Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2013-06-27
Hozzászólások: 0db

Galéria alatt és fölött

Amikor otthonunkat saját ízlésünkhöz, életünkhöz berendezzük, hangulatot is teremtünk magunk köré. A galériás lakások esetében ehhez a hangulathoz társul még egy különleges, elbújós élmény is.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A galériát nem csak azért szeretjük, mert segítségével a teret praktikusabban, hatékonyabban tudjuk kihasználni, hanem azért is, mert egyszerre két kuckót is kapunk: egyet alul, egyet pedig fent a galérián. Nagy belmagasságú lakásokban a lakók gyakran élnek azzal a lehetõséggel, hogy megfelezik a teret, mert ettõl otthonosabbá, barátságosabbá válhat lakásuk. Ahol a felezés után a felsõ szint is megfelelõ magasságú, ott akár egy (vagy több) új helyiség is kialakítható. A leggyakoribb, hogy hálószobát vagy dolgozószobát álmodnak az új, fölsõ szintre. Ennek egyik oka az, hogy így biztosítva van a magánszféra (ide nem látnak fel a vendégek), a másik oka pedig a kuckós érzés. Amikor pihenünk, vagy dolgozunk, akkor szükségünk van arra a nyugalomra, biztonságra, amit egy kellemesen kialakított emeleti zug adhat. Érdekes, hogy ugyanazt a tevékenységet egészen más érzés fent végezni, mint lent kialakított párjában.

Amikor a galéria ötlete felmerül, érdemes a méretét a lehetõ legnagyobbra tervezni, mert elõfordulhat, hogy a „csak egy matracnak kell hely” után, a rendszeres használattal késõbb egyre több tárgy, kiegészítõ, kisbútor vándorol fel. A lépcsõzésnek is megvan a maga hangulata, ha nem kell folyton le-föl futkosni a szükséges tárgyakért. Legyen kényelmes, esztétikus az emeleti tér is, akkor igazi élmény lesz ott tartózkodni!

Egy átlagos belmagasságnál sem kell lemondanunk a galériáról. Alváshoz elég egy alacsonyabb, de széles felsõ szint, alá pedig tervezzünk olvasósarkot, vagy munkaállomást. A fa természetes szépsége, illata olyan atmoszférát teremt, ahová jó lesz bebújni – akkor is, ha munka miatt tesszük ezt.

A gyerekszobába épített galériának sok elõnyét tapasztalhatja meg szülõ is, és gyermek is. Nekünk, szülõknek játékosan kell megtanítani, miért fontos, hogy a lépcsõt és emeletet kellõ óvatossággal, figyelemmel használják a kicsik. Õk pedig ügyesednek, fejlõdnek, és közben jókat játszanak: a galéria egyszer várbástya lesz, máskor kalózhajó, vagy éppen emeletes ház, ahová feljut a bátor tûzoltó. Mivel a gyermekek kisebbek, az õ szobájukban igény szerint lehet kiválasztani a tökéletes tanuló-, játszó-, tároló-, vagy alvóhelyet akár alul, akár felül.

A galéria formája, a fa színe, a korlát és lépcsõfeljáró kialakítása mindig illeszkedjen a helyiség stílusához, akkor nem fog „külön életet élni”. Legyen egyszerû, és jól átgondolt, kerüljük a felesleges díszítõelemeket, kiugrókat, viszont gondoskodjunk a megfelelõ fényforrásról! Fontos az is, hogy biztonságos, szellõs, és könnyen tisztán tartható legyen, akkor fogjuk tudni jókedvvel használni.

Szeretjük a tágas, nagy teret, a szabadság érzését, de néha azért jó elbújni a világ elõl kedvenc könyvünkkel saját kis kuckónkba. Mondjuk, egy galéria emeletére, ahol csak a csend, és kedves tárgyaink vesznek bennünket körül.

 

Laky J. Eszter

 

Képek forrása: Freshome, Homedit, Houseroomdesign


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából