Kategória: Belsõépítészet
Utolsó módosítás: 2009-05-03
Hozzászólások: 2db

Fürdõszoba átalakítás gipszkartonnal 2. rész

Az elõzõ részben hasznos útmutatást kaptunk azt illetõen, hogyan kell a gipszkarton lapokat megmunkálni és rögzíteni. A mai részben a vezetékek és csövek elhelyezésérõl, valamint a végleges felület kialakításáról fogunk beszélni.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Vezetékek és csövek elhelyezése

1. A falak egyik oldalának burkolását követõen kiváló alkalmunk adódik a vezetékek és csövek elhelyezésére a fal üregében. Az elektromos kábeleket a CW profilokon keresztül, a H alakú perforációk kihajtásával keletkezett résen húzzuk át. A Rigips lapba beszereljük az elektromos hálózati dobozokat. A dobozok nyílásait egyszerûen kialakíthatjuk egy fúrógépbe illeszthetõ dobozfúróval.

2. A mosdó tartóelemének tartozéka a víz- és csatornavezeték rögzítõeleme is. Az egyes vezetékeket a rögzítõelem segítségével szorosan rögzítjük.

3. A függesztett WC felszereléséhez külön erre a célra tervezett WC tartó állványt kell a falba szerelni. Rendkívül fontos a megfelelõ rögzítés, valamint a pontos beállítás. (magasság, függõlegesség)

 

 

 

4. A WC tartó elem rögzítését követõen a víz és a csatornavezeték bekötése következik. Ezt követi a Rigidur lapok felszerelése, melynek során ügyelni kell a megfelelõ illeszkedésre.

 

 

5. Az installációs munkálatok befejezése után javasoljuk, hogy a falüreget ásványgyapot szigetelõanyaggal töltsék ki. Ezáltal biztosítható a falak megfelelõ hangszigetelése. A szigetelés behelyezése után beburkoljuk a fal másik oldalát is. A burkolás folyamata megegyezik az elsõ oldal burkolásának folyamatával.

 

Végleges felületkialakítás a fürdõszobában

1. A vízzel érintkezõ helyeken, lásd a képet, a falborítást megfelelõ vízszigetelõ réteggel látjuk el. (pl. kenhetõ szigetelés)

 

 

 

 

 

2. A belsõ sarkokat a kent szigetelés technológiájának megfelelõen speciális gumiszalaggal védjük a befolyó víz ellen, melyet az elsõ réteg felvitt vízszigetelõ anyagba helyezünk.

 

 

 

 

 

3. Az elsõ réteg megszáradását követõen a második vízszigetelõ réteggel lekenjük a gumiszalagot.

 

 

 

 

 

4. A vízszigetelõ réteg felvitelét követõen összeszereljük a kád elülsõ oldalát tartó és takaró szerkezetet. Az UA 50 (2 mm vastag) profilokból készült felsõ teherhordó elemet az UA profilokhoz való „L” vassal rögzítjük a fürdõszoba falai között.

 

 

5. Behelyezzük a kádat, és gondosan kiszintezzük (beállítjuk a magasságot, és vízszintes helyzetbe hozzuk).

 

 

 

6. A beillesztést követõen Rigidur lapokkal beborítjuk a kád elõlapját.

7. A falak külsõ sarkait (kivéve, amelyekre kerámialap burkolat kerül) ALU élvédõ profilokkal védjük, melyeket Rigidur glettel, vagy Vario hézegoló anyaggal rögzítünk.

8. Hézagoló anyaggal kitöltjük, elgletteljük a csavarfejeket, és elsimítjuk a már kitöltött hézagokat. Ez csak azokon a helyeken szükséges, melyekre késõbb festék kerül, csempeburkolat alá nem glettelünk.

9. A száradást és csiszolást követõen a felületek készek az alapozó- és végleges festésre.

10. Javasoljuk, hogy az alapozó festéket hengerrel, a teljes felületre vigyük fel (a festék, kerámialapok, valamint a vízszigetelõ réteggel bevont felületekre is).

11. A kerámialapokat flexibilis, a gyártó által gipszfelületre vagy gipszkarton lapokra alkalmasnak ítélt csemperagasztóval ragasszuk fel. A ragasztás során igazodjunk a ragasztó használati útmutatójához.

12-14. A kész fürdõszobabelsõn, mely mind esztétikai, mind funkcionális szempontból megfelel a modern követelményeknek, többek között feltûnõ az installációs nyílásokhoz való könnyû és elegáns hozzáférés, melyet a szükséges méretben megrendelhetõ installációs ajtók tesznek lehetõvé.

Tipp:

A Rigidur lapok magasabb páratartalmú helyiségekbe is alkalmasak. Kerámialapokat már egyrétegû Rigidur borításra is tehetünk.

Amennyiben Rigidur lapok helyett Rigips lapot használunk, a zöld színû RBI lapokat válasszuk. A tartóelemek normál, 600 mm-es távolsága esetén kerámialapokat csak dupla gipszkarton borításra tehetünk.

A kád szélére és lábára érdemes gumialátétet tenni, hogy a kád feltöltése és leengedése során korlátozzuk a hang terjedését.

A kádszifon ellenõrzõ-ajtaját csak a borítás felszerelés során építjük be.

 

Rigips Hungária Gipszkarton Kft.

1181 Budapest, Zádor u. 4.

 

Telefon:            06-1/296-0500

Fax:                 06-1/296-0662

Web:                www.rigips.hu

E-mail:             muszakiinfo@bpb.com


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: Rigips Dátum: 2012-08-09 15:57:47
Tisztelt Uram!

2x2 réteg gipszkartonnal készülõ válaszfalak építésénél nagyon fontos betartani az alábbi elõírásokat:
a gipszkarton építõlemezek szerelésénél az egymás alatt felett elhelyezett gipszkarton rétegek függõleges csatlakozása nem történhet ugyanazon a CW profilon.
amennyiben a válaszfal nem építhetõ meg teljes magasságú gipszkartonokból, hanem vízszintes toldásra is szükség van, úgy figyelni kell arra, hogy a vízszintes toldások sem kerülhetnek ugyanabba a magasságba. Az alsó és felsõ réteg gipszkarton vízszintes toldásai között is legalább 20 cm távolság kell legyen.
be kell tartani a válaszfal építésekre vonatkozó általános gipszkartonozási szabályokat is, melyeket mellékelek:
(Kivitelezõi Kézikönyv 3 fejezet 90-ik és 91-ik oldal)

Nagyobb mérethez kattintson a képekre:

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

Üdvözlettel,

Eõry Emese
építõmérnök, mûszaki tanácsadó
Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft.


Név: pillerk Dátum: 2012-06-18 12:27:13
Tiszteletem,

Azt szeretném kérdezni, hogy amennyiben a furdoszoba falát szeretném impregnált (ZOLD) kartonnal borítani, és a profilozást is sûrûbbre (125 széles lapok, tehát 41,8cm re egymástól) és emeltt a karton lapokat két rétegben rakom, úgy a lapokat milyen módon szokás rakni, gondolok itt a takarásra. Egy az egyben fedje az elso réteget a második, vagy kotni kell oket??? A két réteget egymáshoz kell illeszteni? Koszonom!

Még több cikk kategóriából