Kategória: Építõipari hírek
Utolsó módosítás: 2012-02-16
Hozzászólások: 0db

Fókuszban a napenergia a RENEXPOŸ-n!

1. Nemzetközi Szolár Konferencia és Szolár Park a RENEXPOŸ-n! - Magyarországon a napenergia hasznosítás vonatkozásában az elvi potenciál több tízezer MW teljesítmény lehet, a legjelentõsebb korlátozó tényezõ a berendezések magas árához kapcsolódóan a rendelkezésre álló támogatási keretek szûkössége. Mindazonáltal a magyarországi napsütéses órák számát tekintve a napenergia termikus hasznosítása a kifejlett technológia révén igen jó eszköz a megújuló energiaforrások elterjesztésében, míg a fotovoltaikus napenergia esetén a felgyorsult gyakorlatorientált kutatás-fejlesztési munkák tehetik lehetõvé a versenyképes rendszerek terjedését.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Leginkább támogatással éri meg a napenergiába fektetni, melyhez az állam jelentõs segítséget adhat. A napenergia befogása, ha az villamos energia célú hasznosítás, ma még önmagában nem tud megtérülni, csak akkor, hogy ha pályázati támogatás is párosul mellé. Az így megtakarított összeg a nyertes települések költségvetését gyarapítja, illetve az adott intézmény mûködési költségét csökkenti. Fontos megemlíteni a fiatalok szemléletformálását, hogy amikor már igazából versenyképessé és megfizethetõvé válik a technológia, akkor minél többen értsenek hozzá, és legyenek elkötelezettek a megújuló energiák használatában.

Az új Széchenyi Tervbõl 2011-ben 7,7 milliárd forint jutott nap általi villamosenergia-termelésre alkalmas berendezéseket telepítésére, összesen 169 pályázatot bíráltak el eredményesen. Összességében azonban a tavalyi évben sokkal több ment el ennél az összegnél megújuló energiaforrásokra. 2012. márciusától egy belsõ átcsoportosítás után várhatóan a megújuló energia-pályázatokra 40 milliárd forint nyílik meg ismételten. A megújulók támogatott használatával a cégek mûködési költségeiket tudják csökkenteni, és ezáltal versenyképesebb körülmények között tudják elõállítani termékeiket.

A RENEXPO® Central Europe nemzetközi kiállítás Magyarország vezetõ energetikai szakmai rendezvényeként kiemelten foglalkozik a napenergia témával. Minden évben magas a napenergiával kapcsolatos megoldások iránt érdeklõdök száma, de ez az arány 2011-ben több, mint 22 % volt a látogatók körében, a kiállítóknak pedig közel 25 %-a napelemmel vagy napkollektorral foglalkozik. A nagy sikerre való tekintettel idén is megszervezésre kerül a Szolár Park, ahol a látogatók egy helyen megtalálják az energetika ezen ágában piacvezetõ cégeket, szervezeteket.

A kiállítással párhuzamosan megrendezésre kerül az 1. Nemzetközi Szolár Konferencia ahol nemzetközi és hazai szakemberek segítségével bemutatásra kerül a piaci újdonságok és aktuális trendek. Az innovatív technológián felül szükség van az országonként változó támogatási és szabályozási, engedélyeztetési rendszerek ismeretére is, hiszen mások tapasztalatiból is tanulhatunk. A program összeállításakor a szervezõ szakmai bizottság ezek bemutatására is nagy hangsúlyt fektetett. A napenergia téma és a kapcsolódó szakmai konferencia szponzora a REC Solar Germany GmbH.

A szervezõ REECO Hungary Kft. minden évben több hazai és nemzetközi szakmai szövetség támogatását élvezi a megfelelõ szakmai háttér és kommunikációs támogatottság érdekében. 2012-ben is a RENEXPO® együttmûködõ partnerünk többek között a Magyar Napelem Iparági Egyesület, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség, a Magyar Szolár Szövetség, a European Solar Thermal Industry Federation (ESTIF), PV Cycle Association.

A RENEXPO® Central Europe 2012-ben május 10-12. között kerül megrendezésre Budapesten. A kiállításról, kísérõ programokról, szakmai konferenciákról további információkat olvashat honlapunkon: www.renexpo.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából