Kategória: Belsõépítészet
Utolsó módosítás: 2009-05-01
Hozzászólások: 0db

Gipszkarton fal burkolása

Milyen burkolattal lehet ellátni a gipszkarton falakat? Kell-e kezelni valamivel a gipszkartont, mielõtt csempével, vagy egyéb burkolóanyaggal látjuk el? Mi az a „fazékidõ”? Csak néhány kérdés azok közül, melyekre választ kapunk a cikkben.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A gipszkarton válaszfalak fém vázszerkezetbõl és mindkét oldalon felcsavarozott gipszkarton építõlemez burkolatból állnak. A gipszkarton burkolat egy-, két-, és három rétegû lehet. A többrétegû burkolat nagyobb mechanikai igénybevételnek tehetõ ki. A vázas kialakítású falszerkezet üregeiben tûzvédelmi, illetve hang és hõszigetelés helyezhetõ el. A helyiségek rendeltetésszerû használatához szükséges gépész és elektromos alapvezetékeket szintén az üregben lehet elhelyezni.

Vizes helységekben is lehet gipszkarton válaszfalakat alkalmazni. Ennek az a feltétele, hogy a felhasznált lapoknak impregnált felületkezelésûeknek kell lenniük. Az így elkészített falszerkezetek kiválóan alkalmasak a különféle gépészeti vezetékek befogadására. A gipszkarton lemezeket falborítások elkészítésére is lehet alkalmazni, ezt a felületképzési eljárást száraz vakolatnak is nevezhetjük. Impregnált gipszkarton estében az ADESILEX P22 és ADESILEX P25 ragasztó habarcsot javasoljuk. Amennyiben nem impregnált gipszkarton lemezeket használunk, a lemezeket a felragasztás elõtt PRIMER G és víz 1 : 3 arányú keverékével kell alapozni.

A kellõen sík alapfelületre vékony KERAFLEX ragasztó réteg ágyazatba kell a lemezeket ragasztani. A ragasztó réteget fogas kenõlemezzel hordjuk fel körben a széleken és középen egy hosszirányú csíkban. Egyenetlen alapfelület esetén KERAFLEX MAXI ragasztópogácsákkal végezzük el a ragasztást körben és hosszirányban a lap közepén kb. 30 cm-ként. A lemezek ásványgyapot vagy mûanyaghab réteggel ellátva, hõszigetelõ réteget is képezhetnek.

Mielõtt konkrétan rátérnénk a ragasztók gyakorlati alkalmazására, nézzünk meg néhány olyan tényezõt, amelyek további támpontot adhatnak a megfelelõ ragasztó anyag kiválasztásában. Tulajdonképpen ezek a jellemzõk határozzák meg a ragasztó anyagok felhasználását különbözõ építõipari feladatoknál.

Bedolgozhatósági vagy fazékidõ: a bekevert ragasztó ennyi ideig használható fel. 

Korrigálási idõ: a ragasztóba helyezett lap helyzetének utólagos korrigálását ennyi idõn belül lehet elvégezni.

Normál kötésidejû ragasztó: A ragasztást követõen 24 óra elteltével járható a burkolat. Ekkor lehet a fugázást megkezdeni.

Gyorskötõ ragasztó: Típustól függõen a ragasztást követõen 3-4 órával a burkolat járható, fugázható. Vékonyágyas ragasztó: egy rétegben maximum 5 mm ragasztó hordható fel. Közép-vastagágyas ragasztó: egy rétegben 15 mm vastagságban is felhordható.

Folyóágyas ragasztó: speciális adalékszerek hatására a ragasztó teljesen elterül a lap alatt, azt teljesen üregmentes ragasztást tesz lehetõvé.

Fagyálló ragasztó: A MAPEI por alakú ragasztói mind fagyállóak!    

A ragasztó bekeverése:

A por alakú ragasztót a megadott mennyiségû keverõvízzel, megfelelõ méretû, min. 30 liter térfogatú edényben, keverõgépbe fogott, lassú fordulatú keverõszárral csomómentes masszává kell keverni, majd kb. 10 perc "pihentetés" után ismét alaposan át kell keverni. A pihentetésre azért van szükség, hogy a ragasztóban lévõ adalékszerek feloldódása tökéletes legyen. Fontos! Mindig a vízhez keverjük a port.

A gipszkarton lapok felületét, hidegburkolattal történõ burkolás elõtt, PRIMER G és víz 1 : 3 arányú keverékével elõ kell kezelni. Ennek megszáradása után lehet a KERAFLEX, illetve nagyméretû lapok (40 x 40 cm-nél nagyobb) esetében, a KERAFLEX MAXI csemperagasztót felkenni a falfelületre. A kész burkolat fugáit olyan fugázóval kell kitölteni, amely a nedvességet tartósan, károsodás nélkül elviseli. Erre a célra a legalkalmasabb az ULTRACOLOR gyorskötõ, fagyálló, flexibilis, kivirágzás-mentes, élelmiszerbarát és nagy színválasztékban rendelkezésre álló fugázó anyag. Az áttöréseknél, esetleges dilatációknál a sarkokban és a vízszintes és függõleges felületek csatlakozásainál tartósan rugalmas fugázót kell alkalmazni. Erre a célra tökéletesen megfelel a MAPESIL AC penészedésgátló, ecetsav tartalmú, szilikonos tömítõmassza, mely az ULTRACOLOR színeiben áll rendelkezésre. A vékonyágyas ragasztási technikánál lehetõség van arra, hogy a burkolatot közvetlenül a kenhetõ szigetelésre rögzítsük. A szigetelés célja, hogy a nedvességtõl megóvjuk a teherhordó, vagy nedvességre érzékeny szerkezeteket, ill. hogy meggátoljuk a szigetelendõ helyiség alatti helyiségekbe a víz bejutását. Attól függõen, hogy milyen alapanyagokból áll a szigetelõanyag, megkülönböztetünk cementbázisú és diszperziós kent szigeteléseket. A kettõ között a felhasználhatóság szempontjából nagy különbség van. A MAPEGUM WP diszperziós kent vízszigetelést csak belsõ térben használjuk és csak az elõzõekben már említett száraz aljzatra. A felhordása történhet simítóval vagy kb. 10 %-ban vízzel való hígítás után hengerrel. Mindkét esetben a minimálisan felhordandó vastagság 1 mm.

A MAPELASTIC cementbázisú kent vízszigetelést alkalmazhatjuk külsõ és belsõ térben egyaránt. A MAPELASTIC két komponensbõl áll: porból és a hozzá való folyadékból. Bekeveréskor a folyadékot egy megfelelõ méretû vödörbe töltjük és hozzáöntjük a port, miközben az egészet lassú fordulatú keverõszárral folyamatosan csomómentes masszává keverjük. A szigetelõanyagot max. 5x5 mm fogazású fogazott simítóval hordjuk fel a felületre. Elõször a fogas felével kenjük fel az anyagot, majd a sima felével besimítjuk úgy, hogy minimum 2 mm vastag réteget kapjunk. A biztos szigetelés érdekében célszerû mindkét  fajta szigetelést két rétegben felhordani.

Kent szigetelés készítése során a negatív sarkokban, csõátvezetéseknél, dilatációs hézagokban a szigetelést rugalmas, MAPEBAND sarokerõsítõ szigetelõ szalaggal, gallérral kell megerõsíteni. A megerõsítésnek kettõs célja van. Egyfelõl ezeken a helyeken, a megerõsítéssel elkerülhetjük a fokozott terhelés okozta esetleges szigetelõanyag-szakadást. Másfelõl a szigetelõ szalag vagy gallér természetesen szigetelési funkciót is ellát. Az elkészült szigetelésre, a már fent leírtak szerint burkoljunk. A kifugázott burkolatra került cementfátylat, a fugázó anyag teljes kikeményedése után KERANET tisztítószerrel távolíthatjuk el. Ezek után biztosak lehetünk benne, hogy az így elkészített burkolatot még hosszú évtizedekig használhatjuk.

A cikket publikálta: Németh Csaba szaktanácsadó

 

 

Mapei Kft.

2040 Budaörs, Sport u. 2.

 

Telefon:            06-23/501-667

Fax:                 06-23/501-666

Web:                www.mapei.hu

E-mail:              mapei@mapei.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából