Kategória: Építkezés lépésrõl lépésre
Utolsó módosítás: 2011-06-14
Hozzászólások: 0db

Ezekre érdemes figyelni építkezés közben

Általában olyan munkák elvégzésére szoktunk szakembert fogadni, amelyeket mi magunk nem tudunk megoldani. Ilyen az építkezés is. Azonban egyre több építtetõ érzi úgy, hogy teljesen kicsúszott a kezébõl az irányítás, a munka és a költségek átláthatatlanná váltak, tulajdonképpen az építész irányítja az egész munkát, lassan már azt is õ mondja meg, milyen kádat kell vennünk.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Ezért nem árt, ha bizonyos dolgokat illetõen felkészülünk, ugyanis ilyen helyzetekben sajnos gyakran elõfordul, hogy a szakemberek – kihasználva tudatlanságunkat – nem éppen úgy végzik munkájukat, ahogy kellene. Ezen cikk keretein belül nem fogunk senkibõl sem kõmûvest faragni, de bemutatjuk a jellemzõ hibákat és spórolási helyeket, illetve arra is tanácsot adunk, hogyan lehet idõben fülön csípni a problémát.

Megsérül a vízszigetelés, vagy hiányos

A vízszigetelést a lábazat és a falak közé, illetve teknõszigetelésként a szerelõbetonra szokták fektetni. Ha valaki még nem látott ilyet, az is könnyen felismeri, 1 méter széles fekete színû bitumenes szigetelõlemezrõl van szó, amelyet tekercsekben árulnak. Igen ritka az, amikor a kivitelezõ nem fekteti le ezt a szigetelést, úgyhogy attól azért nem kell félnünk, hogy elmarad. Sokkal jellemzõbb probléma, amikor például két rétegnek megfelelõ mennyiségû vízszigetelõ szerepel a számlánkon, ugyanakkor csak egyetlen réteg van lefektetve, a többi anyag rejtélyes módon eltûnik. Ez a „hiba” sajnos nem csak a vízszigetelõ lemeznél áll fenn, hanem gyakorlatilag bármelyik építõanyagnál, ezért érdemes naponta ellenõrizni a munkát, minden munkafázisnál jelen lenni.

A vízszigetelést lefektetés után is érdemes alaposan átellenõriznünk, ugyanis elég gyakori, hogy a munkások nem vigyáznak rá eléggé, ezért lefektetés után megsérül. Ha késõbb ezen a sérülésen keresztül utat talál magának a víz az épületszerkezet belsejébe, az több millió forintos kiadást is jelenthet, és ilyenkor nem feltétlenül vigasztalja az embert, hogy van garancia. Tehát alaposan, centirõl-centire vizsgáljuk át a vízszigetelõ lemezt, és ha hibát találunk, azonnal javíttassuk ki.

Rosszabb minõségû anyagok beépítése

A nem látható helyeken sokszor silányabb minõségû anyag kerül beépítésre, mint ami a tervben – és késõbb a számlán – szerepel. A legjellemzõbb, amikor a vízvezeték rézcsövei helyett mûanyag kerül a falba, de ugyanilyen gyakori, amikor rossz minõségû alumínium vezetékben fut a hálózati áram. De sokszor még az általunk kiválasztott tégla is „lecserélõdik” egy olcsóbbra, mire beépítésre kerül. Nem egyszer fordult elõ sajnos, hogy a hõszigetelés vastagsága is áldozatul esett a kivitelezõ kapzsiságának, aminek persze hosszú távon mindig a lakó issza meg a levét. Ezeket a hibákat késõbb kiszûrni majdnem lehetetlen, ezért szánjunk némi idõt arra, hogy magunk is leellenõrizzük az építési munka egyes fázisait.

Kémény bekötése

Számos bakival találkozhatunk a kémények kapcsán, ezek közül az egyik elsõdleges a kéményalap hiánya. A kémény viszonylag nagy súlya meglehetõsen kicsi helyen koncentrálódik, így elég nagy nyomást fejt ki a talajra, ezért mindenképpen vastag kéményalapot kell alá építeni. De a bekötések terén is találunk érdekességeket, például gázkazánok esetén egyre gyakoribb, hogy két méternél hosszabban is vízszintesen halad a füstcsõ, aminek következtében a füst nem tud kellõ hatékonysággal távozni. A nem jó tömítéssel ellátott bekötés is okoz problémát, például a tavalyi fûtési szezonban több kéménytûz is keletkezett emiatt.

A leggyakoribb mégis az, amikor a kivitelezõ nem tudja, hogy milyen égéstermékhez milyen fajta kéményt kell beépíteni. Ilyenkor fordulhat elõ, hogy a kandalló kéménye túl szûk keresztmetszetû, vagy a gázkazánhoz csatlakoztatott kémény nem tud ellenállni a füstgázban lévõ erõsen maró hatású anyagoknak. Ezt a problémát csak úgy orvosolhatjuk, ha szakember tanácsát kérjük ki azt illetõen, hogy a fûtõ berendezésünkhöz milyen kéményt ajánl. Márkakereskedésekben érdemes utánaérdeklõdni.

Nyílászárók

Magán a nyílászárón nem tud spórolni a kivitelezõ, az ugyanis elég feltûnõ lenne, ha olcsóbb ablak kerülne beépítésre. Azonban a segédanyagokkal igen gyakran óvatosan bánnak a beépítõk. Ilyen lehet például a tokrögzítõ csavar, vagy a PUR-hab. Ha ezekbõl nem kerül beépítésre elegendõ mennyiség, azt sajnos késõbb nem vesszük észre, a fûtésszámlán viszont már megmutatkozhat a különbség. Nem elég, hogy a teljes árat kifizettük a kivitelezõnek, és nem kaptunk meg mindent, még fûtésre is többet kell költenünk. Ezért nagyon fontos, hogy ennél a munkafázisnál is jelen legyünk, és figyeljünk!

Burkolás

Ezen a területen is a segédanyagokkal lehet probléma. A burkolat beépítése után ugyanis ki tudja már ellenõrizni, hogy valóban az a ragasztó és fugázó került-e felhasználásra, amit kifizettünk? Ha például bizonyos helyekre fagyálló vagy flexibilis ragasztót vásároltunk, de a kivitelezõ mégsem azt használja, abból késõbb több százezres kárunk is keletkezhet, ha a burkolólapok eltörnek, netán felfagynak.

De nem csak az anyagokkal való „okoskodás” jöhet számításba, sokszor a szakértelem hiánya játszik szerepet. Padlófûtés esetén például mindenképpen ellenõrizzük le, hogy a falak és a burkolat találkozásánál szilikonnal van-e kinyomva a fuga, vagy ott is fugázó anyag van. A nagyobb hõtágulást követni tudó szilikont kell ilyen helyekre használni, ám sokszor egyszerû érdektelenségbõl, máskor a szakértelem hiánya miatt ez jellemzõen el szokott maradni.

Végszó

Az összes lehetséges hibaforrást több kötetben sem lehetne felsorolni, itt most a legjellemzõbbeket vettük górcsõ alá. A tapasztalat azt mutatja, hogy ha nem is tudunk mindenre teljes mértékben felkészülni, akkor is jól tesszük, ha egy-két komolyabb ellenõrzést végzünk, és ilyenkor némi szakértelmet is megcsillantunk a kivitelezõ elõtt. Nagyon meg fogja gondolni, hogy nálunk próbálkozzon-e egy kis turpissággal.

A fent leírtak természetesen nem azt jelentik, hogy a kivitelezõk mind kontárok, vagy igyekeznek megkárosítani az ügyfeleiket. De sajnos az építõipar felhígult, és mind magunknak, mind a szakmának akkor tesszük a legjobbat, ha minél gyorsabban kiszûrjük a csalókat, és inkább igazi szakembert keresünk, aki becsülettel, odaadóan végzi a munkáját.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából