Kategória: Belsõépítészet
Utolsó módosítás: 2009-01-13
Hozzászólások: 1db

Fürdõszoba átalakítás gipszkartonnal

A gipszkarton lapokról kevesen gondolnák, hogy vizes környezetben is jól használhatók. Létezik azonban olyan Rigips termék, amivel akár a fürdõszobát is átalakíthatjuk. A megfelelõ szerelési lépésekhez igazodva új fürdõszobánk rövid építési idejével, valamint modern kinézetével kellemes meglepetést fog okozni.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A Rigidur lapokból készült szerkezetek nem terhelik jobban a tartószerkezetet, mint az eredeti fürdõszoba. Ez az egyszerû megoldás ezért statikai számításokat sem igényel. A megfelelõ szerelési lépésekhez igazodva új fürdõszobánk rövid építési idejével, valamint modern kinézetével kellemes meglepetést fog okozni.

A Rigidur gipszrost lapokból készült szerkezet elõnyei:

  • A szükséges alapanyagok (kisméretû Rigidur lapok, könnyû ásványgyapot szigetelõanyag, pl. Isover, valamint tartozékok) könnyen és egyszerûen otthonunkba szállíthatók.

  • A burkolat mögötti üregek lehetõvé teszik a vezetékek (víz, elektromos, stb.) egyszerû elhelyezését.

  • A „száraz” építési technológia minimálisra csökkenti a szükséges technikai szünetek hosszát, ezáltal csökken a fürdõszoba felújítási ideje is.

  • A Rigidur gipszrost lapok egy rétegben biztosítják a falak megfelelõ teherbírását, például konyhaszekrények felakasztásához, vagy csempeborítás felragasztásához.

  • A Rigidur gipszrost lapok impregnáltak, ezért az impregnál (zöld) RBI gipszkarton lapokhoz hasonlóan magasabb páratartalmú helyiségekben (így fürdõszobákban) is alkalmazhatók.

 

A régi fürdõszobák (legfõképpen a panelházakban) gyakran rossz állapotban vannak

1-2. A fürdõszobába be kell férnie a mosógépnek; a berendezési tárgyak gyakran elhasználtak, nem praktikusak.

3. A jelenlegi lakáskövetelmények tükrében a fürdõszobák nem csak esztétikailag és praktikumban nem felelnek meg, hanem gyakran negatívan befolyásolják az egész lakás arculatát.

 

Itt az ideje a változtatásnak

Az új fürdõszoba kialakításához válaszható legjobb alapanyag az 1000x1500 mm-es, 12,5 mm vastag, 16,5 kg tömegû Rigidur gipszrost lap.

4. A Rigidur lapok viszonylag könnyen, önállóan, személyautó segítségével elszállíthatók a vásárlás helyétõl az építkezés helyszínére.

5. A Rigidur lapok felsõbb emeletekre személylifttel is könnyen felszállíthatók. Vigyázat! A szállítóeszköz teherbírását minden esetben figyelembe kell venni.

6. A lapok az átalakított fürdõszoba kis méretei ellenére is, kis méretüknek köszönhetõen könnyen megmunkálhatók. Szétvágásuk érdekében a lapokat több helyen, vonalzó mellett bevágjuk, majd a bevágás helyének alátámasztását követõen letörjük. Pontosabb vágás érdekében érdemes kézifûrészt, vagy elektromos dekopírfûrészt használni.

 

A szerelés menete

1. Az eredeti fürdõszoba, valamint a konyha berendezésének lebontását és kitakarítását követõen csak a függõleges vezetékek, és a légtechnikai szellõzõnyílások maradnak meg.

2. Mérjük ki a szükséges falak helyét a padlón. A mérés során vegyük figyelembe a Rigips lap vastagságát is (a mûszaki rajzokon szereplõ falak a teljes vastagságot jelölik, a mérés során azonban csak az UW profilok szélességét jelöljük ki).

3. A padlón elõkészítjük a vízszintes UW profilt. Szükség esetén profilmaradékokat is használhatunk.

4. Az UW profilokra rögzítésük elõtt csatlakozó szivacscsíkot helyezünk. A falra kerülõ CW profilokkal hasonlóképpen járunk el.

5. A kerületi profilokat 6 mm átmérõjû mûanyag beütõdübel segítségével, maximum 800 mm-ként  rögzítjük a betonszerkezethez.

6. A mennyezetre kerülõ UW profilt csak a kerületi CW profil falra rögzítését követõen rögzítjük.

 

7. Az UW profil mennyezetre rögzítése elõtt a padlóra rögzített és a mennyezeti UW profil közé betoljuk az elsõ függõleges CW profilt, vízmérték segítségével ellenõrizzük az épülõ válaszfal függõlegességét, és kijelöljük a mennyezeti UW profil helyét.

 

 

 

 

 

 

 

8. A mennyezeti UW profilt a padlón fekvõ UW profilhoz hasonlóan rögzítjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

9. A sarkokra kerülõ, az ajtótok melletti, vagy az installációs vezetékeket vivõ CW profilokat 421. típusú, 9,5 mm hosszú önmetszõ lemezcsavarok segítségével érdemes az UW profilokhoz rögzíteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

10. A CW profilokat (a függõleges elemeket) 10-15 mm-rel rövidebbre vágjuk a belmagasságnál. A fenti pontba részletezett eseteken kívül a CW profilokat nem csavarozzuk az UW profilokhoz.

 

 

 

 

 

 

 

11. A mosdó rögzítéséhez a Rigips szaniter tartozékok közül kiválasztjuk az alkalmas elemet. Hasonlóképpen rögzítjük a kádat, vagy egyéb felszereléseket is.

 

 

 

 

 

 

 

 

12. A profilok szerelését követõen egyik oldalon elkezdjük a Rigidur lapokkal a fal burkolását. A lapokat Rigidur 3,9x30 mm-es önmetszõ csavarokkal csak a függõleges CW profilokhoz rögzítjük, 250 mm-es csavartávolságban.

 

 

 

 

 

 

 

 

13. A lapok között keletkezett hézagokat Rigidur Nature Line ragasztóval tömítjük. Újabb lap rögzítése elõtt a már felszerelt lap illeszkedõ élét bekenjük a ragasztóval.

 

 

 

 

 

 

 

 

14. Ezt követõen felcsavarozzuk a következõ lapot. A lapokat eltolással kell elhelyezni, hogy a szomszédos lapok találkozásánál ne alakuljanak ki kereszt alakú hézagok.

 

 

 

 

 

 

 

 

15. Végül a méretre szabott lapokat szereljük fel. A lapokat úgy kell elhelyezni, hogy lehetõség szerint a gyári élek érintkezzenek a szomszédos lapokkal, és a vágott élek nézzenek a szögletek, sarkok irányába. Megjegyzés: Rigidur Nature Line ragasztóval csak az azonos felületen (egy síkban) kialakult hézagokat kell összeragasztani.

 

 

 

 

 

 

 

 

16. A berendezési tárgyak rögzítéséhez fa lécet is alkalmazhatunk. Fontos, hogy a függõleges CW profilokhoz megfelelõen csatlakoztassuk. Mosdó rögzítéséhez szélesebbnek kell lennie a mosdó illesztési felületénél.

 

Tippek:

Könnyû falszerkezethez érdemes acél-ajtótokot választani, ugyanis ezek méreteit pontosan a fal vastagságához igazították.

A fürdõszobában ne feledkezzünk meg a használó személy által megérinthetõ fém elemek, így például ajtótokok megfelelõ földelésérõl.

A megfelelõ hatás elérése érdekében a tartólécet a borítás hátoldalához érintkezve kell felszerelni, ezért egyszerûbb, ha az egyik oldal burkolását követõen szereljük fel. Javasoljuk a léc/deszka nedvesség elleni impregnálását.

 

A következõ héten folytatjuk a fürdõszoba átalakítását, akkor a vezetékek, csövek elhelyezésérõl, valamint a végeleges felületkialakításról lesz szó.

 

Rigips Hungária Gipszkarton Kft.

1181 Budapest, Zádor u. 4.

 

Telefon:            06-1/296-0500

Fax:                 06-1/296-0662

Web:                www.rigips.hu

E-mail:             muszakiinfo@bpb.com


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából