Kategória: Egészséges lakás , Egészséges lakás
Utolsó módosítás: 2008-07-15
Hozzászólások: 2db

Egészséges lakás – Szellõztetés 2. rész

A szellõztetés azon kevés dolgok egyike, ahol a mesterséges jobb, mint a természetes! Idegenül hangzik az a szóösszetétel, hogy „mesterséges szellõztetés”? Elsõre talán igen. De ha az egészségünk a tét, nem lehetünk szûk látókörûek!

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Az elsõ részben jól kiveséztük, miért fontos a megfelelõ minõségû levegõ, ezzel együtt a kielégítõ szellõztetés a lakásban. Most megvizsgáljuk, mi a különbség a természetes – ablakon át történõ –, illetve a mesterséges szellõztetés között. Tanulságos lesz, annyi biztos!

 

Egészség

Mindenkit foglalkoztat az egészsége, sokan azonban nem törõdnek vele addig, amíg nem kell orvoshoz fordulni valamilyen betegség miatt. Mivel az elsõ részben kitértünk arra, milyen egészségkárosító hatása lehet a nem kielégítõ szellõztetésnek, ezért ezt most nem taglalom. Azt vizsgáljuk, hogy vajon a természetes szellõztetés a jobb megoldás egészségünk szempontjából, vagy a mesterséges?

Nos, a szervezetünknek folyamatosan szüksége lenne a friss levegõre. Azt mindannyian tudjuk, hogy az ablakok idõközönkénti kinyitásával ezt a folyamatosságot nem tudjuk biztosítani, arról nem is beszélve, hogy fogalmunk sincs, vajon elég ideig hagytuk-e nyitva az ablakokat a levegõ teljes kicserélõdéséhez. A mesterséges szellõztetõ berendezések képesek mérni a belsõ levegõ minõségét, így tökéletesen szabályozni tudják, mikor mennyi friss levegõt juttassanak a helyiségbe. Olyan berendezések is kaphatók a piacon, amelyeket a család szükségleteire tudunk optimalizálni, így a levegõ felhasználásunkhoz igazodva a szellõztetõ berendezés mindig biztosítani tudja a megfelelõ levegõ minõséget.

Ha valaki forgalmas út mellett, például a belvárosban él, hiába nyitogatja ki naponta többször az ablakot, aligha fog friss levegõhöz jutni. A mesterséges szellõztetõ berendezések képesek szûrni a bejövõ levegõt, ezáltal jóval tisztább levegõt juttatnak a helyiségbe, mint a hagyományos szellõztetés során. A belvárosban élõk számára valóságos ajándék egy mesterséges szellõztetõ rendszer kiépítése, arról a pár évrõl nem is szólva, amennyivel tovább fognak élni.

A természetes szellõztetés során sokszor elviselhetetlenül nagy huzat keletkezik, sokan érzékenyek erre, nekik is megoldást nyújthat a szellõztetõ berendezés. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban: A természetes szelõztetés során a rövid idõ alatt lezajló nagymértékû hõmérsékletingadozás páralecsapódáshoz vezet, ami penészedés kialakulását idézheti elõ. A folyamatos mesterséges szellõztetés során ez a probléma nem jelentkezik.

 

Pénztárca

Igen, a másik érzékeny pontunk is szóba kerül, a pénz. Itt is nagy különbség mutatkozik a hagyományos és a mesterséges úton történõ szellõztetés között. A természetes szellõztetés során óhatatlanul veszítünk hõenergiát, ez sajnos elkerülhetetlen. Télen az értékes meleg, nyáron pedig a hûvös levegõ szökhet ki az ablakon át történõ szellõztetés során, és ez komoly plusz költségekkel jár. Egy jól kialakított mesterséges szellõztetõ rendszer szerves része a hõcserélõ. Ez egy rendkívül egyszerû elven mûködõ berendezés, aminek a lényege, hogy a lakásból a szellõzõ csöveken távozó levegõ a hõjét átadja a befelé igyekvõ levegõnek. Így a kiáramló levegõ szinte teljesen lehûl, mire elhagyja a szellõzõ rendszer csöveit, a beáramló pedig szinte szobahõmérsékletûre melegszik. Ezzel a módszerrel minimálisra csökkenthetõ a hõveszteség, ami lefordítva annyit tesz, hogy több pénz marad a tárcánkban.

A passzívházakban használatos szellõztetõ berendezések legtöbb esetben a föld alatt hosszan kígyózó csöveken át vezetik ki az elhasznált, illetve be a friss levegõt. Ez a megoldás kihasználja a föld hõjét, amit télen fûtésre, nyáron hûtésre tudnak használni. Ilyen rendszert természetesen nem csak passzívházaknál lehet alkalmazni. Ezáltal a mesterséges szellõztetés nem csak kevés hõveszteséggel jár, de hatékony lehet a fûtés, vagy hûtés rásegítésnél is.

Már meglévõ házban sem elvetendõ ötlet valamilyen szintû mesterséges szellõztetõ rendszer kialakítása, de új építésû ingatlan esetében szinte elengedhetetlen követelmény. Egy ilyen beruházás nagyon hamar – akár 2-3 év alatt is – visszahozza a belefektetett pénzt, tehát megtérülése a többi alternatív megoldáshoz képest figyelemre méltóan jó. Tévedés lenne azonban azt állítani, hogy a mesterséges szellõztetésnek nincsenek hátrányai. Elegendõ, ha csak a zajra gondolunk, amit a ventillátorok okoznak. Van olyan szellõztetõ berendezés, ami egyszerre gazdaságos, egészséges, és szinte észrevehetetlen is? Ha nem lenne, fel sem tettem volna a kérdést!

A következõ részben, amikor is a mesterséges szellõztetõ rendszereket hasonlítjuk össze, kiderül az is, melyik az!


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: Építés.hu Dátum: 2008-07-18 08:39:30
Kedves Ottília!

Nem feltétlenül jár kellemetlenséggel, legalábbis ami az egészségedet illeti. Ha eddig nem tapasztaltál erõs huzatot, illetve nem vagy érzékeny rá, vagy ha nem forgalmas helyen laksz, nem valószínû, hogy kellemetlenséged lehet belõle.

Azaz mégis! Az egyetlen kellemetlenség - ami azonban biztosan bekövetkezik - , a fûtésszámládon fog megmutatkozni, vagy ha van klímaberendezésed, nyáron az áram számla kiegyenlítése okozhat némi bosszúságot.

Ha folyamatosan igényled a friss levegõt - hozzászólásodból ez derül ki -, akkor érdemes lehet elgondolkodnod egy szellõztetõ berendezés beszerzésén. Ha konzultálsz egy szakemberrel a lehetõségekrõl, az még nem kerül semmibe, de késõbb sokat spórolhatsz vele.

Azt javaslom, kísérd figyelemmel a sorozat következõ cikkeit is, ott biztosan megtalálod a neked leginkább megfelelõ megoldást.
Név: demotti Dátum: 2008-07-17 12:33:03
Én éjjel-nappal szellõztetem a lakást. El sem tudnám képzelni, hogy legalább résnyire ne legyen nyitva az ablak, még télen is. Ez járhat valamilyen kellemetlenséggel?

Még több cikk kategóriából