Kategória: Földház
Utolsó módosítás: 2013-02-01
Hozzászólások: 0db

Egy valódi hobbitház, ami önfenntartó

Simon Dale magának és családjának építette ezt a különös kinézetû lakóházat, ami teljesen önfenntartó. A házikó magyar forintra átszámolva körülbelül egymillió forintos beruházással valósult meg. Képek és érdekes infók a cikkben.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Walesben áll ez a meglehetõsen szokatlan külsejû épület, amelyrõl elsõ ránézésre azt hihetnénk, csupán egy díszlet a Gyûrûk Ura trilógiából. A házat azonban egy család lakja, méghozzá nem is akárhogyan, ugyanis abszolút függetlenek a szolgáltatóktól, és nem szorulnak semmiféle külsõ segítségre az épület fenntartásához.

Simon Dale, a földház tulajdonosa és építõje nem vallja magát szakavatott építésznek, mindössze a józan paraszti eszére és veleszületett gyakorlati érzékére támaszkodva tervezte meg a házikót családja számára. Az épülettel valójában üzenetet szeretne átadni a Föld lakóinak, amit így fogalmazott meg: Akár szembenézünk vele, akár a homokba dugjuk a fejünket, a világunk a mai formájában a végéhez közeledik, már nem sokáig fenntartható. Vissza kell térnünk a földhöz, és meg kell változtatnunk a Földünk használatával és birtoklásával kapcsolatos viszonyunkat. Többek között a klímaváltozás és az olajcsúcs miatt igazán komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogyan használjuk és miként osztjuk fel a földjeinket. Lehetõség szerint arra kellene mindenkinek törekedni, hogy a legalapvetõbb szükségleteink kielégítéséhez szükséges dolgokat magunk állítsuk elõ, fosszilis energiahordozók nélkül. A túlélésünkhöz ez hamarosan elengedhetetlen lesz.

Üzenetének megfelelõen Simon kizárólag természetes-, vagy újrahasznosított anyagokat használt az építkezéshez. Az elektromos áramot napelemek állítják elõ, a vizet egy közeli forrásból nyerik, a hûtéshez a földbõl szivattyúznak fel hideg levegõt, valamint fatüzelésû kályha biztosítja a meleget. Ezen felül olyan „apróságokra” is odafigyeltek, mint például az esõvízgyûjtés és a komposzt WC.

Simon így beszél az építkezésrõl: Az apósom segített a legtöbbet, de hívtam barátokat is a munkához, valamint még az arra járók is besegítettek néha. A tervezéstõl számítva 4 hónap alatt beköltözhetõvé vált a ház, így körülbelül 1500 munkaórát fektettem bele, és közel 3000 fontot. A környezetre való teljes odafigyeléssel építkeztünk, amiért cserébe a természet közvetlen közelében élhetünk. Ez nagyszerû érzés.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából