Kategória: Építõipari hírek
Utolsó módosítás: 2012-06-15
Hozzászólások: 0db

Év háza: rekord mennyiségû pályázat érkezett

Az ország minden részébõl érkeztek idén házak az öt évvel ezelõtt újjáélesztett Év háza pályázatra. De nem csupán az egyre növekvõ, és idén rekord mennyiségû, összesen 35 beadott épület mutatja a pályázat növekvõ ismertségét és elismertségét, hanem a korábbi díjazottak véleménye is ezt támasztja alá.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

„Öt évvel ezelõtt, a 2008-ban újjá élesztett pályázat elsõ kiírásakor azzal a nem titkolt szándékkal kezdtük a munkát, hogy az Év háza a magyar építészeti díjak között ismét neves elismeréssé válhasson. Az idei év eredményei azt mutatják, hogy jó irányban haladunk.” – kommentálta a beérkezett pályamûvek számát Szoják Balázs, építész, a díj kurátora, a zsûri egyik alelnöke.

A pályamûvek minõségérõl még nem tudhatunk semmit, hiszen a szigorú szakmai szempontú értékelést idén is a zsûri neves tagjai végzik majd. A bizottságban immár hagyományosan helyet kaptak ezúttal két év – 2011 és 2012 - Ybl-díjas építészei és természetes Noll Tamás, a MÉK és Sáros László, a MÉSZ frissen megválasztott új elnöke.

A zsûri az ötödik jubileumi évben Dévényi Sándor DLA, a Magyar Mûvészeti Akadémia tagjának vezetésével július közepén ül majd össze, ám az eredmény idén is csak az Építészet Világnapján, október 1-jén, a Duna Palotában megrendezésre kerülõ ünnepélyes díjátadón derül ki, amely a Visegrádi Négyek családi házait bemutató kiállítás sorozat elsõ, magyar helyszíne lesz egyúttal.

Álljon itt az elõzõ két év gyõztesének véleménye az Év háza pályázatról.

„2010-ben nyertük el az Év Háza díjat picike Budakeszi lakóházunkkal. A díjátadás után a professzionális szervezésnek köszönhetõen rengeteg megkeresést kaptunk, megtalált minket a szakmai és egyéb nyomtatott sajtó, a rádió, televíziók. Az Év Háza az egyetlen olyan építészeti díj tapasztalataink szerint, ami nem egy szûk szakmai réteget talál meg, hanem eljut minden építészet iránt érdeklõdõhöz az egész országban. A házról elõadást tartottunk a Belügyminisztériumban, a BME-n, az Ybl Fõiskolán, civil szervezeteknél, a mi épületünket dolgozták fel a Mûegyetem elsõs hallgatói az intenzív rajzhéten, kamarai mintaterv készül éppen a tervünkbõl. Sok kedves érdeklõdõ és leendõ építtetõ vette fel velünk a kapcsolatot, számos tervezési munkát kaptunk és rengeteg új ismeretséget kötöttünk az elmúlt idõszakban a díj okán. Azt hiszem, hogy egy fiatal építésszel ennél jobb dolog nem igazán történhet. Köszönet érte a zsûrinek, a díj kurátorának és a Build-Communication-nek, akik ezt lehetõvé tették.” Bártfai-Szabó Gábor, építész

„Elõször is óriási megtiszteltetés a díjat a neves zsûri döntése alapján elnyerni. Az építészetet kiemelkedõen magas szinten, aktívan mûvelõ kollégák ítélete hatványozottan hízelgõ, bátorító. Mindezeken túl a díj referenciaértékét az annak kapcsán elnyert szép megbízások hitelesítik. Az eltelt egy évben sok esetben kezdõdött telefonbeszélgetés azzal a kérdéssel, hogy „Ugye önök tervezték az acéltornácos házat Nagykovácsiba?... Mert mi is egy olyat szeretnénk.” Földes László, Balogh Csaba a 2011-es Év háza nyertesei

A 2012. évi zsûri tagjai:

A 2011-ben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek Hõnich Richárd DLA, Nagy Csaba, Perényi Tamás DLA, valamint a 2012-ben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek: Csernyus Lõrinc, Eleõd Ákos, Gelesz András, Krizsán András, Szabó Tamás János DLA.

Védnökök

Országos Fõépítészi Iroda, Magyar Mûvészeti Akadémia, MÉSZ, MÉK, ÉTE

További információ: www.evhaza.hu, info@buildmarketing.hu

T: (23) 611-028


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából