Kategória: Barkácsolás
Utolsó módosítás: 2013-06-15
Hozzászólások: 0db

Fa elõtetõk, kocsibeállók készítése házilag

Avagy hogyan munkáljuk meg a faanyagot

Aligha létezik olyan ember, aki ne álmodott volna már valaha kertjébe egy fából készült pavilont, elõtetõt, netán kocsibeállót. És ugyan mi is lenne nagyobb öröm egy igazi barkácsolónak, mint ha saját kezével készítheti el a remekmûvet. Cikkünkben a fa megmunkáláshoz adunk hasznos tanácsokat.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A fa remekül illik a zöld környezetbe, és emellett rendelkezik azzal az elõnnyel is, hogy könnyen megmunkálható, mégis tartós anyag. Nem csoda hát, ha igen nagy népszerûségnek örvend a barkácsolók körében. Nem árt azonban az alapokat elsajátítani, mielõtt nagyobb fába vágjuk a fejszénket, ugyanis egy-egy elrontott darab jelentõsen megemelheti a kezdeti költségeinket.

Nem egy konkrét építmény megalkotásának menetét fogjuk most megismerni, hiszen ugyan ki akarna tucat-kocsibeállót a kertjébe. Ehelyett a fa megmunkálásának és ápolásának alapjaiba kóstolunk bele, amelyek elsajátítása után már magabiztosan vághatunk bele a kivitelezésbe.

Jelölés és méretre vágás

Miután megterveztük fa építményünk kinézetét, a megvásárolt faanyagokat méretre kell vágnunk. A vágás körfûrésszel a legpontosabb, de természetesen dekopírfûrészt is használhatunk, vagy egyszerû rókafark-, esetleg keretfûrészt. Ahhoz, hogy pontosan tudjunk mérni és kijelölni, lehetõleg fém vonalzót használjunk. Mérõszalaggal nem tudunk milliméter pontosságú méréseket végezni.

A vágásnál két alapvetõ problémával szokta szembetalálni magát a kezdõ építkezõ. Az egyik az egyenes vágás nehézsége, a kézi fûrész ugyanis gyakran „elmászik” valamilyen irányba. Ehhez érdemes a gerendának mind a négy oldalát bejelölni ceruzával, és körülbelül 1 cm-es mélységben bevágni fûrésszel. Ezek az apró vágások vezetni fogják a fûrészlapot, így jóval kisebb az esély arra, hogy ferdén fûrészeljük a drága faanyagot. A másik problémát a szögek helyes mérése szokta jelenteni. Az egyszerûbb szerkezeteknél általában csak 90 és 45 fokos szögeket kell vágnunk, ehhez azonban nem kell feltétlenül szögmérõt vásárolnunk. A 45 fokos bejelölésre létezik egy rendkívül egyszerû megoldás. Tegyük fel, hogy 10 cm-es gerendát vásároltunk, ami gyalulás után 9 cm-es lett. (Pontosan mérjük meg, milyen széles a gerendánk!) Vonalzó mellett húzzunk egy egyenes vonalat, ami teljesen merõleges a gerendánkra. Majd ezt követõen pontosan 9 cm-re húzzunk egy ugyanilyen vonalat. (Feltéve, hogy pont 9 cm-es a gerendánk vastagsága.) Ezt követõen semmi más dolgunk nincs, mint az egyik merõleges vonalunk tetejét kössük össze a másik aljával, és készen is van a pontosan 45 fokos kijelölésünk, ahogy a lenti ábrán is látható.

Bármilyen fa szerkezetet készítünk, elengedhetetlen hozzá a csapolás, ez ugyanis nagyban megnöveli a kész szerkezet stabilitását és idõtállóságát is. A szakemberek a csapok elkészítéséhez általában speciális szerszámokat használnak, ezeket azonban egyszeri munkához nem éri meg megvenni, ráadásul félõ, hogy nem is sikerülne elsõre. Most egy egyszerû csapolási formát fogunk megismerni, ahol a függõleges gerendába teljes keresztmetszetében beillesztjük a 45 fokos gerendát. Hosszas magyarázkodás helyett itt egy kép arról, hogyan kell elképzelni és elkészíteni ezt a csapolást:

Az A jelû ábrán látható módon a fent már megismert módszerrel két 45 fokos vonalat húzunk, amelyek egymástól esõ távolsága pont akkora, amekkora a becsatlakozó 45 fokos gerenda szélessége. Majd ezt követõen a függõleges gerenda szélétõl 2-3 cm-re húzunk egy vonalat, amely párhuzamos a gerenda hosszanti élével. A B ábrán látható módon bevágjuk a kijelölt helyen a gerendát, és összeillesztés után a C ábrán láthatjuk a végeredményt, ahogy majd kinéz a csapolásunk. A csapolás megerõsítéséhez érdemes kifejezetten erre a célra gyártott erõsítõ lemezeket vásárolni, amelyekhez bármelyik barkácsüzletben hozzájuthatunk.

A fát védeni is kell

Mivel védelem nélkül a fát igen gyorsan tönkreteszik a környezeti hatások, ezért természetesen gondoskodnunk kell errõl is. Ez azonban nem csak felületi kezelést jelent, a védelem már a szerkezet megépítésekor is szerepet játszik. Gondoskodnunk kell például arról, hogy a fa egyetlen része se legyen majd hosszabb távon kitéve víznek, ezért érdemes olyan fém papucsokba állítani õket, amelyek elemelik a talajtól, és nem is áll meg bennük a víz. Ezeket a papucsokat lehetõleg ne elõre vegyük meg, csak akkor, amikor már megvannak a gerendáink is, ugyanis könnyen elméretezhetjük õket. Ha a szerkezet jellegébõl adódóan mégis éri víz a fát, biztosítanunk kell a megfelelõ szellõzést, hogy mihamarabb kiszáradhasson.

A különbözõ falazúrok nem csak szép színt adnak fából készült építményeinknek, de védik is azokat az UV sugárzás és a túlzott nedvesség ellen. Ezért érdemes az egyes elemeket már összeszerelés elõtt lekenni, hogy minden oldaluk védetté váljon. Természetesen ha már áll a szerkezet, azután is lekenhetjük, nem kell attól tartanunk, hogy emiatt évtizedekkel megrövidül majd az élettartama.

A fából készült épületeket azonban rendszeresen gondoznunk is kell, ha azt szeretnénk, hogy sok éven keresztül kertünk díszei legyenek. Errõl bõvebben a jövõ héten megjelenõ cikkünkben írunk.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából