Kategória: Lakberendezés , Egészséges lakás
Utolsó módosítás: 2008-08-13
Hozzászólások: 0db

Feng Shui: Rend a a lelke mindennek 2.

Az elõzõ részben megtanultuk, mire érdemes odafigyelni egy új lakás berendezésénél, illetve a régi újratervezésénél. Most mélyebbre ásunk a témában; kitérünk az elektromos készülékekre, a szélcsengõkre és tükrökre, valamint a növényekre is.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Ha eddig eljutottunk, akkor már igazán jó úton haladunk, s figyelmet szentelhetünk az apróbb, ám fontos kiegészítõknek is. A feng shuiban ezeknek igen lényeges szerepe van. Ám, mielõtt fellelkesülve elrohannának a legközelebbi üzletbe, s teletömnék a kosarukat mindenféle csecsebecsével, üljenek le kicsit, s gondolkozzanak. Ugyanis, e tekintetben sem lehet általános, mindenkire egyformán érvényes szabályokat felállítani. Hiszen egyáltalán nem biztos, hogy az egyikünknél bevált módszer a másik emberre is épp olyan hatást gyakorol majd. Ahány ember, annyiféle ízlés és igény létezik. Az ajánlatok inkább csak útmutatóul szolgálnak, amit mindenki a saját szájíze szerint módosíthat. 

 

Kivételt ez alól csak az elektromos cikkek képeznek. Ezek már régóta a kényelmünket szolgálják ugyan, viszont csak kevesen vannak tisztában azok káros hatásaival. Ha mód van rá, küszöböljük ki ezek olyan helyen való tartását, mint a hálószoba, gyerekszoba. Ha mégis egy térbe kényszerülünk velük, gondoskodjuk azok használat utáni áramtalanításáról, valamint megfelelõ eltakarásáról. Egyszerû megoldásként javasoljuk, hogy éjszakára fedjék be a tv készüléket egy takaróval, lepedõvel, hogy ne zavarja meg negatív kisugárzása a pihenésünket. De az elektromos hullámokat blokkolhatjuk, tompíthatjuk például kristályokkal is, amelyeket a tv, számítógép, mikrohullámú sütõ közelében helyezünk el. Fontos, hogy maga a kristály is csiszolt legyen, semmiképpen ne hegyes, szúrós. Kiváló erre a célra a füstkvarc, a fekete turmalin, ametiszt, amelyek nagyszerûen elnyelik a negativitást, az elektromos szmogot. A komputer mellé helyezett fluorit vagy lepidolit nem hagyja, hogy a negatív energia elerõtlenítsen bennünket.

 

Ugyanilyen hatást érhetünk el a szélcsengõkkel is. Ha a szoba, amelyben alszunk egyben dolgozószobaként is funkcionál, akkor egyfajta térelválasztóként alkalmazhatjuk a szélcsengõt, ez ugyanis feloldja a munkából származó negatív energiát. A szélcsengõnk lehet fémbõl, fából vagy kerámiából, attól függõen, melyiket találjuk szimpatikusabbnak. Ha meg tudnak barátkozni a fém keltette csilingeléssel, akkor válasszák inkább ezt a megoldást. Ha a csengõt a bejárati ajtó fölé, vagy az ablakba helyezik, elérik vele, hogy pozitív energiát vonzzanak a házba és azok minél tovább a lakásban idõzzenek.

 

Hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek a tükrök is, ha jó helyen vannak elhelyezve. Ezekkel azonban vigyázni kell, mert sok kárt is okozhatunk magunknak, ha nem vagyunk elég körültekintõek. Kis terekben, mint a fürdõszobában, folyosókon, vagy sötét zugokban nagyon hasznos lehet az energiaáramoltatást tekintve. Arra ügyeljünk csak, hogy tükröket egymással szembe soha ne akasszunk, valamint soha ne tegyük ajtóval szembe, mert akadályozza az optimális energiaáramlást. Mellõzzük a hálóban is, itt ugyanis az alvás során távozó negatív gondolatokat verhetik vissza. A tükreink soha ne legyenek töröttek, repedezettek, illetve maszatosak. Különösen ajánlottak az ovális és nyolcszögletû formák.

 

A fény tekintetében a természetességgel érhetjük a legjobb hangulatot. Amennyire csak lehet, gondoskodjunk természetes fényforrásról, vagy hasonló hatást kiváltó állólámpákról, hangulatos gyertyákról. A lényeg, hogy a fényforrás felfelé irányuljon, sose legyen bántó, vakító. Figyeljünk a rejtett, sötét sarkok megvilágítására is, s tapasztalni fogjuk ennek jótékony hatását.

A feng shui egyik elengedhetetlen eleme a víz. A víz mozgása ugyanis aktív energiát biztosít számunkra. Egy akváriummal, vagy szobai szökõkúttal valósíthatjuk meg ezt. Ha nem kivitelezhetõ ez a megoldás, nyugodtan válasszunk helyette vizes témájú képet, ugyanazt a hatást érhetjük el vele.

Tudvalevõ, hogy a növények szintén sok pozitív energiáról gondoskodnak számunkra.  A szobanövényeknél sem lehet általános szabályt felállítani, egyedül arra ügyeljünk, hogy a hegyes, szúrós levéllel rendelkezõket ne helyezzük a hálószobákba, valamint kerüljük a kaktuszok lakótérben tartását is. Mindig gondozzuk, ápoljuk õket megfelelõen és meghálálják a törõdést.

A feng shui, egy nagyon összetett mûvészet, ám elõnye, hogy nem igényel komoly anyagi megterhelést, pusztán egy kicsivel több odafigyelést a környezetünkre az életminõségünk jobbá tétele érdekében.

Egy dolgot azonban a feng shuival kapcsolatban sem lehet figyelmen kívül hagyni. Mivel körülöttünk minden mozgásban van, minden változik, így idõnként át kell vizsgálnunk a lakásunkat is. Nem biztos ugyanis, hogy még évek múltán is a korábbi elrendezés lesz helytálló. Egy idõ után valószínûleg már ösztönösen meg fogjuk érezni, mikor van szükségünk  a változásokra. Akkor viszont ne habozzunk megtenni a szükséges lépéseket!


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából