Kategória: Épületgépészet
Utolsó módosítás: 2013-03-06
Hozzászólások: 0db

Elektromos fûtõpanelek hosszú távra

Cikksorozatunk korábbi részeiben már igyekeztünk kibékíteni a „gazdaságos” és az „elektromos fûtés” kifejezéseket, hiszen ez a két dolog hosszú évekig összeférhetetlen volt az emberek fejében. Az elõzõ cikkekben említett infravörös fûtõtestek és elektromos padlófûtés-rendszerek elsõ sorban mûködési elvük miatt képesek megtakarításra. Mai cikkünkben az elektromos fûtõpaneleket, más néven konvektorokat vesszük szemügyre, ahol az alacsony bekerülési költség, a precíz vezérlés és a karbantartásmentes, hosszú élettartam eredményeznek megtakarítást.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Bekerülési költség

Egy hagyományos központi fûtésrendszerhez képest az elsõ lényeges különbség, hogy nem szükséges hozzá kéményt építeni, bélelni, engedélyeztetni, karbantartani, vagyis rögtön több százezer forint elõnnyel indul. Ennek mértéke persze lényegesen függ attól, hogy milyen magas a kémény (emeletes társasház földszintje hátrányban). A központi fûtéshez szükséges radiátorokra és épületgépészeti munkákra szintén nincs szükség, sõt, ha új építkezésrõl van szó, akkor akár a gáz bevezetése is megspórolható, ha máshoz nincs rá szükség. Ilyen és ehhez hasonló szempontok miatt egy ház fûtésének kiépítése még a legjobb minõségû elektromos fûtõpanelekkel is csak egynegyede-egyharmada egy gázos központi fûtésrendszer költéségének.

Ha egy lakásban már van kémény, kiépített központi fûtés és kazán is, akkor az átállást olyan esetben érdemes meggondolni, amikor a kazán cserére szorul.

Élettartam költség

Itt érkezünk el egy másik fontos ponthoz. Ha tisztán a fogyasztást vizsgáljuk, akkor az elektromos konvektorok a mai energiaárak mellett valamivel drágábban üzemelnek a gázos központi fûtéseknél. Egy fûtési rendszer kiválasztásánál azonban jó, ha a teljes élettartam költségeit számba vesszük, mert meglepõ dolgok jöhetnek ki – hívja fel a figyelmet Szász János az elektromos fûtésekkel foglalkozó fut.hu klub szakértõje. Egy központi fûtésnél a biztonságos mûködéshez évenkénti karbantartás (10-15 ezer forint) és kéményseprõi felülvizsgálat (3-5 ezer forint) szükséges, valamint akár 15 évente kazáncsere. Egy jó minõségû skandináv fûtõpanel élettartama a tapasztalatok szerint minimum 25-30 év, ennyi idõ alatt tehát 2 db új kazánt, valamint 30 karbantartási és kéményseprõi díjat fizettünk ki (nem beszélve az esetleges szervizekrõl), ami a fûtési szezon hónapjaira lebontva havi szinten legalább 5-6 ezer forint költséget jelent a gázszámla felett. Ez a költség az elektromos fûtõpaneleknél nem létezik, itt tisztán a villanyszámlával kell számolnunk.

Mi a különbség az 5.000 Ft-os és az 50.000 Ft-os fûtõpanel között?

A jó minõségû, többnyire skandináv országokból származó elektromos fûtõtestek mûködési elve nem tér el lényegesen egy egyszerû elektromos konvektorétól, azonban a felépítésükben lényeges különbségek vannak. Emiatt a fogyasztásuk, valamint az élettartamuk jelentõsen különbözik. A beruházás elõtt fontos tisztázni, hogy milyen célra és milyen idõtartamra tervezzük használni a fûtést. Ha pár napra „elszállt” a kazánunk, vagy szünetel a gázszolgáltatás, akkor elégséges csak 5-10.000 Ft-os áron venni bármelyik hipermarketben egy ventilátoros hõsugárzót. Az olcsó, általában Távol-Keleten gyártott készülékek, átmeneti, rövidtávú használatra vannak tervezve, árban viszont verhetetlenek. Fûtõbetéteik 500-600 °C-ig, izzásig hevített volfrám, és szén alapú ellenálláshuzalok, emiatt sokat fogyasztanak és hamar elhasználódnak. Minimális fûtõfelületük miatt ventilátoros kisegítésre szorulnak, ami beindítja légáramlást a rendszerben. Ráadásul általában nem túl pontos mechanikus termosztáttal, rosszabb esetben csak teljesítménykapcsolóval vannak ellátva.

Ha önálló fûtésrõl, vagy egy meglévõ, de alul méretezett rendszer kiegészítésérõl van szó, akkor érdemes komolyabb készüléket választani. A skandináv gyártók fûtõpaneljei azért különösen kedveltek, mert olyan éghajlati övben készülnek, ahol a gyártók rá vannak kényszerítve a magas minõségû fûtõberendezések elõállítására. Az 1-2 éves jótállással rendelkezõ termékek helyett érdemes olyat keresni, amire minimum 5 éve garanciát vállal a gyártó, mert ezekkel biztosan nem lesz gond. A fûtõbetét ezeknél a készülékeknél többnyire nikkel alapú ötvözetbõl készül, nagy felületû lamellákkal. Ez a megnövelt fûtõfelület kedvezõbb hõátadást biztosít, vagyis alacsonyabb hõmérsékleten és nagyobb hatékonysággal mûködik, ventilátoros rásegítés nélkül. A konvekciós elv miatt 3 m-nél nagyobb belmagasság esetén ezek a készülékek nem hatékonyak, mert túl nagy lesz a hõkülönbség a mennyezet és a padló szintje között.

Egy jó vezérlés nem csak kényelmes, de gazdaságos is

A precíz vezérlés elengedhetetlen feltétele a megtakarítás növelésének. A mechanikus termosztátnál egyel jobb az elektronikus szenzorral ellátott manuális termosztát. Ez még nem programozható, viszont alacsony hõingadozást biztosít, ami azért lényeges, mert ezek a készülékek nem hõtároló egységekkel fûtenek, így fontos hogy állandó értéken legyen tartva a levegõ. Programozható termosztátokkal saját életritmusunkhoz igazítva tudjuk üzemeltetni a fûtést a takarék hõmérséklet beállításával azokra az idõszakokra, amikor nem tartózkodunk otthon.

Az elektromos fûtõpanel otthonok fûtése mellett, használaton kívüli hétvégi házak/nyaralók temperálására is nagyon jó megoldás, nem csak az alacsony költségek miatt, hanem azért is, mert a rendszer egyszerûen távvezérelhetõvé tehetõ. Egyes gyártóknak már okostelefon alkalmazással irányítható távvezérlõik vannak, amelyekkel otthonról, a kanapéból vezérelhetõ és monitorozható a nyaraló elektromos fûtése.

Egy fontos figyelmeztetés

A jó anyagösszetétel és a vezérlés azonban csak egy jó terméket eredményez. Ahhoz, hogy jól mûködjön otthonunkban, mindenképpen érdemes szakember, de legalább megbízható és széles választékkal rendelkezõ szakkereskedõ. Ennek hiányában elõfordulhat, hogy rendszerünk az elvárt hõmérséklet alatt tud csupán üzemelni, vagy a számított fogyasztást meghaladja az elhibázott méretezés miatt. Ezért lehetõségeink szerint nem árt a kellõ mértékû körültekintés, hogy saját lehetõségeinkkel is tisztában legyünk egy esetleges kiépítés elõtt.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából