Kategória: Belsõépítészet
Utolsó módosítás: 2008-08-26
Hozzászólások: 0db

Fürdõszoba gipszkartonból? Miért ne?

Szinte nincs is olyan lakástulajdonos, aki ne gondolkodott volna már el a válaszfalak újrarendezésén. A Rigips olyan megoldást kínál, ami nem csak esztétikus és egyszerû, de számos olyan elõnnyel jár, amire eddig talán nem is gondoltunk. A „csináld magad – gipszkartonozás” cikksorozat mai részében a fürdõszoba kialakítás fortélyaival ismerkedhetünk meg.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A Rigips falszerkezetek kiválóan alkalmasak mindenféle épületgépészeti és elektromos vezetékek befogadására. Elektromos kábelek és csõvezetékek 30 mm átmérõig vízszintesen vezethetõek a vázoszlopok erre a célra készített kikönnyítéseiben. A nagyobb keresztmetszetû vezetékeket duplavázas fal üregében vezethetjük el. Ez esetben a két váz távolsága a falban elhelyezendõ vezeték keresztmetszetének megfelelõen alakítható ki. A hagyományos építési móddal szemben nem kerül sor költség és idõpazarló vésésre az áttörések és a vezetékek számára. Sok esetben az utólagos vésés mûszaki okok miatt nem engedhetõ meg. Az installációs falaknál különösen nyilvánvalóak a Rigips szerkezetek elõnyös szerelési tulajdonságai.

 

Lapburkolat impregnált lapokból (RBI)

A nedves helyiségek Rigips beépítésének feltétele a megfelelõ szellõzés. Ez biztosítja, hogy a Rigips lapok által átmenetileg felszívott nedvesség újra ki tudjon száradni. A gipsz alapú építõanyagok helyiségklimatizáló hatását lehetõleg ne akadályozzuk a helyiség teljes magasságáig, a mennyezetig érõ páratömör burkolatokkal. Átmenetileg tömítetlenné vált hézagok, utólagosan elhelyezett dübelek, vagy a falban képzõdõ kondenzátum nem zárja ki teljesen a falszerkezet átmeneti nedvesedését. Ezért nedves helyiségekben mindig az impregnált Rigips lapot (RBI), vagy az impregnált tûzgátló Rigips lapot (RFI) használjuk. Az impregnált Rigips lap fokozott biztonságot nyújt a falszerkezetek nem szándékos nedvesség terhelésével szemben, mivel a gipszmag is és a karton is különlegesen kezelt. Ezáltal a lapok lehetséges nedvességfelvétele erõsen lecsökkent. A falba kerülõ nedvesség kevésbé szívódik be a Rigips lap burkolatba.

Az impregnált lapokat a karton zöld színe különbözteti meg az egyéb Rigips lapoktól. Erõs fény hatására a karton zöld színe kifakul, ez nem befolyásolja az impregnálás fokát, tehát a zöld erõssége nem utal a minõségre. Kétrétegû lapburkolat esetén nedves helyiségekben mindkét réteget impregnált lapból kell építeni.

 

Fürdõkád csatlakozás

Testhang szigetelés céljából az alsó réteg Rigips lap és a kád széle közé filc szalagot helyezünk el. A felsõ réteg Rigips lap burkolat kb. 1 cm-el a kád széle felett végzõdik. Az itt jelentkezõ hézagot késõbb tartósan elasztikus kittel töltjük ki.

 

Padlócsatlakozás

Hagyjunk kb. 1 cm hézagot a padlóvonal és a Rigips lap alsó éle között. A fal és padló burkolatának átmenetében különös gondot kell fordítani a sarok tömörségére. Bizonyos ragasztót gyártó cégek pl. PCI különleges ragasztószalagot fejlesztettek ki, melyet a csempeburkolatba helyezve megbízhatóan és tartósan szigetelhetõ az átmenet. A csempe ragasztáshoz olyan víztaszító anyagú csemperagasztót alkalmazzunk, amelyet 2 munkafázisban kell felhordani.

 

Installációs áttörések

Az installációs áttörések pl. vízvezetékek számára kb. 10 mm-el nagyobb nyílások vágandók ki, mint a csõátmérõ. A Rigips lapok vágott éleit alapozóval kenjük le, hogy jobban kössenek a kitthez. Az installációs áttöréseket, úgymint az összes csatlakozást és sarkot, gombaölõ hatású tartósan elasztikus kittel kell tömíteni. Amennyiben különleges installációs alkatrészekhez (pl. Viega áttörés hangszigetelõ gumitömítéssel) rögzítjük a zuhanyáttöréseket, nem szükségesek kiegészítõ intézkedések. A Rigips traverzekre ugyanígy lehet armatúrákat szerelni, és a lefolyó csöveket is ugyanígy szereljük bilincshez rögzítve.

 

Rigips szerelõlap

Kisebb mosdókagylók, függõszekrények stb. a Rigips szerelõlaphoz, ill. fa vagy pozdorjalap betéthez rögzíthetõek, melyeket a fal vázoszlopai közé csavarozunk be.

 

Nehéz konzolterhek

Mosdókagylók, falon függõ bidék stb. alapvetõen csak különleges tartóállványok közbeiktatásával szerelhetõk fel. A tartóállványokat a berendezési tárgynak megfelelõ kivitelben lehet megkapni.

 

Jövõ héten a tetõtér-beépítést vesszük majd górcsõ alá.

 

 

 

 

Rigips Hungária Gipszkarton Kft.

 

1181 Budapest, Zádor u. 4.

Telefon: (06-1) 296-0500

Fax:         (06-1) 295-0662

 

www.rigips.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából