Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2008-10-08
Hozzászólások: 6db

Elõszobák, elõterek, belépõk

Egyik kreatív ötlet születik a másik után, hogyan varázsoljuk szebbé, tegyük otthonosabbá, vagy nagyobbá lakásunk különbözõ helyiségeit. Az elõszobákat, elõtereket vagy belépõket valamiért mégis mostohagyermekként kezeljük. Kevés szó esik arról, miként kezeljük ezt a területet, pedig egyáltalán nem elhanyagolandó. Sõt! Sokkal fontosabb szerepe van a lakás többi részéhez mérten. Hiszen, ez az a pont, ahol az elsõ benyomások érik az embert.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Nem is gondolnánk, mennyi mindent elárul a házigazdáról egy elõszoba. A legtöbb, otthonunkat meglátogató, alkalmi betérõ nem lépi át a küszöbünket, ám a nyitott ajtón át lát egy kis szeletkét az életünkbõl, ami alapján megítél bennünket, s képet alkot az egész lakásról. Számomra az az igazán érdekes elõtér, amely segítségével következtetni lehet a lakás belsõjére, s az elõszoba láttán kíváncsivá válok, mi rejtõzhet a zárt ajtókon túl, s erõs késztetést érzek, megnézzem a lakás többi részét is, ami a küszöbön túl rejtõzik.

 

Arról nem beszélve, hogy magának a házigazdának sem mindegy, hova tér haza egy fárasztó nap végén, milyen látvány fogadja a lakásba lépve. Netán oldalazva, cipõkben bukdácsolva kell keresnie egy szabad fogast, a földig lógó kabát-, sálhalomban, vagy éppen azt érzi, amint kizárja a külvilágot, a nyugalom szigetére érkezett meg.

 

Elsõ lépésként tehát teremtsünk megfelelõ tárolóhelyeket. Ez nyilván gondos tervezést igényel, hiszen a szabvány elõszobákat nem kényeztették el négyzetméterekkel, így rafinált módszerekhez kell folyamodnunk. Ezen kedvezõtlen adottságok miatt érdemes elgondolkodni a beépített elõszobaszekrény lehetõségén, amelyben egyaránt helyet kaphatnak a kabátok, cipõk, táskák. Személy szerint mindenképpen ragaszkodnék a zárt rakodó térhez a terület rendezettsége érdekében. Ráadásul a készen kapható darabokkal ellenben a beépített bútort a hely igényeihez lehet igazítani. A szabadon hagyott fogasokra - ismerjük el - úgy is addig akasztgatjuk a ruhanemûket, amíg helyet találunk rajta, s ez sajnos lehangoló látványt tud nyújtani, valamint optikailag szûkké teszi a teret is.

 

Egy rendkívül kicsiny méretekkel rendelkezõ elõtér is beépíttethetõ, ügyes kezû szakemberrel. A legtöbb szekrény mélysége megengedi, hogy egy vállfára akasztott ruha, keresztben, normál helyzetben elférjen benne. Tegyük fel, hogy ezzel szemben a mi terünk, csupán 50 cm szélességet engedélyez. Ebben egy hagyományosan betett vállfa nem akasztható be. Ám ha a szekrény hátsó falára, az ajtó felé mutató kampókat erõsítünk fel, erre lapjával akaszthatjuk be a kabátokat, s máris megoldódott a probléma. Alul pedig helyet kaphatnak a lábbelik, illetve egy felsõ polcon az apróbb darabok.

 

Ha végképp le kell mondanunk errõl a lehetõségrõl, mindenképpen kecses állófogast válasszunk, illetve használjunk vállfát a falra szerelt ruhatartók esetében, hogy rendezettebb hatást keltsünk. Sapkáknak, kalapoknak, kézitáskáknak külön polcot erõsítsünk fel, amelyen kényelmesen, s akár mutatósan is el tudjuk rendezni azokat. De a kisebb használati tárgyak helyet kaphatnak több, egyforma, egymásra helyezett díszes dobozban, kosárban. Sok esetben, már ebben a térben fel van szerelve egy radiátor. Ez is kiválóan hasznossá tehetõ, illetve eltakarható, ha körbeépítjük perforált elemekkel, majd a tetején elhelyezünk egy polcot, amely szintén kiválóan kihasználható.

 

Mindig ügyeljünk arra, hogy ne zsúfoljuk tele elõterünket sem bútorokkal, sem dísztárgyakkal. Itt bátran törekedhetünk a minimalizmusra.  Talán sokan nem is sejtik, hogy a képekkel sûrûn teleaggatott fal látványa, szintén térszûkítõ hatást kelt. Ellenben a fények és a színek kihúzhatnak a " szorult " helyzetünkbõl. Ha nem tudjuk elegendõ természetes fénnyel megtölteni az elõszobánkat, érdemes beruházni egy üvegbetétes ajtóra, a hagyományos tömör fából készült helyett. Ha színes - pl. sárga mintás - üveget választunk bele, még különlegesebbé varázsolhatjuk a hely atmoszféráját.  De falikarokkal, rejtett világítással, esetleg a lépcsõfokokba eldugott kis világítótestekkel, üvegtéglával is tudjuk korrigálni egy helyiség kedvezõtlen adottságait.

 

A falak itt minden esetben világos, halvány árnyalatot kapjanak. A padlózat se legyen komor, sötét színû. Legcélszerûbb a járólap, a magas kopásállóságú parketta, hajópadló. Ez utóbbi szerencsés választás lehet abban az esetben, amikor meg szeretnénk változtatni a fal színét. Ugyanis ilyenkor a padlót felcsiszolva, a faléval megegyezõ, de sötétebb árnyalatú, színezett lakkal átkenhetjük a padlót, ezzel is harmonikusabb összhangot teremtve. Az esetleges ridegséget, egy jól megválasztott kisebb szõnyeggel törhetjük meg.

 

Desszertként pedig akasszuk helyére a tükröt, mely nagyságától függõen, akár meg is duplázhatja az elõterünket.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: demotti Dátum: 2008-10-20 19:17:00
Kedves Buhera!

Nyugodt szívvel ajánlom a módszert! Be fog válni, hidd el és ha okosan adsz jeleket, senki sem érezheti majd magát sértve. Amikor hozzám vendégek jönnek, elõre kikészítem a papucsokat. Mindenkinek tudom a méretét és többnyire csodálkozással kevert hálával jegyzik meg : Te tudod mekkora papucs kell nekem? Még Õk vannak meglepve és megtisztelve érzik magukat, hogy ennyire figyelek rájuk. :-)) Ezt nyilván be is kellett vezetni valahogy. Erre is van megoldás. Sosem kértem senkit, hogy vegye le a cipõjét. Egyszerûen beszereztem néhány puha, tetszetõs papucsot és amikor megérkeztek, szóltam, hogy ezt számukra vettem, mert nálam hideg a padló és nem szeretném, ha felfáznának. Eddig még senki nem bántódott meg. :-)) Ki lehet próbálni!
Ottília
Név: demotti Dátum: 2008-10-20 19:08:54
Kedves Barnus!

A hozzászólásod utolsó részére reagálnék : éppen erre próbáltam rávilágítani a cikkel. Örülök, hogy értetted a mondandómat!
Szép estét!
Név: demotti Dátum: 2008-10-20 18:59:58
Kedves Tony!

Noha nem társkeresõként keresem a kenyerem, szívesen kerítek Neked egy nõt, aki elpakolja a cipõidet. :-) A lehangoltságodon is segítene, hidd el, ha várna otthon valaki és Benne bukdácsolnál. :-)
További szép estét Neked!
Név: buhera Dátum: 2008-10-10 14:14:09
Ez a "papucsok a lépcsõn" ötlet nagyon tetszik. Olyan ciki mondani a vendégnek, hogy Te légyszi, vedd már le a cipõdet! Nem is értem, egyesek hogy nem fogják fel, hogy illene legalább megkérdezni, hogy levegyék-e, vagy maradhat. A papucsos módszert kipróbálom otthon, hátha leesik nekik.
Név: Barnus Dátum: 2008-10-09 07:03:50
Barátom, te azért vagy lehangolt, mert agglegény vagy! Higgy nekem, ha nem vár valaki otthon, attól elõbb utóbb becsavarodsz.
De hogy a cikkhez is hozzászóljak: Valóban nyomasztó, ha egy belépõ, vagy elõszoba szûkös, ráadásul rendetlenség is van benne. Én a munkámból kifolyólag sok elõtérbe nyerek belátást, és abszolút lesujtó a vélemyényem.
Nem is az az igazi baj, hogy valakinek kicsi az elõszobája, hiszen tudjuk, hogy nem a méret a lényeg. :) De sokan nagy ívben tesznek rá, hogy milyen kép alakul ki abban, aki betekintést nyer az elõszobába az ajtóból.
Név: tony Dátum: 2008-10-08 16:35:04
Eddig nem is tudtam, miért leszek olyan lehangolt, ha belépek az agglegény lakásomba. Lehet, hogy a cipõk miatt, mert folyton bukdácsolok bennük?

Még több cikk kategóriából