Kategória: Barkácsolás
Utolsó módosítás: 2008-08-07
Hozzászólások: 0db

Ereszcsatorna tartók és ereszcsatornák szerelése 3.

A Ruukki az acélipar szakértõje. A legkisebb részlettõl a legnagyobb építõipari projektig minden területen számíthatnak rájuk az építkezni, vagy felújítani vágyók. Mai „csináld magad” cikkünkben az ereszcsatornák felszerelésében nyújtanak nekünk hathatós segítséget.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

 

Az ereszcsatorna szakaszok összekötése

 

 

Az ereszcsatornák vágása során ügyeljünk arra, hogy a csatlakozási pontok a tartók közé essenek. A vágást gondosan végezzük, hogy a vágott élek a lehetõ legegyenesebbek legyenek. Az ereszcsatornákat ferdén toljuk egymásba.

 

 

 

 

 

Olyan csatornakötés használatát javasoljuk, mely lehetõvé teszi az ereszcsatorna elmozdulását a hõmérsékletváltozások esetén. Annak megelõzésére, hogy a víz belefolyjon a kötésbe, célszerû a kötéstömítés középsõ lamellái között rugalmas gittet használni.

 

 

 

 

 

A csatornakötést helyezzük az ereszcsatorna hátsó széléhez, és hüvelykujjal szorítsuk hozzá a csatornavályúhoz. A kötõelem zárrészét hajlítsuk az ereszcsatorna irányába, a zárrészt szorítsuk a csatornakötéshez és rögzítsük a biztosító elemet.

 

 

 

 

 

A biztosító elemet nyomjuk oda a csatornakötés zárrészéhez.

 

 

 

 

 

 

Az ereszcsatorna csatlakozási helyén a felesleges gittet kenjük el simára.

 

 

 

 

 

 

Az ereszcsatornák sarokelemeinek és sarkainak szerelése

 

Az ereszcsatornák sarokelemeit gyakran az utolsó tartóra szerelik, ezért nincsenek alátámasztva. Ezeket szilárdan kell csatlakoztatni az ereszcsatornához.

 

 

 

 

 

 

A sarokelemeket és a sarkokat kb. 35 mm-re toljuk be az ereszcsatornába. A sarkok csatlakoztatására nem ajánljuk, hogy csupán csatorna-összekötõ elemeket alkalmazzunk. A szerelés egyszerûsítése érdekében a sarokelemeket és a sarkokat némileg kisebb méretben gyártják le.

 

 

 

 

Toljuk be a sarokelemet vagy a sarokcsatornát az ereszcsatorna peremébe és forgassuk azt bele az ereszcsatorna belsejébe.

 

 

 

 

 

 

A sarokelem bepattintásakor az ereszcsatorna hátsó szélét hajlítsuk felfelé, majd azt a sarokkal együtt zárjuk le.

Az ilyen kötés tömörségét úgy tudjuk biztosítani, hogy az összekapcsolt felületek közé két rétegben viszünk fel gittet. A kötést két víztömör, egyoldalas szegeccsel lehet biztosítani, melyet a peremben és az ereszcsatorna hátsó szélében helyezzünk el. Ezen a kötésen keresztül bepattintható az összekötõelem, hogy külsõ kinézete olyan legyen, mint a többi kötésnél.

 

 

Ajánlatos, hogy a sarokelemek és sarkok szerelését a földön készítsük elõ. A sarokelemmel 2 m-es csatornadarabot kössenek össze (ennél hosszabb darabok már rosszul kezelhetõk). Végezzük el a gittelést, a szegecselést, esetleg helyezzük el a csatornakötést, majd az így kialakított egységet illesszük a tartókba.

 

 

 

www.ruukki.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából