott is megjelenhetnek a rozsdás folyások. Feltétlenül ügyeljünk arra, hogy a beöntéskor ne mozduljon el a vasalás!

Zsalu_03.jpgvas.jpg

A friss beton beöntése után a légbuborékokat el kell távolítanunk a belsejébõl, ezáltal is növelve a szerkezet minõségét. A „betonozás” címû cikkünkben kitértünk arra, milyen módszerekkel tehetjük ezt meg, de most fontos megjegyezni: A beton tömörítése során nagyon könnyen elmozdulhat, vagy lesüllyedhet a vasalás, ezért nagy odafigyeléssel végezzük ezt a munkafolyamatot.

A házilag készített beton, zsalu, illetve vasalás esetében örök igazság: Mindenki másképp csinálja. Ebben a cikkben azonban átvettük azokat az általános érvényû szabályokat, amelyek megkerülhetetlenek az eredményes munkavégzés szempontjából. Nincs más hátra, elõ a talicskát és a lapátot!

Amennyiben kérdése, véleménye van, szóljon hozzá a cikkhez, vagy írjon a fórumon keresztül!


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: Sisi Dátum: 2011-05-09 13:42:53
:)
Elég erõs kifejezések:))))

Még több cikk kategóriából