Kategória: Lakberendezés , Egészséges lakás
Utolsó módosítás: 2008-08-06
Hozzászólások: 0db

Feng shui: rend a lelke mindennek!

A feng shuiról írt cikkünk elõzõ részében magáról a belsõ tér helyes kialakításáról ejtettünk pár szót. Ezzel azonban még közel sem fejezõdtek be a tennivalók, hiszen ez csak a kezdet. Az alapok letétele után ugyanis újabb fontos fejezet következik. A már meglévõ házat vagy lakást be is kellene rendezni, mégpedig úgy, hogy az megfeleljen a feng shui által ideálisnak tartott elveknek.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Valamivel szerencsésebb helyzetben vannak azok a leendõ lakók, akik elsõ illetve új lakásba költöznek, mivel a bútoraikat, kiegészítõiket már eleve úgy válogathatják meg, hogy azok mind formailag, mind színben valamint az anyagukat illetõen harmonikusabban illeszkedhessenek a környezethez. A formákat tekintve - mint ahogy arról korábban már szó esett - a bútorok megválasztásánál ragaszkodjunk a kerekebb, ívelt idomokhoz, kerüljük el a hangsúlyos élekkel, hegyes részekkel "megáldott" darabokat.

 

Az anyagot illetõen válasszuk a természetbarát fából készült berendezést, nem hivalkodó, agresszív, hanem meleg, barátságos színekben, amelyek összhangban vannak a szintén visszafogottra festett falakkal, lágy mintázatú tapétával, puha függönyökkel és szõnyegekkel. Szõnyegekbõl, ha tehetik, válasszanak kisebb darabokat, s mellõzzék a padlószõnyeget, elõnyben részesítve helyette a parkettát, hajópadlót.

 

A bútorok elhelyezésére is különös gondot kell fordítani. Kanapék, ülõalkalmatosságok, íróasztalok beállításánál szabály, hogy azok soha ne az ajtónak háttal álljanak, s sarokra se fordítsuk azokat. Amennyiben az íróasztalunknál ülve mégsem látunk rá a bejáratra, helyezzünk el rajta egy kis tükröt, vagy tükrözõdõ tárgyat, aminek segítségével szemmel tarthatjuk a hátunk mögött történõ eseményeket. Bútorainkat úgy fordítsuk, hogy azok sarkai, élei ne felénk mutassanak, így nem keltik bennünk a veszélyeztetettség érzését. Ágyainkat sose tegyünk ablak alá, illetve ajtó és ablak közé.

 

Abban az esetben sincs ok aggodalomra, ha egy, már bebútorozott lakást szeretnénk a feng shui módszerével formába lendíteni. Ennek megkezdéséhez elengedhetetlen lépés a lomtalanítás. Elsõ hallásra esetleg furcsának, netán nevetségesnek tûnhet, de szenteljünk figyelmet és idõt, úgymond megismerni azokat a tárgyakat, amelyekkel az évek folyamán körbevettük magunkat. Próbáljunk egyfajta viszonyt kialakítani velük. Bátran hagyatkozzunk az ösztöneinkre, a megérzéseinkre, amikor selejtezünk a háztartásunkban. Ez a fajta ösztönösség a gyermekeknél még remekül mûködik, mi felnõttek azonban az évek múlásával, sajnálatos módon elveszítjük ezt. Holott, - többek között a feng shuiban is - kiválóan alkalmazhatnánk ezt a szinte létfontosságú képességet.

 

Vizsgáljuk meg egyenként az adott tárgyhoz fûzõdõ viszonyunkat, s elemezzük ki, milyen hatást gyakorolnak ránk. Ha eléggé odafigyelünk, s komolyan vesszük ezt, meg fogjuk érezni, hogy melyek azok, amelyekhez nem csak úgy kötõdünk valami oknál fogva, de még mindig pozitív energiával töltenek fel, legyen szó akár használati tárgyról, akár dísztárgyról. Megeshet, hogy a feng shuival nem összeegyeztethetõ módon, olyan tárgynak is megkegyelmezünk majd, amelyek nem felelnek meg eme irányzatnak, de mégis úgy érezzük, jó hatással vannak ránk. Ebben az esetben a jól megválasztott kiegészítõkkel tudunk korrigálni. Ez érvényes abban a helyzetben is, amikor például nem áll módunkban új szekrénysort, asztalt, stb venni.  Ilyenkor, mondjuk egy szögletes, sarkos rakodóasztal tekintetében, tompíthatjuk a negatív energiát egy kerek vagy ovális terítõvel.

 

Azoktól a tárgyaktól viszont már javasolt megszabadulni, amelyek semmiféle, vagy negatív érzéseket váltanak ki belõlünk, régóta csak tologatjuk ide-oda, s igazándiból azt sem tudjuk, miért része még az életünknek. Fontos tudni, hogy minden tárgy energiát termel amelyek között élünk, s az ilyen halott tárgyak, mind negatív energiát sugároznak. Ebbe a kategóriába ugyanúgy beletartoznak a kinõtt ruhák, a régi magazinok, megsárgult fotók, szárazvirágok.... mindazok a feleslegesen felhalmozott dolgok, amelyeknek már semmi haszna nincs, csak szívják az életerõnket.

 

Szánjunk tehát idõt arra, hogy rendet tegyünk magunk körül, s tapasztalni fogjuk, mennyivel másabb egy olyan lakásban tartózkodni, élni, ahol csupa hasznos és élettel teli, pozitív energiát sugárzó tárgy vesz körül minket. Addig ugyanis, - s ez örök igazság - amíg a közvetlen környezetünkben káosz uralkodik, az élet más területein sem fogunk boldogulni. Rendkívül fontos a lakás rendezettsége, tisztasága, áttekinthetõsége, szellõssége, nem csak ott, ahol ez szembetûnik, de a rejtett részekben is ugyanúgy. A feng shuiban a REND a lelke mindennek!

Jövõ héten szerdán folytatjuk!

 


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából