Kategória: Épületgépészet , Környezettudatos építkezés
Utolsó módosítás: 2008-07-02
Hozzászólások: 2db

Érdemes foglalkozni az esõvíz hasznosításával?

Tudta, hogy a napi vízszükségletünknek mindössze 2 %-át fordítjuk ivásra, valamint fõzésre? Tudta, hogy a vízfelhasználásunk több mint 50%-át meg tudnánk oldani ivóvíz nélkül? Tudta, hogy a WC öblítésére majdnem ugyanannyi vizet használunk, mint fürdésre? Nem tudta?! Gondoltam!

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Néhány évvel ezelõtt még szabályosan körberöhögték azt, aki az esõvíz hasznosításán törte a fejét. Mára sokat változott a helyzet, bár be kell vallanunk, hogy azért most is összesúgnak a „csodabogár” háta mögött a szomszédok, ha kiderül, hogy ilyesmiben „mesterkedik”. Ezért hát az esõvízzel foglalkozó cikksorozatunk elsõ részében nem titkolt szándékunk, hogy meggyõzzük Önt, kedves olvasó: Az esõvíz jó!Nézzünk is meg mindjárt egy táblázatot arról, hogy néz ki egy átlagos család napi vízfelhasználása:

t_bl_zat.jpg

Látja, mennyi vizet használunk átlagosan a WC öblítésére? Bizony, majdnem annyit, mint tisztálkodásra. Le kell szögeznünk, hogy nem mindent tudunk esõvízzel megoldani, vannak bizonyos dolgok, amelyekhez elengedhetetlen az ellenõrzött tisztaságú vezetékes víz. Ezeket a táblázatban piros színnel jelöltük. Jól látható tehát, hogy a WC öblítésére, mosásra, takarításra, valamint öntözésre tökéletesen megfelel a házilag tisztított esõvíz. Ez bizony több, mint a fele a teljes vízszükségletünknek! Fordítsuk le magyarra: Feleakkora vízdíj!Téved, aki azt hiszi, hogy az esõvíz hasznosításának ez az egyetlen elõnye. Lássuk, milyen pozitívumokkal bír még:1. Környezetvédelem

Mindannyian tudjuk, hogy a föld édesvíz készlete fogyóban van. A folyamatosan megújuló esõvíz használatával közvetlenül hozzájárulunk az édesvíz készletek megõrzéséhez. A folyókból, valamint más felszíni vizekbõl nyert víz ihatóvá tétele egyre komolyabb kihívások elé állítja a szolgáltatókat, ami természetesen folyamatos költségtöbblettel jár. Ezt a többletet a fogyasztó fizeti meg. Arról nem is beszélve, hogy sokszor a kinyerés helyétõl igen nagy távolságokba kell eljuttatni az iható vizet, ami – a szivattyúzás és a megfelelõ nyomás szinten tartása miatt – rengeteg villamos energiát emészt fel. Végül pedig: Ha a vezetékes víz egy részét esõvízzel helyettesítjük, akkor nem keletkezik annyi szennyvíz. Egy városban, ahol elegen használnak esõvizet, a kisebb kapacitású csatornahálózatot jó ideig nem kell bõvíteni, így a csatornadíjak emelése sem szükséges, azaz ismét a zsebünkben marad a pénz.2. Lágyvíz xxx.jpgA vezetékes vizet használó háztartási gépek belsejében vízkövesedés figyelhetõ meg. Minél keményebb a víz, annál gyorsabban alakul ki a vízkõ, ami hosszú távon a készülék meghibásodásához is vezethet. Az esõvíz azonban lágy, azaz a vízkõ kialakulásának esélye egy esõvizet használó berendezésnél pontosan egyenlõ a nullával. A lágyvízhez kevesebb mosószert kell adni ugyanolyan mosóhatás eléréséhez, ugyanis nem tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek megkötik a mosószer molekuláit. Természetesen egy esõvízzel mûködtetett mosógépbe a vízlágyító adalék is teljesen felesleges, így megint csak spóroltunk egy kicsit!3. Meghálálják a növényeink Ez már csak hab a tortán: Akár kerti, akár szobanövényrõl van szó, mind a természetes esõvizet szereti. A cserepes növényeknél a cserép külsõ oldalán megjelenõ mészkiválástól sem kell tartanunk.Õszintén remélem, hogy sikerült meggyõznöm az esõvíz-hasznosítás elõnyeirõl. Nem kétséges, hogy jelentõs mennyiségû pénzt lehet spórolni vele. De pontosan mennyit? És mennyi a ráfordított összeg? Mikor térül meg? Hogy kell egyáltalán hozzáfogni? Nyugalom, mindenre választ kap, ha elolvassa a sorozat többi részét is!Ha kérdése, észrevétele van, szóljon hozzá a cikkhez, vagy használja a fórumot!


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából