Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2010-06-28
Hozzászólások: 0db

Fordított tetõk szigetelése másképp

Új terméket mutatott be a Construmán az Austrotherm Kft. A formahabosított expandált polisztirolhab hõszigetelõ anyagot fordított rétegrendû lapostetõkben lehet alkalmazni.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Lapostetõk hõszigetelésére kétféle módszer ismert: az egyenes és a fordított rétegrend. Elõbbinél a vízszigeteléssel védjük meg a hõszigetelést a nedvesség káros hatásától, és a csapadékvíz elleni szigetelés van legfelül. A másik esetben a nedvességálló hõszigetelés alatt, védetten helyezkedik el a vízszigetelés. Ennek a rétegrendnek az az elõnye, hogy a

  • vízszigetelés védett a mechanikai hatásoktól mind a kivitelezés, mind a használat fázisában. Megvédi továbbá a vízszigetelést az ultraibolya sugárzástól, ami gyorsítja a vékony lemezek öregedését.

  • Kisebb lesz a vízszigetelés napi és éves hõingadozása, amivel kitolódik annak élettartama,

  • A szerkezet páratechnikailag nyitott, a vízszigetelés egyben a meleg oldali párazárásról is gondoskodik.

A fordított rétegrend számos elõnyét csak szigorú feltételek mellett lehet élvezni. A beépített hõszigetelésnek nedves környezetben is tartósan meg kell õriznie jó tulajdonságait. Eddig erre csak az extrudált polisztirolhab lemezek (XPS) voltak alkalmasak. Az Austrotherm új formahabosított expandált polisztirolhab hõszigetelõ anyaga, a ZENIT ezen a területen jelent új, gazdaságos megoldást.

A termék engedélyezését hosszas vizsgálatok elõzték meg. A ZENIT-et elõször 2008 õszén építették be fordított rétegrendû lapostetõbe. Az egy évvel késõbb kivett minták hõvezetési tényezõje megfelelt a közölt értéknek, víztartalma pedig a megengedett 1 % helyett csak, 0,003% volt. Ezek alapján adta ki az ÉMI Kht. az A 220/2008 szám alatti ÉME engedélyt, mely szerint a ZENIT formahabosított expandált polisztirolhab alkalmas egyhéjú, fordított rétegrendû melegtetõk (nem járható tetõk, járható tetõk, zöldtetõk) hõszigetelésére, illetve meglévõ tetõk utólagos hõszigetelésére (plusztetõ).

Ez utóbbi lehet kiemelkedõ fontosságú a felújítások során. Gyakran állunk szembe azzal a helyzettel, hogy a lapostetõ hõszigetelése nem megfelelõ, de a rajta levõ vízszigetelés ép, sõt, nem ritkán frissen lett felújítva. Ebben az esetben a tulajdonos nem szívesen vállalja a vízszigetelés felbontását, egyrészt a költségek miatt, másrészt attól tartva, hogy az új vízszigetelés korántsem lesz olyan jó, mint a régi. Mégis, mind energiatakarékossági szempontból, mind pedig a pályázati lehetõségek miatt célszerû fokozni a tetõ szigetelõ képességét. Az Austrotherm ZENIT segítségével egyszerû a feladat. A meglevõ vízszigetelésre szorosan illesztve kell tenni a hõszigetelést, majd geotextília és kavicsréteg segítségével a rögzítést is meg lehet oldani. A kivitelezésnél ügyelni kell arra, hogy a sérülékeny vízszigetelés ép maradjon. Az új hõszigetelõ réteg nem csak az energiafogyasztást csökkenti, hanem védi a vízszigetelést a környezet káros hatásától, így az élettartama megnõ, a tetõ karbantartási igénye csökken. Ezek hosszú távon további költségcsökkenést jelentenek a tulajdonosoknak.

Az új hõszigetelõ termék elõsegítheti a fordított rétegrendû és kettõs hõszigetelésû plusztetõk elterjedését, mivel a korábban erre a célra alkalmazott extrudált polisztirol habokhoz képest kedvezõbb áron szerezhetõ be.

A termék prospektusa letölthetõ innen.

Austrotherm Kft.

9028 Gyõr, Fehérvári u. 75.

Telefon: 06-96/515-114

Fax: 06-96/515-120

Web: www.austrotherm.hu

E-mail: austrotherm@austrotherm.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából