Kategória: Belsõépítészet
Utolsó módosítás: 2008-07-08
Hozzászólások: 0db

Gipszkartonozás Rigips rendszerrel. Mi mással?

Szinte nincs is olyan lakástulajdonos, aki ne gondolkodott volna már el a válaszfalak újrarendezésén. A Rigips olyan megoldást kínál, ami nem csak esztétikus és egyszerû, de számos olyan elõnnyel jár, amire eddig talán nem is gondoltunk. A „csináld magad – gipszkartonozás” cikksorozat elsõ részében azt taglaljuk, miért érdemes a gipszkarton elemeket választani.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Költség- és idõtakarékos

A Rigips rendszerek költségtakarékos és jó minõséget biztosítanak a belsõ munkáknál a pincétõl a padlásig. A könnyû szerkezetek csökkentik a tartószerkezetek terhelését. A szárazépítési technológia a rövid építési idõ következtében hozzásegít az építmény gyors használatba vételéhez. A Rigips lapok megmunkálása egyszerû és tiszta.

 Hoppá! Belegondolt már?

A Rigips szerkezetek esetében már hetek óta kész, kitapétázott lakásában pihen és élvezi munkája gyümölcsét, míg a hagyományos falnál a mester ekkor még javában simít, vagy a vakolat szárad még hetekig. A vizes (habarcsos) módszer eredményeként egy romhalmaz marad hátra, törmelék, malter fröccsenés formájában, amit napokig tart eltakarítani. Ugyanez a szárazépítésnél 10 perc és egy kissöprû kérdése.

 

Hõszigetelõ

A kemény tél gyakran próbára teszi a leggondosabban megépített ház hõszigetelõ képességét is. Így az optimális hõszigetelés nem luxus, sõt igen fontos tényezõ a takarékos fûtõenergia felhasználás és a jó közérzet érdekében. A Rigips rendszerek költségtakarékos hõszigetelést biztosítanak az egész ház számára. Az épületgépészeti vezetékeket takarékosan a falszerkezet üregeiben vezetjük.

 

Hoppá! Belegondolt már?

Milyen érzés és milyen nagy munka egy éppen felhúzott téglafalat össze-vissza vésni a villany vagy más szerelvény elvezetéséhez, és milyen törmelék halom keletkezik... A Rigips szerelt szerkezetek esetében ez az „élmény” teljesen elmarad, amit valószínûleg nem bánnak.

 

Hangszigetelõ

A Rigips rendszerek kiváló hangszigetelést biztosítanak. Kéthéjú szerkezetek, akusztikai értelemben véve hajlítómerev héjból (Rigips lapokból) készítve, a hajlékony héjak együttrezgése által hatékonyan leépítik a hangenergiát. A légrétegek és a hangszigetelés (ásványgyapot) tovább csökkentik a maradék hangenergiát.

 

Hoppá! Belegondolt már?

A Rigips szerelt válaszfalak jóval kevesebb helyet foglalnak el a lakás hasznos alapterületébõl, mint a hasonló mûszaki tulajdonságú hagyományos, tégla válaszfalak.

 

Kellemes közérzet

Az építõanyag felülete befolyásolja a bennlakók kényelemérzetét. Azok az anyagok, melyek hõvezetõ képessége csekély (pl. fa, gipsz) melegek és jó közérzetet biztosítanak a helyiségben tartózkodók számára. A gipsz anyagú építõanyagok, mint például a Rigips lap, növelik az általános komfortérzést.

 

Hoppá! Belegondolt már?

Még nem született olyan kõmûves mester, aki olyan sima felületet tudna vakolni, mint a gipszkarton tükörsima felülete, különösen nagy felületen. A sima felületen aztán élvezet lesz a tapétázás, csempézés. Így tehát elmondhatjuk, hogy a gipszkarton simán jobb megoldás!

Nem éghetõ

A Rigips lapok a gipszmag elõnyös tulajdonságainak köszönhetõen különösen alkalmasak megelõzõ tûzvédelemre. A gipsz 20% kötött kristályvizet tartalmaz. Ez 15 mm lapvastagság esetén 3 liter/m2 vízmennyiségnek felel meg. Tûz esetén ez a kristályvíz „beépített tûzoltóvízként” mûködik.

 

Hoppá! Belegondolt már?

A fa alapú burkolat anyagok tûz esetén nem igazán tûzgátlóként mûködnek. A gipszkartonnal viszont felbecsülhetetlen értékû perceket nyerhet a menekülés, illetve mentés számára szükség esetén. Fontolja meg!

 

Nem reped

A gipsz elõnyös tulajdonságainak köszönhetõen hõre szinte nem tágul és ennek eredményeként nem is reped. A fugák szilárdan glettelve, csatlakozások rugalmas anyaggal kitöltve.

 

Hoppá! Belegondolt már?

Az összes többi építõanyagnál jóval nagyobb a valószínûsége, hogy repedéseket kell a késõbbiekben eltüntetnie. Akarja?

 

Helyiség klimatizáló

A Rigips lapok különlegesen alkalmasak a helyiség nedvességtartalmának szabályozására, mivel a gipszmag gazdag makropórusokban. A makropórusokban gazdag építõanyagok alkalmasak arra, hogy idõlegesen magukba szívják a nedvesebb levegõt, ezt raktározzák és szárazabb helyiség, klíma esetén visszapárologtassák környezetükbe. Így érvényesül a Rigips lapok légnedvesség szabályzó hatása.

 Hoppá! Belegondolt már?

Ha a körülmények úgy adódnak, márpedig úgy szoktak adódni, a Rigips szerkezetek szükség esetén újból gyorsan és tisztán elbonthatók. Képzeljen el egy utólagos válaszfalszerelést egy már használatban lévõ, parkettázott lakásban, vagy egy hagyományos téglafal elbontási viszontagságait egy bútorozott lakásban. A porolgatás és takarítás ott aztán nem leányálom.

Környezetbarát

A Rigips lapok gipszmagból és különleges, jó minõségû papírból készült kétoldali kartonburkolatból állnak. A gipsz teljesen illatmentes, nem tartalmaz és nem képez semmiféle egészségkárosító anyagot. A gipsz, mint építõanyag kiváló tulajdonságait környezetbarát feldolgozási és gyártási technológia egészíti ki.

 Hoppá! Belegondolt már?

A Rigips szerkezetek legalább olyan élettartamúak, mint a hagyományos szerkezetek. Nyugat-Európa sok országában szinte csak ezt használják épületek/lakások belsõ kialakítására. Vajon miért?

 

Stabil szerkezet

A Rigips szerelt válaszfal speciálisan formázott acélprofil vázból áll, amelyet szilárdan a statikai falhoz rögzítenek. Ezt a vázat burkolják mindkét oldalról gipszkartonnal. Az így létrejött konstrukció abszolút stabil. Gyengébb födémmel (pl. fa födém) technológiailag szinte más nem is jöhet szóba.

 Hoppá! Belegondolt már?

Amilyen stabil, olyan könnyû, ami az életét is jelentõsen megkönnyíti, amikor az építõanyagot szállítja (gipszkartont akár személyautóval is viheti), vagy például a tetõtérbe kell az anyagot „feltermelni”. A tégla cipelésével persze izmai erõsödnek, de hát...

 

Terhelhetõ

A Rigips szerkezetekre mindenütt biztosan rögzíthetünk tárgyakat a kifejezetten erre a célra kifejlesztett és évtizedek óta sikeresen alkalmazott rögzítõelemek segítségével. A felfüggesztendõ tárgy fajtája és súlya szerint képszögek és üreges dübelek állnak rendelkezésre különféle kivitelben, amelyekkel akár 95 kg-os konyhaszekrényt is felfüggeszthetünk méterenként.

 

Hoppá! Belegondolt már?

Mennyivel egyszerûbb és gyorsabb egy üreges dübelt rögzíteni, mint egy hagyományos falba dübelezni? Próbálja csak ki! Dolgozni és építkezni, ahogy a csillag megy az égen, gyorsan, tisztán, csak Rigips-szel érdemes.Rigips Hungária Gipszkarton Kft.1181 Budapest, Zádor u. 4.Tel: 06-1/296-0500Fax: 06-1/296-0662e-mail: muszakiinfo@bpb.comwww.rigips.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából