Kategória: Épületgépészet , Egészséges lakás
Utolsó módosítás: 2014-11-22
Hozzászólások: 0db

Gondolatok a gyerekszoba fűtésről – 1. rész

Megfagy-e a gyerek, ha nem csinálok szaunát a gyerekszobából?

Gyermekeinek minden szülő a legjobbat szeretné. Emiatt a fűtést illetően is rengeteg bizonytalanság van bennünk, hogy mi az ideális megoldás csemetéink számára. A gyerekszoba fűtésénél elsődleges szempont, hogy a gyermek egészséges fejlődését elősegítse, ugyanakkor lehetőleg gazdaságos is legyen. Mai cikkünkben a gyerekszoba levegőjének ideális minősége körüli kérdéseket igyekeztünk tisztázni.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Ideális hőfok éjszaka és nappal

Sokan féltik a gyermekeiket a megfázástól, de régi tapasztalat, hogy hűvös levegőn pihentetőbb és zavartalanabb az alvás számukra. Túl meleg szobában ezzel szemben a gyermek nehezebben alszik el, könnyebben megizzad, nyűgösebbé válhat és az éjszakai ébredések száma is több lehet. Éppen ezért a tapasztalatok szerint éjszaka 18 °C körüli hőmérsékletet érdemes tartani, és természetesen gondoskodni kell arról, hogy a gyermek ne tudjon kitakarózni, amire a legkisebbeknél jó megoldás lehet egy hálózsák.

A nappali hőmérséklet beállításánál érdemes figyelembe venni, hogy a hidegebb levegő a végtagok vérkeringésének csökkenéséhez, lehűléséhez vezethet, és a nyálkahártyák védekezőképességét is csökkentheti, így könnyebben alakulnak ki felső légúti panaszok. A kívánatosnál melegebb benti hőmérséklet ugyanakkor a gyermeket bágyadttá és kedvetlenné teheti, érdemes tehát egy arany középutat megtalálni, ami a legtöbb esetben 22-23 ºC körül van, bár a hőérzet függ a páratartalomtól, valamint a fűtési módtól is – erről a következő cikkünkben fogunk írni részletesebben.

Páratartalom

A szobalevegő páratartalma ideális esetben 40-60 százalék között kell, hogy legyen, amit egy páramérővel könnyen ellenőrizhetünk. A lakások egy részében a túlfűtöttség és rossz a minőségű nyílászárók következtében a levegő páratartalma lecsökken, a meleg, száraz levegőtől a légutak kiszáradhatnak, köhögés léphet fel, a gyerekek komfortérzete csökken. Ilyenkor fontos a megfelelő párásításról gondoskodni párologtatóval, vízigényes szobanövényekkel, vagy a szobában való teregetéssel.

Ma már sajnos egyre gyakoribb probléma ennek ellenkezője is, amikor a modern nyílászárókkal és jó szigetelt falakkal felszerelt lakásokban a téli időszakban a levegő páratartalma tartósan magas marad. A nedves környezet pedig ideális terep a penészgombák, poratkák elszaporodásának, amelyek jelenléte szintén légúti problémákhoz vezet. A magas párával szembeni védekezés már nehezebb kérdés, mint alacsony pára esetén. Ha a rendszeres szellőztetés nem segít, akkor párátlanító és légtisztító készülékek használata jelenthet megoldást, de semmiképp se hagyjuk, hogy gyermekünk tartósan penészes szobában aludjon.

Szálló por

A rendszeres szellőztetés ugyan nagyon fontos, de bizonyos lakóhelyek esetében (pl. belváros, forgalmas utak mellett) a nem megfelelő időben történő szellőztetés több kárt okoz, mint hasznot. Az autók kipufogógázaival, égéstermékekkel és porral szennyezett levegő ugyanis irritálhatja a gyermekek légutait. Ilyen környezetben érdemes késő estére és kora reggelre időzíteni a szellőztetést, amikor nincs akkora forgalom.

A levegő portartalmával kapcsolatban vannak elméletek, hogy melyik fűtési mód hogyan keringeti, illetve lebegteti a szobában, és hogy melyik milyen hatással van a gyermekekre, de erről szintén a következő, fűtési rendszerekről szóló cikkünkben fogunk bővebben kitérni.

7 jó tanács a fűtésköltség csökkentésére

Az alábbi néhány jó tanácsot érdemes megszívlelni arra vonatkozóan, hogy hogyan tudunk takarékoskodni az energiával a komfortérzet csökkenése nélkül – nem csak a gyerekszobában:

1. Függöny, sötétítő, reluxa, redőny használata a nyári hónapokban csökkenti a közvetlen napsugárzás melegítő hatását, télen pedig a szoba melegének kiáramlását, így javítja a hőérzetet és csökkenti a fűtés költségét.

2. Ne fűtsük túl a szobát. 1 °C-kal alacsonyabb hőmérséklet 5% megtakarítást jelent a fűtésszámlában.Kétnapi távollét esetén a hőmérsékletet ajánlott 15 °C-ra állítani. Ennél hosszabb távollét esetén a hőmérsékletet célszerű 12 °C-ra beállítani és minden belső ajtót nyitva tartani, teljesen azonban nem szabad leállítani a fűtést, mert akkor lehűlnek a falak.

3. Ne takarja el, vagy fedje le a fűtőtestet, mert így romlik a hősugárzás és a hőáramlás hatékonysága. Gyerekszobában érdemes olyan fűtési módot választani, ami letakarás nélkül sem okozhat balesetet a kicsiknek.

4. A radiátorokra, konvektorokra rakódott szennyeződés miatt több energia kell a fűtéshez, ezért tisztítsa rendszeresen a fűtőtestet.

5. Magasabb páratartalom esetén jobb a hőérzet, ezért ha túl száraz a szoba levegője, a hőmérséklet emelése helyett érdemes párologtatni, és máris melegebbnek fogja érezni a levegőt.

6. Ügyeljen a megfelelő szigetelésre és nyílászárókra. Az energiatakarékosságot sokszor érdemes a szigeteléssel kezdeni, mert akár 30-40%-os megtakarítás is elérhető egy jó hőszigeteléssel.

7. Érdemes olyan fűtési megoldást választani, ahol helyiségenként szabályozható a hőmérséklet, így ha a gyerekek nincsenek a szobában, nem kell feleslegesen fűteni.

A gyerekszobafűtéssel kapcsolatos következő cikkünkből megtudhatja, mik a javaslatok és ellenjavaslatok a különböző fűtési módok gyerekszobai alkalmazásával kapcsolatban.

Cikk forrása: www.nadland.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából