Kategória: Passzívház
Utolsó módosítás: 2012-09-05
Hozzászólások: 1db

Frankfurti mesterpélda bölcsõdére, óvodára
Kiváló energetikai mutatók, PPP-projekt
Minõsített passzívház DGNB arany fokozattal

Egyedülálló mintaprojekt, a fenntarthatóság komplex szempontrendszerének megfelelõ bölcsõde és óvoda létesült PPP-konstrukcióban a frankfurti Preungesheim városrészen. Az intézmény megszerezte a passzívház minõsítést, ebbõl fakadóan kiváló energetikai mutatókkal rendelkezik, emellett teljesítette a világ jelenleg (szerintünk) legkimunkáltabb minõsítési rendszerének, az épületek környezeti értékelésére kifejlesztett DGNB követelményeit, s megkapta a legmagasabb, arany fokozatot.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A DGNB az oktatási épületekre vonatkozó kritériumrendszert ezen épület tapasztalatait felhasználva dolgozta ki és véglegesítette; ezt alkalmazzák a továbbiakban a többi oktatási intézmény esetében.

A DGNB Minõsítési Rendszert a Német Fenntartható Építés Egyesülete (Deutsche Gesellschaft  für Nachhaltiges Bauen, DGNB) fejlesztette ki az épületek komplex környezeti értékelésére. A fenntarthatóság hármas - gazdasági, társadalmi, környezeti - alappillérén alapuló értékelési rendszer egyenlõ súllyal kezeli a környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi fenntarthatósággal összefüggõ kérdéseket.

A DGNB Minõsítési Rendszer a mérhetõségen és teljesítményen alapul, és a kiemelkedõen teljesítõ projekteket bronz, ezüst, arany fokozatú kategóriákkal értékeli. Az értékelés hat témakört ölel fel: ökológia, gazdaságosság, szocio-kulturális és funkcionális kérdések, technológia, folyamatellenõrzés és helyszín. A minõsítés egzakt, számszerûsített módon jeleníti meg egy fenntartható épület környezetre és társadalomra gyakorolt pozitív hatását.

A DGNB minõsítés az integrált tervezés koncepcióján alapul, amely már a tervezés korai fázisában meghatározza a fenntartható építés célkitûzéseit. Fenntartható épület létrehozható a ma rendelkezésre álló technológiával, és az épület létrehozói a fenntarthatóságot megfelelõen kommunikálhatják ezzel a minõsítési rendszerrel.

Frankfurt városa és a Verband baugewerblicher Unternehmer Hessen Bezrk. FfM e.V. (építõipari cégeket tömörítõ szervezet, mint hazánkban az ÉVOSZ) együttmûködésében valósult meg a PPP-konstrukció. A szervezethez tartozó - megversenyeztetett - cégek vállalták, hogy megépítik és mûködtetik az intézményt; az együttmûködés hosszú távra, több évtizedre szól. Frankfurt város - mint a bölcsõde és óvoda tényleges építtetõje - ez idõ alatt bérleti díjat fizet a társaságnak. A szerzõdési idõ lejártával az épület a város tulajdonába kerül. 

A frankfurti gyermekellátó intézmény kivitelezési munkálatai mindössze 13 hónapig tartottak, 2012. augusztus 17-én megtörtént az ünnepélyes átadás. A fotókat Sariri-Baffia Enikõ okl. építõmérnök, energiatanácsadó, akkreditált passzívház minõsítõ és oktató készítette, aki a frankfurti projektben passzívház-minõsítõként közremûködött. (A magyar származású mérnöknõ vezette be 2011. tavaszán hazánkban a Minõsített Passzívház Tervezõ képzést.)

Épületismertetõ

Az épület egyik különlegessége a viszonylag ritkán alkalmazott, hosszú élettartalmú, rendkívül strapabíró klinkertégla burkolat, ami passzívházak esetében nagy kihívást jelent, mivel a klinkertégla sajátos rögzítési módja miatt hõhidak képzõdnek, amelyeket semlegesíteni kell. (Passzívházaknál alapkritérium a hõhídmentesség.) Klinkertégla alkalmazásakor a hõhidakat kiiktatni nem lehet, ezért az épület egyéb szerkezeti vagy gépészei elemeivel semlegesítik a hõhidak kedvezõtlen hatását. Adott épület esetében például kiemelkedõ hõszigetelésû nyílászárókat építettek be, illetve magas hatásfokú szellõztetõrendszert alkalmaztak.  

A szerkezet vázkerámia tégla (24 cm), kõzetgyapot hõszigeteléssel (24 cm), erre került a klinkertégla-burkolat a nemesacél tartószerkezettel. Az épület lapostetõs, polisztirol szigeteléssel ellátott, melynek átlagos vastagsága 45 cm. A padló hõhídmentes lemezalap, alatta 30 cm XPS szigetelés. A nyílászárók - ablakok és üveges ajtók - fakeretesek, 3 rétegûek, U-értékük  átlagosan a beépítési hõhidakkal együtt 0,72 W/m²K. A tetõszigetelés vastagsága átlagosan 45 cm. 

Az épület 984 négyzetméteres - az öt csoporthelyiségbõl kettõben bölcsõdések, háromban óvodások töltik majd a napjaikat.

Az összes helyiség egy központi hõvisszanyerõs szellõztetõ rendszerrel van felszerelve, melynek hatásfoka 80 százalékos. Külön - speciálisan konyhára kifejlesztett - hõvisszanyerõs szellõztetõ rendszere van a konyhai egységeknek. Mindkét készülék csak a nyitva tartás alatt üzemel.

A fûtési rendszer: távfûtés. Frankfurt modern fûtõmûjében elektromos energiát állítanak elõ, a mellékesen termelõdõ ún. hulladékhõt pedig a távfûtéses épületek fûtéshez hasznosítják.

A frankfurti passzívház bölcsõdében és óvodában az esõvíz-hasznosítás is megoldott. A nyári túlmelegedés ellen az ablakok zsalúziával történõ árnyékolásával és automatizált ablakokkal védekeznek, az ajtók felett található ablakszárnyak éjszaka kinyílnak, így átszellõzhet az épület, passzív módon hûtve a helyiségeket.

Az épület kelet-nyugati tájolású. A nyugati oldalra kerültek a nagy ablakok, itt vannak a csoporthelyiségek. A déli oldal zártabb, kevés ablakkal ellátott (bejárati oldal). Az épület keleti része forgalmas útszakaszra néz, de a kiváló zajszigetelésnek köszönhetõen nem hallatszik be a jármûvek zaja. A DGNB által végzett levegõminõségi vizsgálat kiemelkedõen jó eredményt mutat. Kiváló eredménnyel zárult az életciklus vizsgálat is.

Az épület éves energiafogyasztása 35 ezer kWh, négyzetméterre vetítve 35,3 kWh. Kalkulált energiakötség (fûtés, melegvíz): 3500 euró/év. Primer energiaérték (világítás, fûtés, melegvíz, elektromos berendezések): 82,4 kWh/m2,év. Passzívház esetében 120 kWh/m2,év az elõírás, tehát a frankfurti intézmény jóval túlteljesíti a követelményt.

Építészeti terv: 

Prof. Dr. Zimmermann és munkatársai

raum-z architekten gmbh

www.zert-bau.de

A cikket összeállította: Mesterházy Mónika szakújságíró, Sariri-Baffia Enikõ, okl. építõmérnök, energiatanácsadó, akkreditált passzívház minõsítõ és oktató


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából