Kategória: Épületgépészet , Környezettudatos építkezés
Utolsó módosítás: 2010-04-27
Hozzászólások: 0db

Gyakran elõforduló hibák levegõkazán vásárlásakor

A levegõkazánokról szóló minisorozatunk elsõ részében azt veséztük ki, mit érdemes feltétlenül tudnunk ezekrõl a készülékekrõl, mielõtt elindulnánk vásárolni. Minden érdek nélkül kijelenthetjük, hogy a levegõkazánok az õket ért számos támadás ellenére a ma elérhetõ leggazdaságosabb fûtõeszközök közé tartoznak. Elõfordul azonban, hogy beépítés után a tulajnak mégis azzal kell szembesülnie, hogy a levegõkazán korántsem képes a tõle várható teljesítményt nyújtani. Mai cikkünkben annak járunk utána, mi lehet ennek az oka.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Az eladó

Az eladó alapvetõen azért tartózkodik az üzlethelyiségben, hogy segítsen a vásárlónak kiválasztani az igényeinek leginkább megfelelõ terméket. Legalábbis a JÓ eladó. Sok esetben mégis õ az a személy, aki az elsõ akadályt gördíti elénk, aki miatt talán nem a megfelelõ darabot vesszük meg. Ennek oka rendkívül egyszerû, ugyanakkor nagyon sajnálatos. A fõnök szerint ugyanis az eladó azért van az üzletben, hogy eladjon! Mindegy mit, csak fogyjon az árukészlet, és nõjön a bevétel. Ezt a szemléletet az eladó nagyon gyorsan elsajátítja a fõnöktõl, ugyanis jutalék után kapja a fizetését. Mit tesz ez a fránya eladó?

Nos, sajnos nagyon gyakran jóval kisebb teljesítményû levegõkazánt ajánl, mint amekkorát a lakóépületünk hõszükséglete igényelne. Ennek oka is egyszerû. Ha az eladó észreveszi, hogy sokalljuk az árat, abbeli igyekezetében, nehogy elrettentsen minket a vásárlástól, netalán a konkurencia karjaiba ûzzön, inkább egy olcsóbb terméket kínál megvételre. Az olcsóbb, ugyanakkor kisebb teljesítményû készülék ugyanúgy fogja tudni biztosítani a meleget, mint a nagyobb teljesítményû, ám korántsem ugyanolyan feltételek mellett. Az alulméretezett levegõkazán nem csak az adatlapján feltüntetett COP értéket nem tudja majd biztosítani, de könnyen megeshet, hogy egyenesen gazdaságtalan lesz az üzemeltetése. Vagyis lesz egy drága gépünk, és sokkal többet fogunk fûtésre költeni, mint elõtte.

Az ár

Tulajdonképpen az árérzékenységünk szorosan kapcsolódik az elõzõ témához. Sokan ugyanis az ár alapján döntik el, melyik berendezést választják, és néha még a munkáját egyébként jól végzõ eladó sem tudja a vevõt meggyõzni arról, hogy inkább a drágább, de megbízhatóbb készülék mellett döntsön. Itt azonban már nem csak teljesítménybeli különbségekrõl beszélünk, sokkal inkább a megbízhatóságról, valamint a szervízháttérrõl. Nyilvánvaló, hogy egy kevésbé tartós kazán olcsóbb, mint a márkás, minõségi termékek, de azt Murphy óta mindenki tudja, hogy a kazán soha nem nyáron megy tönkre. Nagyon sok múlik azon, hogy a családi meleget biztosító berendezésünk mennyi ideig képes üzemelni szervizelés nélkül, valamint az sem utolsó szempont, hogy két hétig tart, mire sikerül alkatrészt szerezni hozzá, vagy csak két napig. Az olcsó kazán egyik pillanatról a másikra jóval többe kerülhet, mintha a valamivel drágább, de megbízhatóbb levegõkazánt vásároltuk volna.

A hõszükséglet

Szintén sarkalatos pont az épületünk hõszükséglete. Azt ugye már tudjuk, hogy a jól méretezett kazán a gazdaságos fûtés alapja. Ez egyébként nem csak levegõkazánnál, hanem majdnem minden fûtési rendszernél így van. A leggyakoribb hiba, amikor a lakóépület hõszükséglete „rosszkor” kerül felmérésre, illetve a ház energetikai korszerûsítése nem jó sorrendben történik. Mire gondolunk?

Gyakran elõforduló probléma, hogy a ház teljes korszerûsítésekor a kazán kiválasztása az elsõ feladatok között van. Ez akkor jelent gondot, ha elvégezzük az energetikai számításokat, amibõl kiderül, mekkora teljesítményû levegõkazánt kell vásárolnunk. Majd késõbb – miután a kazán már vígan üzemel – leszigeteljük az épületet, és kicseréltetjük a nyílászárókat. A ház hõszükséglete ettõl értelemszerûen alacsonyabb lesz. Némely kazánnál ez kifejezetten káros, hiszen egyes típusok nem tudnak megfelelõen visszamodulálni, így gazdaságtalanná válik a fûtés. Levegõkazán esetén ez a probléma nem áll fenn, azonban lesz egy fölöslegesen drága készülékünk, amit soha nem tudunk kihasználni.

A fenti esetekbõl jól látszik, hogy levegõkazán vásárlása elõtt mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni, sõt ha van rá lehetõség, magába a vásárlásba is bevonni. Ez rendben is lenne, de honnan tudhatjuk, hogy a magát szakembernek valló személyvalóban ért-e ahhoz, amire szükségünk van? Ez is rendkívül egyszerû. Írja be a szakértõ nevét a www.mernok.hu Tervezõi és Szakértõi Névjegyzékébe, ahonnan az is kiderül, milyen jogosultsággal bír az illetõ.

A cikk megírásában nagy segítséget nyújtott a http://www.hoszivattyu.org/ oldal. Köszönjük!


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából