Kategória: Egészséges lakás , Egészséges lakás
Utolsó módosítás: 2008-10-09
Hozzászólások: 1db

Egészséges lakás – Szellõztetés 3. rész

Az elõzõ részekben megvizsgáltuk, miért fontos a szellõztetés, illetve milyen problémákat idézhet elõ, ha nem szellõztetjük lakásunkat kielégítõen. Azt is tudjuk már, hogy a mesterséges szellõztetés bizony sokkal jobb, mint a természetes, ablakon át történõ légcsere. Most annak nézünk utána, milyen korszerû szellõztetõ rendszerek közül válogathat, aki ad egészségére. Arra is kitérünk, szerintünk melyik a ma kapható legjobb szellõztetõ rendszer.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Valószínûleg sokan találkoztak már olyan mûanyag ablakkal, aminek az alján, vagy a tetején gyárilag kialakított szellõzõnyílás van. A panel program beindulása óta egyre gyakrabban találkozhatunk ilyennel. Ez ugyan önmagában nem szellõztetõ rendszer, de nem hagynám ki a felsorolásból, már csak azért sem, mert engem kifejezetten szórakoztat a dolog. Emberek, akiknek állítólag a nyílászárógyártás a szakterületük, egy az ablakon vágott réssel gondolják megoldani a szellõztetést. Az, hogy ilyesmit kitalálnak, még önmagában nem lenne gond, ha mélyen hallgatnának róla. De megpróbálják velünk is elhitetni, hogy ez megoldás.

Na jó, ne legyünk ennyire szõrös szívûek. Tény, hogy az új ablakok szinte teljesen légmentesen zárnak, így a nyílások résein nem jut be friss levegõ, mint régen. Erre a problémára, valamint biztonságtechnikai okokból valóban nem árt az a kis szellõzõrés. Persze más kérdés, hogy energiatakarékossági szempontból (ami ugyebár a panelprogram lényege) megfelelõ-e ez a megoldás. Arról a zajról nem is beszélve, ami a szellõzõrésbõl jön, mikor beindul az elszívó ventillátor. Ha tényleg megoldást keresünk a mesterséges szellõztetésre, máshol kell keresgélnünk.

Nagyon gyakori megoldás a ventillátoros szellõztetés. Ennek több fajtája is létezik. Kezdjük mindjárt az ablak ventillátorral. Szerintem ilyet is látott már mindenki; az ablak üvegén vágott kör alakú lyukban van elhelyezve egy ventilátor, ez biztosítja a légcserét. Nem is biztos, hogy sorolni kell a dolog hiányosságait, de azért vegyük számba. Mindjárt az elsõ probléma, hogy ez a megoldás éktelenül ronda! Továbbá nincs vele megoldva az energiatakarékosság, hiszen nem csak a levegõt, de a hõmérsékletet is kicseréli. Ha olyan ablakunk van, amelyben az üvegrétegek közt valamilyen gáz biztosítja a hõszigetelést, akkor mondanom sem kell, hogy az üvegvagdosás nem valami bölcs lépés.

A ventillátoros szellõztetés esetében általában az elsõ kifogások között szokás említeni, hegy rendkívül zajosak. Jó hírem van; ez ma már nem feltétlenül igaz. Az axiális ventillátorok ugyanis rendkívül csöndes üzemûek, legtöbbször a számítógépünk nagyobb zajt kelt. Ha már a ventillátornál tartunk, érdemes megemlíteni egy újabb megoldást: A fali szellõzõk már valódi megoldást adhatnak annak, aki szeretne egészségesebb körülmények között lakni, de a pénztárcája nem engedi meg teljes rendszer kiépítését. A fali egységek már képesek némileg kompenzálni a hõveszteséget, azaz a kimenõ levegõ a hõjét át tudja adni a bejövõnek. Ez azonban még messze nem kielégítõ. A fali szellõztetõ berendezéseknek van azonban olyan elõnyük, amit az eddig felsoroltak nem tudtak. Történetesen, hogy teljesen automatizálható velük a helyiségek levegõjének cseréje. Általában ezek a rendszerek a levegõ páratartalma alapján kapcsolnak be, illetve ki, valamint szintén elõnyük, hogy képesek szûrni a bejövõ levegõt, ezáltal kint tartva a kellemetlen port.

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban vizsgáljuk meg a kategória abszolút gyõztesét! Ezt a rendszert leginkább a passzívházaknál szokták használni, de bárhová beépíthetõ. A szellõztetõ rendszer lényege, hogy alkalmazásával majdnem 100 %-osan kiküszöbölhetõ a hõveszteség. Ez a megoldás is ventillátorok segítségével juttatja a friss levegõt a lakásba, ám kissé átgondoltabb módon, mint a fentebb említettek. A levegõ hosszú, mintegy 30-50 fm csövön keresztül érkezik a lakásba. Ezek a csövek körülbelül 2,5 méter mélyen helyezkednek el a föld alatt. Erre azért van szükség, mert a föld hõje ebben a mélységben évszaktól függetlenül állandó, körülbelül 10-15 C˚. A bejövõ levegõ a hosszan kígyózó csövek miatt felveszi a föld hõjét, valamint egy hõcserélõ berendezés gondoskodik arról, hogy a kifelé távozó levegõ is átadja hõmérsékletét a befelé igyekvõnek. Ezáltal a lakásba érkezõ levegõ körülbelül 5-10 %-kal lesz csak hûvösebb, mint az eltávozó. Tehát ha a lakás levegõje 20 C˚, a bejövõ levegõ hõmérséklete körülbelül 18 C˚-os lesz. Ezt a rendszert a szellõztetésen kívül télen fûtésre (Illetve nem passzívházaknál a fûtés kiegészítésére), nyáron pedig akár hûtésre is használhatjuk.

A rendszer további elõnye, hogy teljesen automatikusan mûködik, a legkorszerûbb berendezések a levegõ szén-dioxid koncentrációját figyelve mûködnek. Természetesen a berendezés szûri is a bejövõ levegõt, ezáltal mindig friss, egészséges levegõt szívhatunk, sokkal egészségesebb környezetben élhetünk, mint ha ablakon át szellõztetnénk.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából