Kategória: Épületgépészet
Utolsó módosítás: 2013-01-28
Hozzászólások: 1db

ELEKTROMOS PADLÓFŰTÉS A-Z-IG

ELEKTROMOS FŰTÉSEK 2. RÉSZ

Nagy melegben nincs jobb érzés, mint mezítláb bemenni a hûvös szobába és a hideg padlón álldogálni egy jeges italt szürcsölve. Ugyanez a burkolat viszont már korántsem ilyen felemelõ egy fagyos téli reggelen, amikor az embernek alig van kedve felkelni az ágyból. Mennyivel jobb lenne ilyenkor egy kellemesen meleg padlót érezni a lábunk alatt?

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Miért jó az elektromos padlófûtés?

Az ember úgy mûködik, hogy ha a lába nem fázik, akkor máris sokkal jobban érzi magát. Ez attól függetlenül így van, hogy milyen technológiával sikerül ezt a meleget elérni. A padlófûtés további elõnye a hagyományos fûtési rendszerekkel szemben, hogy nem foglal el értékes helyet a lakás alapterületébõl.

„Ha valakinél nem megoldható vizes padlófûtés rendszer telepítése, annak sem kell lemondania errõl a felettébb kényelmes fûtési módról. Ráadásul - ahogy mindjárt ki is derül - a költségeket illetõen sem kell aggódni.” - magyarázza Szász János az elektromos fûtésekkel foglalkozó www.fut.hu fûtéstechnikai tanácsadója.

Sokan az „elektromos” és a „fûtés” szó együttes használatakor egybõl a hatalmas villanyszámlákra gondolnak. A fûtõkábelek azonban közel 100% hatékonysággal alakítják hõvé az elektromos energiát, a modern termosztátoknak és precíz szenzoroknak köszönhetõen pedig nagyon jól optimalizálható a mûködésük. Mivel nincs fûtõközeg, amit fel kell melegíteni, ezért azonnal meleget adnak, és nem megy el felesleges energia a víz felfûtésére. Az elektromos padlófûtés a felhasználó igényei szerint helyiségenként különbözõ hõfokokon üzemeltethetõ, ami további megtakarításokat eredményezhet. Okos használat mellett tehát az üzemeltetési költség könnyen alacsonyabb is lehet, mint például gázfûtés esetén.

Ez viszont még nem minden. Elektromos padlófûtésnél ugyanis nincs szükség vízkõmentesítésre, nincs lerakódás az égéstérben, nem dugul el a szûrõ, túlhevülésre nincs esély, és csõtöréssel sem kell számolni. Emiatt az élettartama összehasonlíthatatlanul hosszabb, mint a vizes rendszereké, karbantartási költsége pedig egyáltalán nincs.

Az alábbi táblázat jól szemlélteti a hagyományos padlófûtés és az elektromos padlófûtés közötti fõbb különbségeket:

Tisztázzuk a fogalmakat!

Amikor elektromos padlófûtésrõl beszélünk, általában fûtõkábelekkel, vagy fûtõszõnyegekkel történõ fûtést értünk alatta, tehát nem azt, amikor a hagyományos vizes padlófûtést elektromos kazánról üzemeltetjük. A fûtõkábel egy olyan, meghatározott ellenállással rendelkezõ konfekcionált elektromos vezetõ, ami hõtermelésre alkalmas, míg a fûtõszõnyeg egy mûanyag hálóra elõre felkasírozott fûtõkábel, melynek lerakása és méretezése lényegesen egyszerûbb, gyorsabb, mint a fûtõkábelé.

Milyen a megfelelõ elektromos padlófûtés?

Elõször is különbséget kell tenni a csodaszerként árult infra fûtõfilmek és a fûtõkábelek között. A fûtõfilm egy nagyon jó termék, ha kiegészítõ fûtésként akarja használni az ember, de egyébként csalódni fog benne. Az infra sugárzók falba, vagy padlóba építése eleve kétséges vállalkozás, mivel az infra sugárzás lényege, hogy nem a levegõt, hanem a sugarak útjába esõ tárgyakat melegíti. Mivel itt a fûtõfilm közvetlenül a padlóval érintkezik és ez adja át a meleget a helyiségnek, ezért az infrafûtést a lényegi elõnyétõl fosztja meg.

A piacon kapható fûtõkábelek többnyire a felhasznált anyagok minõségében különböznek. Az olcsóbb fûtõkábelek többnyire csak PVC szigeteléssel rendelkeznek, amivel az a probléma, hogy a 90°C-ra felmelegedõ kábelt egy nem sokkal magasabb olvadáspontú szigetelés veszi körül (~90C°). A PVC ráadásul néhány év után a benne levõ adalékanyagok miatt elöregszik, ami zárlathoz vezethet. Ilyenkor bizony komoly költség a csere, hiszen az egész burkolat felverésével jár. A jó minõségû fûtõkábelek fluor-polimer szigetelésének jóval magasabb az olvadáspontja (250C°) és 10-20 év távlatában sem öregszik el így minimális az esély a meghibásodásra.

A minõségi fûtõkábelek alumínium szálerõsítéssel vannak ellátva, így a fûtõszál könnyedén hajlítható anélkül, hogy megszakadna, ráadásul megõrzi a hajlítás ívét (nem „ugrik vissza”), ezért nehezen hozzáférhetõ helyeken is telepíthetõ, és egyenletes hõeloszlást biztosít.

Az optimális mûködéshez szükség van egy jó termosztátra is. A padlófûtéshez mindig olyan termosztátot érdemes választani, ami a padló hõmérsékletét érzékeli, másképp a rendszer könnyen túlmelegedhet. A különbözõ idõzítõ és program funkciókkal ellátott termosztátok amellett, hogy növelik a kényelmi szintet, takarékosabb mûködést is eredményeznek, ezért gyakran megéri kicsit drágábbat választani.

Az olcsó és minõségi fûtõkábelek közötti fõbb különbségeket az alábbi táblázat szemlélteti:

Az elektromos fûtõkábelek ugyanakkor nem csak padlófûtésre használhatóak, hanem kültéren kocsifeljárók, járdák, lépcsõk hó- és jégolvasztására is, hogy megóvjanak minket a fagykároktól, és a jegesedéssel járó egyéb veszélyektõl. Sorozatunk következõ részében errõl fogunk írni részletesen.

Ha további részletekre kíváncsi az elektromos fûtéssel kapcsolatban, látogassa meg a www.fut.hu weboldalt, vagy kérdezzen Szász János elektromos fûtés tanácsadótól a facebook.com/ElektromosFutes oldalon.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából