Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2013-01-25
Hozzászólások: 0db

Épületeink utólagos hõszigetelése

Avagy hogyan csökkentsük jelentõsen fûtésszámlánkat

Magyarország teljes energia felhasználásának közel 25%-át épületeink fûtésére fordítjuk, ami nagyobb, mint a közlekedés vagy az ipar részaránya. Közös érdekünk, hogy épületeink kellõ mértékû hõszigetelésével csökkentsük energiafelhasználásunkat és a káros anyagok légtérbe jutását.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Miért érdemes átgondolni a felújítást?

 • Épületeink felújítását 20-30 évenként tervezzük

 • A magyar hõtechnikai elvárások Európa leggyengébbjei közé tartoznak, de így is a duplájára szigorodtak az elmúlt 15 év alatt

 • Európában a jövõ a nulla- vagy az elhanyagolhatóan csekély energiafelhasználású épületeké, a kérdés csak az, hogy ezen energetikai jellemzõk mikortól vezethetõk be

 • A hõszigetelés mértéke a ház teljes felújítási költségeit tekintve csekély hányadot tesz ki

 • A gáz árának emelkedésével a megtérülési idõk folyamatosan rövidülnek

Miért a BACHL poliuretán keményhab a legjobb választás? 

 • Kiváló hõszigetelõ hatás – alacsony fûtési, hûtési költségek

 • Minimális vízfelvétel – elkerülhetõek a nedvesség okozta épületkárok

 • Magas mechanikai szilárdság – nagy terhelhetõség

 • Idõtálló, alak- és mérettartó – nem vetemedik, nem zsugorodik, évtizedekig megõrzi alakját, méretét és kedvezõ tulajdonságait.

 • Gombásodásnak, korhadásnak, penészesedésnek, rágcsálóknak ellenáll

 • Az emberi szervezettel szembeni semleges viselkedés – nem okoz allergiás, asztmatikus tüneteket, nem tartalmaz ózonkárosító gázokat

 • Könnyen és méretpontosan vágható – egyszerûen és gyorsan beépíthetõ

 Korszerû tetõfelújítással akár 80%-ot is megtakaríthat!

Felújításra szoruló tetõk leggyakoribb problémái:

 • A meglévõ hõszigetelés csekély mértékû, kiegészítésre szorul

 • Hõhidas a tetõszerkezet, amely nagymértékû hõveszteséggel, penészesedéssel és épületkárokkal jár

 • Nincs, vagy nem megfelelõ a nyári átmelegedés elleni védelem

A legtöbb 90-es évek elõtt épült háznál a fenti problémák szinte mindegyikével találkozhatunk, mégis sokan halogatják, vagy teljesen elhalasztják a tetõfelújítást, mert eddig ez a teljes belsõ tetõtér megbontásával járt.

Felújítás a szarufák felett

A tecta-PUR HD plus poliuretán táblák szarufák síkján kívüli fektetésével, a meglévõ szarufák közötti szigetelést egészítjük ki. A belsõ burkolatok megbontása nélkül oldható meg tetõnk megfelelõ hõszigetelése. A lapok magas nyomószilárdsága lehetõvé teszi a szarufákra való alátámasztás nélküli, közvetlen felhelyezést. A speciális páraáteresztõ kasírozású táblák biztosítják a már meglévõ hõszigetelés és a faanyag nedvességének szabad mozgását.

Szarufák alatti kiegészítõ hõszigetelés

Felújításkor a poliuretán táblák szarufán kívüli elhelyezése nem mindig lehetséges, pl.: nem szeretnénk a hibátlan állapotú cserepeket megbontani vagy kötött az eresztés, esetleg a gerincmagasság vagy mûemléki jelleg miatt nem engedélyezett a tetõ megbontása. Ebben az esetben a szarufák alsó síkján kell hõszigetelnünk. A poliuretán táblák közvetlenül a szarufákhoz is felerõsíthetõk, így nem kell körülményes lécvázakat felszerelnünk. A táblák alufólia kasírozása (PIR ALU) segít a lakás melegének megtartásában, lépcsõs élképzése pedig a pontos egymáshoz illesztésben.

Padlásfödémek hõszigetelése

Padlásfödémek szigetelésénél a hõszigetelési paramétereken túl további szempontokra is érdemes odafigyelni. A hõszigetelõanyag nagyfokú terhelhetõsége, vízállósága szintén fontos kritérium ahhoz, hogy padlásterünket tárolás céljára alkalmassá tegyük (ne roskadjon, ne ülepedjen). Az alufólia, illetve speciális üvegfátyol kasírozású poliuretán táblák már 8 cm-es vastagságban 90%-os fûtési megtakarítást eredményeznek egy átlagos szigeteletlen betonfödém vonatkozásában.

Padlóink utólagos hõszigetelése

Padlók esetében számít leginkább a felrakott hõszigetelés vastagsága, hiszen a beépített padlóburkolatok, meglévõ nyílászárók kötöttséget jelentenek. A padlózat, padlófûtési rendszerek utólagos hõszigetelésére kifejlesztett PIR táblák fokozott hõszigetelést biztosító megoldást jelentenek, melyek már vékonyabb lemezvastagsággal is biztosítják a kellemes hõérzetet.

Otthonaink hõszigetelése saját érdekünk, hiszen az energiahordozók ára folyamatosan emelkedik. Korszerû hõszigetelõ anyagaink segítségével állítsa meg az otthonából elszökõ meleget, hogy kellemes klímában élvezhesse otthona kényelmét.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából