Kategória: Burkolat
Utolsó módosítás: 2015-12-18
Hozzászólások: 0db

Ékszerdoboz a fák között

A völgyben megbújó, fákkal körbevett, két részből álló korabeli épület tetőjének felújítása során fontos szempont volt, hogy a munkálatok után minél több fényhez juthasson a ház. Hogyan oldotta ezt meg az építész? Milyen szerep jutott ebben a tetőre került sötét színű Eternit síkpalának? Nézzük!

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Az építész régóta dédelgetett álma valósult meg annál a II. kerületi épület-felújításánál, ahol a megrendelő az épületen belüli fényviszonyok javítására irányuló igényét is sikerült teljesítenie. Az érdekes, szinte „amorf” tetőszerkezettel az árnyas fák között egyedi és különleges kinézetű épületszárny jött létre.

Buda északi része, a II. kerület a belvároshoz egyedülálló módon közel fekvő hegyes-dombos területe a főváros egyik legelőkelőbb lakóövezetévé nőtte ki magát. A környéken szebbnél szebb felújított műemlék jellegű épületekre is lelünk az új építésű házak mellett. Ezek között van a Pasarétet és Hűvösvölgyet összekötő útnál fekvő völgyben az az 1920 körül épült, közel 100 éves ház, amelyre ma is a környék viszonylag szigorú beépítési szabályai vonatkoznak. Többszöri felújítása ellenére fő frontjait tekintve még mindig hozza a korabeli hangulatot. A ház az utcai oldaláról továbbra sem látható, szinte rejtett belső udvarban kialakított lapos tetős épülettel egészült ki a 30-as években. Ezúttal ezen épületrész rendhagyó felújítására került sor anyagában színezett, kékesfekete színű, 40x40-es méretű sarkított négyzet formájú Eternit palával, amely francia fedéssel került a tetőre. A tetőfelújítás tervezésénél cél, hogy jóllehet a régi és az újabb épületrész nagyon különböző, legyen közöttük egy finom összekötő kapocs.

Eternit síkpala: elegáns, tartós és környezettudatos választás

A megrendelő változtatni szeretett volna azon, hogy a hatalmas fák rejtekében megbújó épülethez viszonylag nehezen jut be a napfény. Hogyan lehet optikailag nagyobb teret és több fényt létrehozni egy szűk és sötét térben? Elsőre talán extrémnek tűnik, hogy az Eternit síkpala kékesfekete színe és a különleges alakú tető szerepet játszik ebben.

N. Nagy Tamás, a felújítás terveit készítő építész modern, letisztult megjelenést javasolt a tető esetén is. A tetőszerkezet különlegessége, hogy kívülről egyik oldala 70 fokot zár be, így a másik oldalán kívülről mindössze 20 fokos szöget kellett megvalósítani, tehát belülről megmaradt a hagyományos tetőre emlékeztető derékszög. Az Eternit síkpalájával ennek a kihívásnak megfelelni nem jelentett problémát.

Az „amorf” tető fedésére kiválasztott sötét színű pala a fényviszonyokhoz illeszkedve tágítja a teret és teremti meg az épület új hangulatát. A kékesfekete tetőszerkezet visszatükrözi a levelek zöld színét az épületet körbe vevő fák leveleire eső gyenge napsugarak segítségével. A tetőszerkezet műszaki különlegességének segítségével a ház tehát több fényhez jut, mint valaha. A tetőszerkezet lényegében „ráfolyik” a ház oldalára e hatás fokozásának érdekében és az így kialakult épület leginkább egy fekete ékszerdobozra emlékeztet. Ki ne szeretne egyedülálló tetőt egy egyedülálló fedéssel? Legyen megrendelő vagy építész. Ebben az esetben ez maradéktalanul sikerült.

A megrendelő és a tervező a franciafedést választotta az Eternit szálcement síkpalával történő fedés elkészítéséhez. Az Eternit síkpala környezetbarát szálcement alapanyaga is szerepet játszik a francia származású tulajdonos budai háza tetőfelületének és homlokzatának fagy-, tűz-, és vízállóságában.

A franciafedések átlós vonalvezetése egyedi megjelenést kölcsönöz a tetőnek, és nem csupán szép, a rögzítés biztonságossága és az elemek egymásra fedése miatt a tető viharral szembeni ellenálló-képessége is kiváló lesz. Ezzel a fedési móddal készülő tetők tartósságuk mellett az épület energia hatékonyságában is szerepet játszanak, elegánsak és gazdaságosak lesznek.

Az Eternit több mint 100 éves hagyományokkal rendelkező építőanyag gyártó, az említett alapanyag pedig több évtizedes múlttal rendelkező, bevált alkotóeleme a modern építészetnek, illetve a történelmi vagy műemléki épületeknek. Az Eternit által fejlesztett természetes alapanyagú szálcement a modern síkpala és hullámpala anyaga.Fontos kérdés a tető esztétikussága a műszakilag tökéletesen megépített tetőszerkezet mellett, építkezés vagy felújítás után. Ennek megoldásához az Eternit síkpala Magyarországon 30 féle színben és 35 méretben elérhető. Az Eternit 30 év garanciát és 10 év színgaranciát vállal mindegyik változat tartósságára, minőségére egyaránt.

Építésztervező: N. Nagy Tamás

Kivitelező: Hullán Botond, Bécsi 70 Kft. 

www.eternit.hu

www.akcio.eternit.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából