Kategória: Környezettudatos építkezés
Utolsó módosítás: 2010-03-16
Hozzászólások: 0db

Fûtés energianövénnyel – Versenyképes az új termelési kultúra

Óriási lehetõség rejlik az energianövények termesztésében Magyarországon. Az alig egy évtizede megjelent növényi kultúra a gyengébb és jobb termõterületeken is versenyképes, állapítja meg a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont tanulmánya.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A dr. Kaderják Péter vezette egyetemi kutatócsoport tanulmányában bemutatja a magyarországi fás szárú energia ültetvények szabályozását és elterjedését. Az összeállításban szemléletesen láttatják, hogy kizárólag a sarjaztatásos technológia és jól sarjadzó fafajták terjednek, a legfontosabb termõhelyi adottság a talajvíz szintje, elérhetõsége, illetve az éves csapadék mennyisége. Egyelõre import fajták a jellemzõek, ezért várható, hogy megjelennek majd a hazai viszonyokra kinemesített fajták is. Biztató nemesítési kísérletek folynak nem csak az agráregyetemekhez kapcsolódó kutatóközpontokban, hanem a termeltetõ gazdasági rendszerek bázisain is. Jelenleg az egy évre számított hozamok hektáronként 15-25 tonna között mozognak.

A fás szárú ültetvények telepítése engedélyhez kötött, és - a gazdálkodók számára örvendetes fejleményként - vissza nem térítendõ állami támogatás is igénybe vehetõ hozzá. Ezzel együtt lassan halad az új növényi kultúrák elterjedése. A hatósági adatok szerint összességében mindössze 1500 hektár fás szárú energia ültetvény valósult meg, az összes engedélyezett terület sem éri el a 2700 hektárt. A támogatási igények alapján arra lehet következtetni, hogy néhány éven belül összesen mintegy 6-7 ezer hektár energiaültetvény termelése jelenik meg a piacon, ennek háromnegyede fás szárú ültetvény lesz. Ezek az ültetvények két aktívan szerzõdõ nagyerõmû (Pécs, Szakoly) földrajzi régiójában jönnek létre. Az ültetvények faapríték termelése tehát egyelõre rövid távon éppen csak eléri, vagy alig haladja meg a 100 ezer tonnát évente.

Ennek ellenére a fás szárú ültetvények nagyon jó gazdasági kilátásokkal rendelkeznek. A munkacsoport a tanulmányban bemutatta, hogy a fás szárú energia ültetvények hektáronkénti fedezete - gazdasági értelemben vett hozama - minden forgatókönyben meghaladja a gabonafélékkel (búza, kukorica) elérhetõ átlagos fedezeteket, és eléri legalább az olajosnövények (napraforgó, repce) átlagos fedezetét vagy még annál is magasabb fedezetet biztosít. Ennek alapján fás szárú energia ültetvények telepítése egyértelmûen jó beruházásnak tekinthetõ, a körülmények változatlansága esetén is várható ezek szaporodása.

A jobb termõhelyeken ez az élelmiszercélú szántóföldi termelésnek támaszt versenyt, hiszen a hektáronkénti fedezetek akár magasabbak is lehetnek az energiaültetvényeken. Figyelemre méltó megállapítás ugyanakkor, hogy utóbbi fejlemény hosszabb távon élelmiszer áremelkedést okozhat. A gyengébb termõhelyeken az energiaültetvények hozama is gyengébb, de ha az alternatív hasznosításnál kedvezõbb, akkor az ilyen talajokon is érdemes foglalkozni a fás szárú ültetvényekkel. Utóbbi megállapítást erõsíti, hogy ennek az új termelési ágnak a többihez képest is kisebb az élõmunka-igénye, ugyanis a kampánymunka ültetés és betakarítás idején kiemelkedõ, a köztes idõszakban pedig elenyészõ.

 

ÖKO-POWER KFT.

A Hargassner termékek hazai forgalmazója

 

7728 Somberek, Petõfi u. 52.

Tel:                  30/916-6890

E-mail:             info@hargassner.hu

Web:               www.hargassner.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából