Kategória: Belsõépítészet , Nõi barkácsrovat
Utolsó módosítás: 2013-05-11
Hozzászólások: 0db

Falfestés egyszerûen 2. rész

Alapozás, festés, valamint a festékfajták fõbb jellemzõi

A festéshez mindenki ért. Elméletben. A legtöbben azonban csalódnak a végeredményben, ha nem készültek fel alaposan elõtte. Minisorozatunk második részében a leggyakoribb festékfajtákat vesszük át, valamint rátérünk magára a festésre.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Az elõzõ részben a fal elõkészítésérõl beszéltünk, ami legalább annyira fontos része a munkának, mint maga a festés. Miután portalanítottuk a felületet, ragasztószalaggal fedjük le azokat a részeket, amiket nem szeretnénk lefesteni. Festékboltokban lehet kifejezetten erre a célra gyártott papírszalagokat kapni, amik elég erõsen tapadnak, ugyanakkor nem hagynak nyomot eltávolítás után. Ilyen leragasztandó felület lehet az ajtó- és ablaktokok, a villanykapcsolók és konnektorok (amiknek a burkolatát sem árt eltávolítani festés elõtt), vagy a padlóburkolat szegélyei.

A ragasztószalag szélességét újságpapírral lehet kitoldani. A leragasztás igen nagy odafigyelést igénylõ, és hosszadalmas munka, de még így is gyorsabb lesz a teljes festési munka, mivel nem kell a kényes részeknél kínosan ügyelnünk arra, hogy például az ajtófélfát le ne fessük. Arról nem is beszélve, hogy összehasonlíthatatlanul szebb munkát lehet így végezni.

A bútorokat toljuk középre, a nem mozdíthatóakat takarjuk le fóliával, és természetesen a padlóra is fóliát kell helyeznünk. Ha mindezekkel megvagyunk, végre elõkerülhet a festék is. Igen ám, de itt jön a kérdés: Milyen festékkel fessünk? Lássunk néhány fajtát, illetve azok tulajdonságait:

Falfesték fajták

A diszperziós falfestéket ismerik a legtöbben, ugyanis ezt a legkönnyebb használni, és az ára is kedvezõ. Számos elõnye közül az egyik, hogy szinte bármilyen felületre, vagy korábbi festésre felvihetõ, anyagának köszönhetõen ugyanis nem lép reakcióba az alappal. Filmszerû bevonatot képez a falon, és igen gyakran egyetlen réteg is elegendõ a fedéshez. Hátránya azonban, hogy párafékezõ hatású, több rétegben akár párazáróvá is válhat. Ezért ha a diszperziós festék a fal külsõ oldalára kerül, akkor egyúttal a belsõ párazárást is meg kell oldani, ugyanis amennyiben a nedvesség a falszerkezeten keresztül szeretne távozni a szabadba, akkor könnyen felgyûlhet a diszperziós festék alatt, és idõvel ledobhatja azt.

Régebben szinte mindenki mészfestéket használt, ami környezettudatos körökben kezd ismét teret nyerni. Az árán és környezetbarát mivoltán kívül azonban sajnos nem sok jót tudunk mondani róla. Több réteget kell felvinni ahhoz, hogy megfelelõen fedje a felületet, és a többi festékhez képest gyakrabban kell javítani, újrafesteni. Ma már azonban kapható úgynevezett bio mészfesték is, amely rendelkezik mindazokkal az elõnyökkel, amelyekért szeretjük a mészfestéket, azaz szagtalanító, fertõtlenítõ hatású, és viszonylag egyszerû vele dolgozni. Ez a fajta viszont nem tartozik az olcsó festékek kategóriájába.

A szilikátfesték elsõsorban a szakemberek körében elterjedt festékfajta, ugyanis laikusként körülményes dolgozni vele, tekintve, hogy két komponensbõl áll, amelyek megfelelõ arányú összekeveréséhez gyakorlat szükséges. Mindemellett az sem elhanyagolható, hogy ezek a komponensek erõsen maró hatásúak, lehetõleg még a bõrrel való érintkezésüket is kerülni kell. Ez a fajta azonban majdnem minden kritériumnak megfelel, amit elvárhatunk egy festéktõl. Remekül fed, páradiffúziója kiváló, ugyanakkor a nedvességet nem engedi bejutni a falba, és kiválóan ellenáll a környezeti hatásoknak. A régebben diszperzióval festett falra viszont nem alkalmas, arra diszperziós szilikátfestéket kell vásárolni.

A szilikonfesték a legújabb kutatások terméke, amely rendelkezik mindazokkal az elõnyökkel, amelyekkel társai, csupán egyetlen hátránya van, az pedig a meglehetõsen magas ár.

Alapozás, festés

Az emberek általában szeretik a kompakt és egyszerû megoldásokat, ezért ma már egyre több olyan festék jelenik meg a piacon, amihez nem szükséges alapozót használni. Pedig az alapozás nagyon hasznos dolog! Ennek elsõsorban épületfizikai okai vannak, ugyanis az alapozó segítségével víztaszítóbbá válik a fal, így a festék is tovább ellen tud állni a környezeti hatásoknak. Emellett az alapozóra könnyebben is tapad a festék, és jobban fed, vagyis a két réteg drága festék helyett használhatunk egy réteg olcsóbb alapozót, és egy réteg festéket.

A festés folyamatát egy cikken keresztül nem lehet szemléletesen átadni, és nem is valószínû, hogy akad olyan ember, aki még nem látta, hogyan kell csinálni. Néhány hasznos tanács azonban jól jöhet. Nagyobb felületeket ma már ritkán festenek ecsettel, hengerrel ugyanis egyszerûbb és gyorsabb a munka, a laikus is könnyedén egységes felületet tud vele varázsolni. A henger használata elõtt azonban a belsõ éleket, a falak és tokok csatlakozását fessük be ecsettel, és a hengert csak az egyenes nagy felületekre használjuk. Igen fontos, hogy ha elkezdtünk egy falat festeni, akkor azt már be kell fejezni, tehát mindig a még nedves részhez csatlakozva kell festeni. Ha hagyjuk megszáradni a festéket, és késõbb folytatjuk a munkát, akkor a száraz és nedves felületek találkozása késõbb meg fog látszani.

A festést minden anyagon (így a falon is) úgy kell végezni, hogy felhordjuk a festéket, eloszlatjuk, majd ezután tesszük egyenletessé a felületet. Fontos, hogy sem nedves idõben, sem tûzõ napon nem szabad festeni, mert egyik sem fogja a kívánt eredményt hozni. A túlzottan páradús levegõ miatt nem tapadhat meg kellõképpen a festék, a naptól felmelegedett felületen pedig túl gyorsan szárad, egyik sem tesz jót a végeredménynek.

Ha mindezzel végeztünk, akkor lehetõleg még frissiben távolítsuk el a ragasztószalagokat, és takarítsuk fel a lecsöppent festéket, ilyenkor tudjuk ezt a legkevesebb erõfeszítéssel megtenni. Mint minden munka után, ezúttal is tisztítsuk meg a szerszámokat, amit falfesték esetén oldószer nélkül, egyszerû langyos vízzel megtehetünk.

A következõ rész nem fog szorosan kapcsolódni az elsõ kettõhöz, ezért a címe is más lesz. Azoknak igyekszünk majd segíteni, akik nem saját kezûleg akarják kifesteni a lakást. A leggyakoribb festékfajták árait, és a szakemberek munkadíjait tesszük majd közzé, hogy bárki könnyedén kiszámolhassa, mennyibe kerülne a lakás – vagy csak egyetlen helyiség – kifestése.

Ha addig is kérdés merülne fel a falfestéssel kapcsolatban, bátran használja Fórumunkat, vagy kérdezheti Podmaniczky (Szobafestõ) Attilát, a téma szakértõjét a Kérdezzen Szakértõinktõl! Rovatunkban. 


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából