Kategória: Egészséges lakás , Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2008-07-30
Hozzászólások: 0db

Feng Shui – Divathóbort, vagy tudomány?

Feng shui. Szél és víz. Ízlelgetjük a fogalmat, hümmögünk, kételkedünk, megmosolyogjuk.... napestig sorolhatnám, hányféle módon reagálunk ezen õsi, kínai mûvészet hallatán. A nyugati világ számára új még ez a fajta szabályrendszer, s legtöbbször csak legyintünk rá, újabb divathóbortként elkönyvelve.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Csak kevesen tudják, hogy a feng shui módszernek több ezer éves hagyománya van. A kínaiak ezen elv alapján nem csak házaik helyét, belsõ elrendezését határozták meg, de városaikat is erre a mintára építették. Ezen kívül elõszeretettel alkalmazzák tágabb környezetükben is, mint pl. a kertben, a mezõgazdaságban, így teremtve harmóniát az ember és a természet között. A feng shui lényege ugyanis a pozitív energiák feltérképezését, helyes irányba való terelését, felerõsítését jelenti, amelyek hatása nagymértékben befolyásolja az életminõségünket. Ennek az irányzatnak a gyakorlati oldalát szeretnénk most röviden, valamennyire emészthetõ formában tálalni Önöknek.

 

Talán még a hajuk szála is égnek áll egyeseknek, s menekülõre fogják, ha azt mondom, a feng shui értelmében már a lakásunk, házunk helyének megválasztásakor fontos szerepe van, hiszen lényeges a kedvezõ fekvés, a lakóhelyiségek megfelelõ elrendezése. Tovább menve a zavartalan energiaáramlás tekintetében alaposan megfontolandó a nyílászárók elhelyezése, az építõanyagok gondos kiválasztása. A csi áramlása ugyanis, nagymértékben függ ezektõl, s ez befolyással lehet testi és lelki egészségünkre, kihatással lehet egész életünkre. Jó ha tudjuk, hogy pl. a tégla - a panelelemmel ellentétben -  feng shui barát építõanyag, s zavartalanabb, egyenletesebb áramlást biztosít eme életenergiának.

 

Következõ lépés a költözés, amit szintén nem árt a feng shuihoz igazítani, ha a kellõ idõpontban szeretnénk ezt megtenni. Ebben az úgynevezett mágikus négyzet lehet a segítségünkre. Egy szakember, biztos nagyon szívesen segít ennek megértésében.

 

Nos, ha ezzel megvagyunk, akkor lépjünk be a lakásba. Fontos tudnivaló, hogy lakóterünk közepe az a centrum, ahonnan a csi szétáramlik a 8 irány felé. ( Észak, Dél, Kelet, Nyugat, ... ) Ezekhez igazítjuk a belsõ tér elrendezését. A középpontot éppen ezért minden esetben szabadon kell hagyni, az energia akadálytalan szétáramlása érdekében. Egész pontosan, ide ne tegyünk bútort, ezen a pontot ne halmozzunk fel semmit. Amennyiben a háznak több szintje is van, úgy minden szinthez készítsünk külön alaprajzot, meghatározva a szintek középpontját külön-külön, azon belül a szobákét is.

Mind a belsõ tér kiépítésekor, mind a berendezés tekintetében igyekezzünk hanyagolni az éleket, a hegyes, szúrós dolgokat, s részesítsük elõnyben a gömbölyû, lekerekített, csiszolt formákat.

Ha szabad választásunk van a helyiségek elhelyezésénél, mindig vegyük figyelembe azok funkcióját abban a tekintetben, hogy azokat passzív, avagy aktív elfoglaltságra használjuk majd. Alváshoz, pihenéshez, tv-nézéshez az északon fekvõ hálószoba, míg játékhoz, munkához inkább a délre esõ helyiségek alkalmasak, mint, pl. a gyerekszoba, dolgozószoba. Ha a gyerekszoba netán keleti fekvésû lenne, elõfordulhat, hogy gyermekeink aktívabbak, nyugtalanabbak lesznek.

 

Szerencsés, ha a nappali, mint központi hely, nyugati, délnyugati, délkeleti fekvésû, hogy minél több természetes fény áramolhasson be, megnövelve energiáinkat. A legnagyobb odafigyelést azonban a keleti, délkeleti elhelyezkedésû konyhának szenteljük. Itt különösen fontos a rend, ügyeljünk a hegyes, szúrós eszközök megfelelõ tárolására, valamint a tûz és víz elemek egymástól kellõ távolságban történõ elhelyezésére a kedvezõtlen energiaáramlás elkerülése végett.

 

Ugyanígy kerüljük el a fürdõ és a háló egymás mellé építését is, a nyugodt pihenés érdekében. A háló, lehetõleg nyugati irányban helyezkedjen el, mert itt a leginkább biztosított a teljes relaxáció. De kerüljön bárhova is a fürdõszobánk, az ajtaját igyekezzünk mindig csukva tartani. Jó tudni, hogy akkor sincs minden veszve, ha szûkebb térbe szorulunk, s egy helyiségnek több funkciót is be kell töltenie. Ekkor válaszfalakkal oszthatjuk meg a teret, illetve a bútordarabok helyes elrendezésével kooperálhatunk.

 

Nem maradt más hátra, minthogy kezelésbe vegyük a bútorokat, a kiegészítõket, hiszen azoknak ugyancsak létfontosságú szerepe van, életünk minõségének alakításában. A feng shui minden részletre kiterjedõen eligazít bennünket a színek, a fények, hangok, tükrök, szimbólumok, stb világában.

A cikk következõ részében ezen útvesztõbõl próbálunk kiutat mutatni.

 


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából