Kategória: Kert
Utolsó módosítás: 2009-08-06
Hozzászólások: 0db

Feng Shui a kertben 2. rész

Ahogyan az elõzõ rész végén ígértük, rátérünk a kertrendezés lényegi tennivalóira, ami a feng shuit illeti.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Elsõ lépésként tisztába kell jönnünk néhány alapvetõ dologgal, hogy ezek fényében folytathassuk szabadtéri ténykedéseinket.

 

A kert négy oldala 4 különbözõ, lényeges funkciót tölt be, amelyeket a négy égtájnak megfelelõen, négy mennyei állat szimbolizál. Ezeknek mind megvan a saját szerepe. A Keleti irányban helyezkedik el az ún. Sárkány-oldal. Ha a kert a ház mögött található, akkor a háznak háttal állva, tõlünk balra esik. Ennek az oldalnak mindig magasabbnak kell lennie a Tigris-oldalnál, amit akár az ide ültetett fákkal is megvalósíthatunk.  Ez az oldal fogja biztosítani számunkra a stabilitást.  A Tigris-oldal - ( Ny )- feladata az elhatárolódást, a védelmezést szolgálja a külvilágtól. A határvonalat jelzõ, elválasztó sávot itt, a közepes magasságú bokrok alkothatják. Ugyanitt alakíthatunk majd ki veteményes kertet, illetve virágágyásokat is. Tovább haladunk a háztól legtávolabb esõ pont, a déli, azaz Fõnix-oldal felé.  Itt nagyon lényeges a szabad kilátás, ezért hanyagoljuk a magas növények telepítését. Végül elérkeztünk a Teknõsbéka- oldalhoz,  ( É ) amely  az oltalmazó szerepet kapta. Abban az esetben, ha a kert a ház mögött található, ezt a célt, maga a ház hátsó része szolgálja, ellenkezõ esetben értelemszerûen a homlokzati rész felel meg ennek a célnak. Ezen a védett oldalon találunk megfelelõ helyet pl. egy kényelmes padnak.

 

Ezen tudás birtokában el is kezdhetjük berendezni kertünket. Mint minden más esetben, itt is legelsõ lépés a takarítás, a lomtalanítás, a beteg növények eltávolítása. Ezután már csak arra kell vigyáznunk, hogy a megtisztított területet késõbb se zsúfoljuk tele dísztárgyakkal, növényekkel. Ezek ugyan kiemelkedõ helyen szerepelnek a Feng Shuiban, de ha túlzásokba esünk, épp az ellenkezõ hatást váltja ki, mint amit szeretnénk elérni. Tehát, ha kicsi a kertünk, el kell fogadnunk, hogy nem férhet el benne minden. Szorítkozzunk ezért az igazán lényeges dolgokra. Az utak, ágyások, tavak, netán medencék kialakításakor ügyeljünk az arányokra a megfelelõ energiaáramlás miatt. Már a tervezéskor jelöljünk ki egy középpontot (nem fontos, hogy mértani középpont legyen), amit a továbbiakban hagyjunk szabadon. Ne vezessen keresztül ezen a ponton út, ne rakjunk ide játszóteret és ülõalkalmatosságot se. Ellenben az itt kialakított, kerek virágágyás remek ötletnek bizonyul.  Ha már említést tettünk az utakról, érdemes megszívlelni a következõket. Az optimális energiaáramlás szempontjából kedvezõtlenek az egymást keresztezõ, élesen kanyargó, túl szûk utak. Úgy igyekezzünk létrehozni ezeket, hogy enyhén íveltek legyenek. Amennyiben a kert egyes részein túl hosszú, egyenes út vezet valamerre, a csi áramlását, az úton imitt-amott elhelyezett nagyobb kövekkel tudjuk lassítani. Ez azért fontos, hogy a pozitív energia ne csupán átsuhanjon a kerten, hanem minél tovább élvezhessük jótékony hatását.

 

A kertünk egyes területeit átjárókkal válasszuk el egymástól, melyeken rózsát, loncot, vagy vadszõlõt futtathatunk körbe, ezzel mintegy kaput képezve a kert különbözõ részei között. Amikor pihenõsarkot tervezünk, érdemes azt olyan védett területté tenni, amelyet nem vesznek körbe magas, hegyes, szúrós, erõszakos színû növények. Gondoljunk arra, hogy hátunk mindig védve legyen, - akár magával a házfallal, akár egy téglából épített falrésszel, amit adott esetben kúszónövényekkel futtathatunk be - ugyanakkor elõre szabad rálátásunk nyíljon a kertre. Például, az északi vagy nyugati irányba található sziklakertre, amely számára ez a legideálisabb hely. Az iránytól eltekintve itt nincsenek szigorú szabályok, a lényeg pusztán az arányok helyes megítélése. A sziklakerti növényeinket pedig mindig úgy válogassuk meg, hogy azok minden évszakban szép látványt nyújtsanak. A sziklakert és a mellé ültetett mandulafa jól megférnek egymással, és kiváló párosítás lehet!

 

Elérkeztünk kertünk legfontosabb eleméhez, a vízhez, amely nélkül nem jöhetne létre a harmónia. Lássuk, mit kell figyelembe vennünk, amikor tavat, patakot, esetleg medencét szeretnénk létesíteni. Elõször is, ezeknek a háztól a lehetõ legtávolabbra kell kerülniük. A nagyságát tekintve semmiképp se legyen uralkodó méretû. Amennyiben a tó mellett tesszük le voksunkat, legyen kerek formájú. Minden esetben ültessünk bele vízinövényeket, - vízililiom, vízi boglárka - ez alapszabály. Rendkívül jó ötletnek számít a közepébe szerelt szökõkút, megsokszorozva ennek segítségével a pozitív energia áramlását. A fekvése déli, vagy keleti irányú legyen.

 

Ha nincs lehetõségünk tó kialakítására, egy ebben az irányban felállított szökõkúttal hasonló hatást érhetünk el.

 

Abban az esetben, ha szimpatikusabbnak találunk egy halkan csörgedezõ kis patakot, ügyeljünk arra, hogy a meder kialakítása természetesnek hasson, lágyan ívelõ kanyarulatokkal megspékelve. 

 

A Feng Shuiban a növények kiemelkedõ szerepet kapnak, ezért mindenképpen áldoznunk kell rá néhány mondatot. Kezdjük a legnagyobbakkal, a fákkal. Igaz, hogy ezek értékes energiaforrásnak számítanak, mégsem szabad, hogy uralják a teret. Az erõs fák a déli, ún. Fõnix-oldalon álljanak, de semmiképpen sem a ház közelében. Ültessünk még fákat a tó mellé, amely a nyugalom érzését erõsíti fel, vagy a patak mellé, amely az energiaáramlást gyorsítja. Szerencsés választás lehet a fûzfa, a mandula, a cseresznye… Mivel sok növény õsszel elhullajtja a lombját, ezzel elveszíti az energiaforrását is. Ezért részesítsük elõnyben az örökzöldeket.

 

A virágok legalább olyan elengedhetetlen részét képezik a kertnek, mint a fák és a bokrok. Íme, néhány példa a leghasznosabbak közül: orgona, aranyesõ, pünkösdi rózsa, levendula, lótuszvirág, rododendron, tûztövis, krizantém. A lényeg itt is az összhangban rejlik. Ahol túl sok élénk, vagy netán komor színû virág kerül egy helyre, mindig törjük meg egy halványabb árnyalattal vagy fehérrel. Nem kell törekednünk a szimmetriára sem, próbáljunk a természetességnél megmaradni.

 

S, végül ne feledjük el növényeink szakszerû ápolását, melyhez szakkönyvek vagy szakemberek nyújthatnak megfelelõ segítséget.

 

- demotti -


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából