Kategória: Épületgépészet
Utolsó módosítás: 2014-12-02
Hozzászólások: 0db

Gondolatok a gyerekszoba fűtésről – 2. rész

Fűtési módok

Ha egy gyermekszobának kialakítandó helyiségben eleve van már valamilyen fűtési megoldás, például radiátor, akkor nem feltétlenül kell további fűtési módokban gondolkodni, elég csupán a megfelelő hőmérséklet és páratartalom beállítására odafigyelni. A következőkben olyan megoldásokat mutatunk be, amelyek ideálisak gyerekszobába, és önállóan vagy akár kiegészítő fűtésként is megállják a helyüket. Mivel már meglevő épületet vettünk alapul, ezért elsősorban elektromos technológiákra fókuszáltunk, amelyek utólag a legegyszerűbben beépíthetők.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

 

ADAX konvekciós fűtés (fali norvég fűtőtest)

Gyerekszoba fűtésének kialakításakor a lehető legegyszerűbb és legkönnyebben kivitelezhető megoldás egy elektromos fali fűtőpanel felszerelése. Ezeknek a termékeknek nagy előnyük, hogy saját beépített termosztáttal rendelkeznek, így a hőmérsékletet egyedileg szabályozhatjuk a többi helyiségtől függetlenül. A jó minőségű, úgynevezett norvég típusú fali fűtőtestek felülete legfeljebb 60 °C-ra melegszik fel, így nem égeti meg a gyermekeket, ellentétben például a hagyományos gázkonvektorokkal, amik felforrósodhatnak.

A gyerekszobában is jól jöhetnek a fröccsenő víz ellen védett, lekerekített éllel rendelkező fürdőszobai típusok is, amik még nagyobb biztonságot adnak.

A vezető fűtőpanel gyártó cégek a legkisebbeket illetően sem feledkeztek meg a dizájnról és a gazdag funkcionalitásról. A felső kategóriás, tervezői díjat nyert Adax Neo típus digitális termosztátját például gyermekünk napirendjének megfelelően programozhatjuk, ami amellett, hogy nagyon kényelmes megoldás, jelentős megtakarítást is hozhat. Az Adax Neo sorozat a klasszikus „felnőtt” színek mellett kapható rózsaszínben a kislányok és világoskékben a kisfiúk számára.

 

Comfort heat – Elektromos padlófűtés

Még ma is gyakran fejtörést okoz, hogy ez a fűtési mód vajon jó-e vagy sem. Érvek és ellenérvek sziporkáznak a padlófűtés ötletének felvetésekor. Néhány szempontot mindenképpen szeretnék kiemelni a gyerekszobák tekintetében:

- Padlófűtés esetén nincs a falon fűtőtest, ezért nem vesz el helyet a szoba értékes alapterületéből, nem zavarja a bútorok szabad elrendezését.

- Mivel nincs fűtőtest, ezért a gyermek nem égeti meg magát, nem esik rá, nincs balesetveszély, és az apró játékok sem szorulnak bele.

- Nagy felületen, alacsony hőmérséklettel egyenletes hőleadást biztosít, ezért energiatakarékos megoldás. Az alulról jövő hő miatt 1 -2 °C-kal alacsonyabb hőmérsékletű helyiségben is ugyanolyan jól érezzük magunkat, mint a melegebb radiátoros szobában.

- A gyerekek szeretnek a földön ülve játszani, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy hideg, vagy meleg padlón ülnek. 

Bizonyos vélemények szerint a padlófűtés lebegteti a port, ezért vannak, akik asztmás, vagy felső légúti betegségekkel küzdő gyermekek szobájába nem javasolják. Manapság azonban a fejlettebb hőszigetelésnek köszönhetően alacsony hőmérsékletű padlófűtés esetén a padló és a mennyezet hőmérséklete között nincs nagy különbség, így a minimális légmozgás a helyiségekben a port nem emeli fel, ezért jól szigetelt épületeknél ettől már nem feltétlenül kell tartani.

Ha helyi megoldásról, vagy utólagos telepítésről van szó, akkor a vizes padlófűtés helyett mindenképp érdemes elektromos fűtőkábelekben, vagy fűtőszőnyegekben gondolkodni. A Comfort heat padlófűtések bekerülési költsége jóval a hagyományos radiátoros fűtések alatt marad, üzemeltetési költségük a hagyományos fűtésekével megegyező. Ezek a rendszerek karbantartást nem igényelnek és akár megújuló energiaforrásokkal is kombinálhatóak, Ulica Solar napelemekről üzemeltethetőek.

Elektromos padlófűtéssel gyakorlatilag a padlószint emelkedése nélkül kellemesen meleggé tehetjük a gyerekszoba padlóját hideg és meleg burkolat esetén egyaránt, így megóvhatjuk gyermekünket a felfázástól.

Infravörös fűtőpanel (infrapanel)

Az elektromos infrapanelek mennyezetre, vagy falra szerelhető sötétsugárzók, vagyis a halogén vagy kvarc infralámpákkal ellentétben nem bocsátanak ki magukból vöröses fényt, csak hőt (hosszúhullámú sugarakat). Az infrapanel ugyanazon az elven működik, ahogyan a Nap adja a melegét a Földnek: miközben a világűr a rajta áthaladó napsugarak ellenére hideg marad, a sugarak a Földet elérve felmelegítik annak felszínét, ami utána átadja a hőt a levegőnek. Az infrapanelek ugyanígy a sugarak útjába eső dolgokat (vagy személyeket) melegítik fel először és a meleg innen terjed tovább a levegőre.

A fűtési mód nagy előnye, hogy mennyezeten elhelyezve a felülről jövő sugárzás miatt nem alakul ki a „hideg padló – meleg mennyezet effektus”, hanem egyenletes hőeloszlás jön létre, ami miatt alacsonyabb hőmérséklet mellett is kellemes lesz a hőérzet.

A sugárzó hő miatt nagyon kellemes megoldás lokális fűtésre, például a gyermek íróasztala, vagy játszószőnyege felett, mert ezáltal akkor sem kezd el fázni, ha sokáig ül egy helyben. Ugyanezen okból lehet jó megoldás például ágy felett elhelyezni, így éjszaka az ágy felett elhelyezett infrapanelnek köszönhetően a gyermek akkor sem fázik, ha lejjebb vesszük a szoba hőmérsékletét.

A cikk szerzője Szász János a Nádland Kft. és a www.facebook.com/elektromosfutes elektromos fűtés tanácsadója. A cikkben szereplő termékekről részletesebb leírást a www.FUT.hu weboldalon olvashat, vagy megtekintheti működés közben a Nádland Kft. bemutatótermében a következő címen: 

1106 Budapest, Jászberényi út 47/b.

Ha kérdése, észrevétele van, vagy szeretne tanácsot kérni az Ön fűtéstechnikai problémájáról, közvetlenül is kapcsolatba léphet a szerzővel az alábbi elérhetőségeken:

Szász János

szasz.janos@nadland.hu

www.facebook.com/elektromosfutes


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából