Kategória: Burkolat
Utolsó módosítás: 2008-08-01
Hozzászólások: 0db

Épületek vízszigetelése: Mapelastic, Mapegum WPS

Az építõipar egyik legkényesebb területe az épületek víz elleni védelme, szigetelése. Ha a víz, a nedvesség, a pára és nem kívánt hatásaiknak kitett szerkezetrészek megfelelõ szigetelése elmarad, úgy a csatlakozó részek, terasz-, erkély-, vagy fürdõszoba-burkolatok, akár a szomszédos helységek fal- és padlószerkezetei valamint az építmény teherhordó szerkezeti igen gyors, biztos károsodásoknak vannak kitéve.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A károsodás mértéke az idõvel, a nedvesség intenzitásával és a fagyás-olvadási ciklusszámmal egyenes arányban, biztosan növekszik, ezért az alkalmazott vízszigetelések legyenek tökéletesek, és hosszú távon is jól mûködõk.

 

A vizesedésnek, beázásnak leginkább kitett helyek az erkélyek, teraszok, fürdõszobák és a föld felszíne alatti pincék, alagsorok. Az igaz, hogy még a szigeteletlen vagy hibás vízszigetelésû burkolt felületeken is a víz a lefolyóba, ereszcsatornába javarészt a burkolat felületén folyik el, de a víz a fugákon vagy egy késõbbi burkolólap törésnél keletkezett repedésen át, illetve a talajból felszivárgó nedvesség vagy lecsapódó talajpára esetén mindig a burkolat alatti ragasztórétegbe kerülhet. A bekerült nedvesség pedig továbbszivárog a szerkezet felé, kültéren a tél során megfagy, a burkolat feltöredezik és a lapok elválnak aljzatuktól. A réseken át pedig egyre több víz, nedvesség jut a teherhordó szerkezethez. A folyamat nem kivételez semmilyen hidegburkolattal. Ezért a kivitelezések során nem elhanyagolható a vízszigetelés elkészítése, mivel a késõbbiekben az okozott károk utólagos helyreállítási költsége nagyságrendekkel magasabb az építkezés folyamán beépített szigetelõrétegénél.

 

A tökéletesen mûködõ szigetelések elkészítéséhez a MAPEI a MAPELASTIC és a MAPEGUM WPS anyagokat ajánlja. Nagy tapadó-szilárdsága miatt a MAPELASTIC cementkötésû, kétkomponensû, repedésáthidaló, víznyomásálló, kenhetõ vízszigetelõ anyag minden szabványos építõipari aljzathoz hozzáköt, legyen az újépítésû vagy meglévõ, de szilárd állapotú teraszburkolat. A MAPELASTIC a teraszokon, erkélyeken való használatán kívül kiválóan alkalmas akár nedves üzemû helységek- (fürdõszobák, ipari konyhák), medencék és káros környezeti hatásoknak (sóknak, szulfátoknak) kitett betonszerkezetek vízszigetelésére is. A MAPELASTIC elõnye még, hogy bedolgozása igen egyszerû, illetve felhordáskor az aljzatának nem kell tökéletesen száraznak lennie, és helyes használatával kizárható a felfagyás veszélye. A MAPEGUM WPS diszperziós, egykomponensû, repedésáthidaló, vízszigetelõ folyékony fólia, ami a beltéri, folyamatosan víz hatásának nem kitett helységek vízszigetelésére használható. A MAPEGUM WPS egykomponensû, vödrös anyagként nem csak egyidõben, hanem több alkalommal is felhasználható. Mindkét ragasztó elõnye, és ez fõleg a bitumenes szigetelésekkel szemben igaz, hogy szerkezetük jól illik az aljzatául szolgáló beton, esztrich vagy vakolat anyagszerkezeteihez, az új burkolás elõtt nem eltávolítandó meglévõ burkolathoz, és közvetlenül lehet rá burkolatot fektetni fokozott teljesítményû ragasztóval a plusz szerkezeti (pl. aljzat- vagy szûrõbeton) rétegek kihagyásával rétegvastagságot, munkaidõt csökkentve. A kritikus szigetelés részeknek és csomópontoknak számító csõáttörések, negatív élek és sarkok a MAPEBAND termékcsalád elemeinek beépítésével tehetõk biztonságossá. ÜVEGSZÖVET HÁLÓ-t szükséges beépíteni, ha a MAPEGUM WPS-t repedésáthidaló fóliaként alkalmazzák sérült felszínen, illetve szintén ajánlott nagy igénybevételnek kitett hajszálrepedéses, erõteljesen sérült felületeken a MAPELASTIC esetén terasz, erkély, úszómedence, vagy vízszigetelésekor.

A Mapei konszern anyagait a kezdetektõl a minõség fémjelezte, errõl tanúskodik a MAPELASTIC-kal és a MAPEGUM WPS-sel leszigetelet többmillió négyzetméter felület.

MAPEI Kft. 2040 Budaörs, Sport u. 2. Levelezési cím: 2040 Budaörs, Pf. 6. Tel.: 06-23/501-670, 06-23/501-667 Fax: 06-23/501-666 Internet: www.mapei.hu mapei@mapei.hu

 


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából