Kategória: Építkezés lépésrõl lépésre
Utolsó módosítás: 2008-07-03
Hozzászólások: 0db

Építési engedély 1.rész: A szakemberek

Minden építkezés során eljön az a pillanat, amikor be kell szereznünk a megfelelõ engedélyeket. Egészen eddig a pontig hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az építkezés egy csodálatos élmény lesz az életünkben. Ha azonban elég megfontoltan haladunk a bürokrácia sûrûjében, komolyabb sérülések nélkül megúszhatjuk a dolgot.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Sok éves tapasztalatom alapján elmondhatom; az építkezõknek körülbelül a fele meg van gyõzõdve arról, hogy a Földhivatal, vagy az Önkormányzat, esetleg az építési hatóság szándékosan keresztbe akar tenni neki. Mi tagadás, valóban több ízben elõfordult már, hogy bizonyos papírok csak akkor kerültek elõ, amikor az ügyvéd is megjelent az irodában, de akkor olyan gyorsan, mintha ott õrizgették volna felsõ fiókban. Ha az építési engedélyek beszerzése során nem is találkozunk elfásult, dilettáns irodai alkalmazottakkal, akkor sem lesz sétagalopp, az biztos! A cikket két részre osztottuk, mert nagyon hosszadalmas és nem kevésbé száraz anyag. Nekem sem a szívem csücske a téma, úgyhogy megpróbáltam élvezhetõvé tenni, amennyire csak lehetséges.

Vannak bizonyos elõírások, amelyek elsõre nem biztos, hogy megdobogtatják az építkezõ szívét, de ahhoz, hogy késõbb zökkenõmentesen menjen az építkezés, elengedhetetlenek. Ilyen például a megfelelõ szakemberek kiválasztása. Hogy kapcsolódnak õk az engedélyhez? Rögtön kiderül! Mindjárt az elsõ emberünk a földmérõ. Õt nem kerülhetjük meg, minden telekalakításhoz szükség van rá. Ha jól végzi a dolgát, el fog látni minden információval, ami szükséges az engedélyek megkéréséhez, valamint elintézi nekünk a telekkel kapcsolatos ügyeket. Ha nem végzi jól a dolgát, súlyos tízezreket húzhat ki a zsebünkbõl már rögtön az építkezés megkezdése elõtt, úgyhogy követeljük meg tõle azt, amiért fizetünk. Nem minden településen mennek ugyanúgy a dolgok, tehát nincs konkrét recept arra, mit kell tennie a földmérõnek. Nem ritka sajnos, hogy miután leszúrt négy karót a telek négy sarkába, felmarkolta az õt „megilletõ” 30.000 forintot (ez is változó), szépen hazamegy, és igyekszik minél gyorsabban elfelejteni az aznap „fáradalmait”. A legkevesebb, hogy addig faggatjuk ezt az embert, amíg szépen el nem magyarázza, hogy mit fog tenni ezután, vagy hogy nekünk mit kell tennünk.

kommunik_ci_.jpg

A földmérõ azért is fontos, mert csak az õ munkája után mehetünk a tervezõhöz, ugyanis csak ezután derül ki, hová-, mekkora házat építhetünk. A tervezõ szintén lényeges állomás, szinte mindent tud az engedélyekrõl. Jobb helyeken benne is foglaltatik a tervezõi szolgáltatásba a szükséges papírok beszerzése, de legalábbis a megfelelõ felvilágosítás. Olyan embert keressünk, aki hajlandó segíteni ebben. Ha nem tud, vagy nem akar segíteni, akkor õ nem is egy tervezõ, hanem egy ember, aki tervrajzokat árul.

Az egész építkezés szakszerû lebonyolításához érdemes építési mûszaki ellenõrt, valamint felelõs mûszaki vezetõt fogadni. Mivel Magyarországon nem igazán kommunikál egymással a tervezõ és a kivitelezõ (pedig kellene, külföldön ez szokás!), a mûszaki ellenõr és vezetõ kapcsot jelenthet a két fél között, valamint az õ közbenjárásuk esetén a legritkább esetben fordul elõ, hogy valami szarvashiba miatt büntetést kell fizetnie az építtetõnek. A szolgáltatásaik ára csak addig tûnik soknak, amíg ki nem fizettük az elsõ büntetést, vagy amíg a kivitelezõ meg nem emeli a költségeket, természetesen egy számunkra teljesen érthetetlen, ám szerinte nagyon is logikusnak tûnõ indokkal. Ha megfelelõ szakemberekkel vesszük körbe magunkat, akkor nem csak az engedélyek beszerzésének nagy részét veszik le a vállunkról, de biztosan nem kell tartanunk attól sem, hogy valami elmaradt.A következõ részben rátérünk az engedélyekre. Nem csak azt vizsgáljuk meg, milyen papírokra van szükség, de a leggyakoribb buktatókat is összeszedjük, hogy az építkezés tényleg kellemes élmény legyen majd néhány év múlva visszaemlékezve.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából