Kategória: Épületgépészet , Környezettudatos építkezés
Utolsó módosítás: 2008-05-29
Hozzászólások: 14db

Energiatakarékos épületgépészet - I. rész
Pelletkazán

Legyen a családi ház fûtése 30%-kal olcsóbb? Legyen kényelmes is emellett? Egy itthon még újdonságnak számító megoldással kivitelezhetõ a dolog!

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Energiapazarló életvitelünk egyre nagyobb terhet ró környezetünkre, az emiatt folyamatosan növekvõ energiaárak pedig pénztárcánkra. Számos épületgépészeti tervezõ ismerte már fel a takarékos gépészeti berendezések iránti igényt és tett lépéseket a minél költséghatékonyabb megoldások felé. Így született meg a napkollektor, a geotermikus hõszivattyú, vagy a kondenzációs kazán. Ezekrõl is szó lesz a cikksorozat késõbbi részeiben, de most beszéljünk egy hazánkban épp piacot hódítani készülõ megoldásról, a pelletkazánról.

A „kazán” szó rendben van, de mi az a pellet? A pellet alapanyaga fa, amelyet nagy nyomáson összepréselnek. Méretét és kinézetét tekintve egy hatos fatiplire hasonlít, de van aki szerint a nyúltápra hajaz inkább. A teljesen tiszta pellethez semmilyen adalékanyagot nem adnak a préselés során, ugyanis a fa saját kötõanyaga, a lignin tökéletesen összetartja a késztermék darabkáit. Az így kapott pelletet speciális kazánban elégetve 90-95%-os hatásfokot is elérhetünk, ami annyit jelent, hogy kazántípustól függõen 2000 – 4000 kg pelletet kell elégetnünk ahhoz, hogy érdemes legyen kiürítenünk a hamutartályt. Szinte semmi sem marad utána. A pelletkazánok mellé érdemes vásárolni, vagy akár otthon eszkábálni (!) egy pellettartályt, amibõl a rendszer – miután érzékeli a fogyást – egy orsón keresztül emeli be a kazán belsejébe a fûtõanyagunkat. A tartály méretétõl függõen elegendõ néhány hetente, vagy akár szezononként egyszer feltölteni. Azt tehát már látjuk, hogy pellettel fûteni rendkívül kényelmes dolog. Van azonban más elõnye is!

pelletkaz_n.jpg

A pelletbõl kinyerhetõ energia a hazai energiaárakhoz képest körülbelül 30-40%-kal olcsóbb fûtést tesz lehetõvé! Kezd érdekes lenni igaz? Mi a helyzet azonban azzal, aki mindemellett a környezeti terhelésre is figyelmet fordít? Érdemes beruháznia egy pelletkazánba? Nem bocsát ki az égetéskor széndioxidot egyébként is túlterhelt légkörünkbe? De, mint minden égéssel járó folyamat, ez is oxigént használ, és van károsanyag-kibocsátása. Azonban a pellet – rendkívül magas hatásfoka miatt – mindössze annyi széndioxidot bocsát ki, amennyit a felhasznált fa már megkötött életében, és amennyi a természetes korhadás során egyébként is felszabadult volna. Tehát a pelletkazán rendeltetésszerû használat mellett nem okoz kárt a környezetben. Aki egyszerre akarja élvezni a kényelmet, gazdaságosan fûteni, és óvni környezetét, annak jó választás lehet egy pellettüzelésû kazán beszerzése.

Még többet szeretne megtudni errõl a fûtési rendszerrõl? Használja a „kérdezze a szakértõt” opciót, vagy tegye fel kérdését fórumunkon keresztül!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából