Kategória: Barkácsolás
Utolsó módosítás: 2008-07-17
Hozzászólások: 0db

Ereszcsatorna tartók és ereszcsatornák szerelése

A Ruukki az acélipar szakértõje. A legkisebb részlettõl a legnagyobb építõipari projektig minden területen számíthatnak rájuk az építkezni, vagy felújítani vágyók. Mai „csináld magad” cikkünkben az ereszcsatornák felszerelésében nyújtanak nekünk hathatós segítséget.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

 

Az ereszcsatorna tartókat, melyeket felülrõl szerelünk rá a gerendára, a lejtésnek megfelelõen kell meghajlítani. Az ereszcsatorna lejtésének 2,5 mm/m értéknek kell lennie. A csatornatartókat helyezzük el egymás mellett és számozzuk meg azokat. Az ereszcsatorna hosszúsága és a lejtés függvényében a hajlítási helyeket ferde vonallal jelöljük meg (a legjobb alkoholos filctollat használni). Egyenetlen gerendázat esetén az ereszcsatorna tartókat egyenként jelöljük.

 

 

Az ereszcsatorna tartókat egymás után hajlítsuk meg élhajlítóval. Ha nem élhajlítót használunk, akkor gondoskodjunk arról, hogy az ereszcsatorna tartó hajlata ne legyen éles. Ez úgy érhetõ el, ha a hajlítást satuban, 20 mm átmérõjû csövön keresztül végezzük.

 

 

 

 

 

Az ereszcsatorna tartókat 25 mm-rel a tetõburkolat elképzelt meghosszabbításának szintje alatt kell elhelyezni. Az elsõ ereszcsatorna tartó megfelelõ helyzetbe történõ helyezéséhez célszerû lécet használni.

Az ereszcsatorna tartóknál a megfelelõ lejtés beállításához zsineget vagy még inkább vékony gumit lehet használni, melyet az elsõ és az utolsó ereszcsatorna tartóhoz kötünk hozzá.

 

 

 

 

A tetõ másik oldalán az ereszcsatorna tartót alacsonyabban rögzítsük. A javasolt lejtés 5 mm/m. Példa: 8 m-es ereszcsatorna hosszúság esetén az elsõ és az utolsó csatornatartó magasság különbsége 40 mm.

 

 

 

 

 

A köztes tartókat a zsineg helyzetének megfelelõen, egymástól 900-1200 mm-es távolságra kell elhelyezni, általában a gerendakiosztásnak megfelelõen. Hegyes területeken azt ajánljuk, hogy a tartókat az eresz éle alatt alacsonyabban helyezzük el, vagy a gerendákon a tartókat kettõzzük meg.

Szerelés során ügyeljünk arra, hogy az ereszcsatorna elülsõ széle mindig alacsonyabban legyen, mint a hátsó.

 

 

 

Az ereszcsatornák szerelése

 

Mielõtt az ereszcsatornát a szükséges hosszúságra megrövidítjük, célszerû valamennyi csatornaszakaszt behelyezni a tartókba, nem bepattintva azokat. Ellenõrizzük, hogy a csatlakozási helyek nem olyan helyekre kerülnek-e, ahol már tartók vannak. Ebbõl az alkalomból megjelölhetjük a csatorna végét is, amelynek 1 cm-rel kell a tetõ széle alatt lennie.

 

 

 

 

 

Jelöljük meg az ereszcsatorna torkolati részét (betorkoló csonk). Használjunk alkoholos filctollat. Az anyagra a jelöléseket soha ne tegyük karcolással!

A vízszintes és függõleges szakaszokat lemezvágó ollóval, esetleg fûrésszel vagy tárcsafûrésszel vághatjuk (használjunk acélhoz való tárcsát, negatív fogdõléssel). Tilos bármilyen köszörûtárcsa használata!

 

 

 

Az ereszcsatornák záró részének szerelése

 

Válasszuk ki az ereszcsatorna bal- vagy jobboldali végét. A horonyba vigyünk fel rugalmas gittet és a záró elemet helyezzük fel az ereszcsatornára. A peremezéshez viszonyítva ellenõrizzük a záróelem megfelelõ helyzetét. Ezután a záró elemet kézzel, vagy alátéten keresztül kalapáccsal üssük fel ütközésig.

 

 

 

 

A kötés tökéletes tömörségének biztosítása érdekében az ereszcsatorna és a záróelem között alkalmazzunk tömítõ gittet (semleges szilikongumit vagy poliuretán bázisú tapaszt, mely ellenáll az ultraibolya sugárzásnak). A záróelem felhelyezését követõen a gittet az ereszcsatorna belsõ oldala felõl kenjük el simára. 

A következõ részben a betorkoló csonk és a függõleges lefolyócsövek szerelését vesszük át.

Ruukki Hungary Kft.1037 Budapest, Montevideo u. 16/B.Tel:  06-1/501-3200Fax: 06-1/501-3290


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából