Kategória: Kert
Utolsó módosítás: 2009-03-06
Hozzászólások: 10db

Feng Shui a kertben

Elképzeljük magunkat, amint lustán elnyúlunk a puha pázsiton, miközben a tavaszi napsütésben sütkérezünk, és magunkba szívjuk a megújuló élet illatát. Hallgatjuk a madárcsicsergést, a bogarak zümmögését, a vízcsobogást és önfeledten élvezzük az éledõ természet, e minden érzést felülmúló, csontig hatoló ajándékát.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Jómagam, mivel a sors, mindössze egy társasház, 5. emeleti lakásával ajándékozott meg, csupán a képzeletem adta lehetõségekkel játszadozhatom. Ám az új erõre kapó természet zaja, ami beszûrõdik az ablakomon, életre kelti téli álmot alvó fantáziámat, amely szárnyalni kezd. S, szinte magam elõtt látom a saját kertem, amint földi paradicsomot varázsolok belõle.

 

Számtalan lehetõség közül válogathatnék, amelyek segítségével megvalósíthatnám elképzeléseimet, én azonban mindenképpen ragaszkodnék a már több ezer éve és minden esetben jól bevált Feng Shui módszerhez. Korábban, a háztervezésnél, belsõ terek kialakításánál, illetve a lakberendezésnél, esett már szó ennek fontosságáról.  Ám életterünk legalább olyan szerves részét képezi a szabadban eltöltött idõ, mint a négy fal közötti élet. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy a rendelkezésre álló kertet olyan harmonikus környezetté alakítsuk, ahol maradéktalanul feltöltõdhetünk egy fárasztó nap után.

 

Természetesen itt is ugyanúgy le kell fektetni a megfelelõ alapokat, ami jelen esetben már a telek kiválasztásakor meg kell, hogy történjen.  A kert mérete ebbõl a szempontból elhanyagolható tényezõ, mivel a Feng Shui ilyen adottságok mellett is kiválóan alkalmazható.  Fontos, hogy már az elsõ pillanatban a magunkénak érezzük a területet.  Semmi ne kerülje a figyelmünket, még a talaj minõsége se, azaz, mennyire alkalmas különféle zöldségek, virágok termesztésére. Vizsgáljuk meg, egészségesek-e a már esetlegesen meglévõ növények, élnek-e madarak ott, s ha netán még egy kis tóra is lelünk, már majdnem biztosak lehetünk abban, hogy jó helyen járunk.

 

A továbbiakban vegyük szemügyre a telket, amely abban az esetben a legideálisabb, ha négyszögletû, téglalap alakú és sík alapterületû, mivel ilyen helyzetben a legoptimálisabb az energiaáramlás. Ha a telek nem rendelkezik ezekkel a paraméterekkel, be kell majd vetnünk különféle praktikákat a hibák korrigálása céljából. Erre a célra kiválóan alkalmasak a tudatosan elhelyezett kerítések vagy a megfelelõ helyre ültetett bokor, fák. Ezzel a kis optikai csalással pofozhatjuk a szokatlan formájú telket az ideális alakúra.

 

Az alapok lefektetése után következhet a kert berendezésének szisztematikus megtervezése úgy, hogy az a csi áramlásának szempontjából tökéletes legyen.

 

A következõ részben, ehhez nyújtunk hathatós segítséget. Addig pedig várjuk észrevételeiket, kérdéseiket.

 

- demotti -


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: nagyon jó Dátum: 2011-02-04 17:04:40
szép
Név: demotti Dátum: 2009-04-23 15:16:26
Kedves Demi!

Természetesen örömmel segítek, amennyiben egyeztetni tudunk a helyet és idõpontot illetõen.
Név: demotti Dátum: 2009-04-21 08:28:56
Kedves Judit! A " tudatos " alatt, az átgondolt kertalakítást értettem, amelyet, jelen esetben a Feng Shui alapjaira helyeztem. Ezalatt egész pontosan arra gondoltam, hogy nem csupán találomra ültetek fákat, itt vagy ott,hanem próbálom azok helyét úgy megtervezni, hogy a Feng Shui által ideálisnak ítélt téglalap vagy négyszög alakot létrehozhassam ezáltal, ha a kertnek alapesetben nincsenek meg ezek az adottságai. Elnézést, ha nem fogalmaztam volna elég érthetõen! Remélem, azért nem vesztetted el az érdeklõdésed és továbbra is az olvasótábor tagja maradsz!

Még több cikk kategóriából