Kategória: Épületgépészet , Környezettudatos építkezés
Utolsó módosítás: 2008-11-14
Hozzászólások: 3db

Gyûjtsünk esõvizet!

Szeretne kevesebb vízdíjat fizetni? Költene is egy környezetkímélõ megoldásra, ha az késõbb többszörösen visszahozná az árát? Az elõzõ részbõl már tudjuk, hogy az esõvíz hasznosítása számos elõnnyel jár, most beszéljünk arról; hogyan lehet, hogyan érdemes hozzáfogni a dologhoz.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Egyre nagyobb számban foglalkoztatják a kertes házak tulajdonosait az esõvíz hasznosításának lehetõségei. Sokan felismerték már, hogy a spórolás mellett számos hasznuk származhat egy jól megtervezett esõvíz gyûjtõ rendszer telepítésébõl. A hangsúly itt a „jól megtervezett”-en van. Bizony, nem lehet csak úgy gondolkodás nélkül belecsapni a közepébe. Illetve lehet, de ha tényleg azt szeretnénk, hogy biztonságos, kényelmes és olcsó rendszerünk legyen, érdemes számba venni a lehetõségeket. Ehhez adunk most hasznos tanácsokat:

Kezdjük mindjárt azzal, hogy mihez szeretnénk esõvizet használni. Amennyiben még építési stádiumban van álmaink otthona, könnyebb a dolgunk, ám ha egy kész ház vezetékrendszerét kell átalakítani, bizony számolnunk kell nem csak az elhúzódó munkálatokkal, de a sokszor jelentõs többletköltséggel is. Itt fontos megjegyezni, hogy ha nem áll szándékunkban lebontani a fél házat egy esõvíz hasznosító rendszer telepítése miatt, akkor is érdemes elgondolkodni azon, hová lehetne jelentõsebb bontási munkálatok nélkül „bevezetni” az esõvizet. Ilyen lehet például a kert.

Ezen a képen látható az esõvíz gyûjtésének legegyszerûbb, valamint legolcsóbb módja. Ezt nem is nevezném rendszernek, hiszen csak egy (vagy több) hordóbál áll, amibe a csatornából közvetlenül, mindenféle szûrés nélkül ömlik az esõvíz. Ezt a vizet az alsó csapon öntözõbe engedve, vagy egy búvárszivattyú segítségével tudjuk felhasználni kertünk öntözésére. Azért fontos kitérni erre a lehetõségre is, mert ha nem akarunk sokat költeni az esõvíz hasznosítására, de mégis szeretnénk spórolni, akkor ez egy gyorsan megtérülõ lehetõségnek ígérkezik számunkra. Tudta például, hogy a kert locsolásakor minden négyzetméterre 5 liter vizet kell számolni? Mekkora a kertje? Megéri néhány ezer forintot rákölteni?

Aki azon gondolkodik, hogy épülõ házát esõvíz gyûjtõ rendszerrel látja el, vagy a már meglévõ épületet alakítja át, annak komplexebben kell gondolkodnia. Itt már sok dologra figyelni kell, nehogy a spórolás helyett rendszeres kiadást jelentsen a rendszer javítgatása. Az alábbi képen bemutatjuk, hogyan kell kinéznie egy igazi esõvíz gyûjtõ tartály belsejének, és ezzel együtt azt is elmagyarázzuk, hogyan mûködik a rendszer.

Kezdjük mindenekelõtt a tartállyal. Tudni kell, hogy a víz a fény és a meleg hatására elkezd algásodni. Ezt mindenképp meg kell akadályozni, ezért a tartályt helyezzük hûvös és sötét helyre. A legjobb, ha mindjárt el is ássuk, mert a pincében – ha van egyáltalán – túl értékes a hely ahhoz, hogy ilyesmit tároljunk. A legtöbb helyen mûanyagból készült tartályokat használnak, ez tökéletesen meg is felel a célnak. Arra vigyázzunk, hogy ha a föld alá kerül a tartály, akkor speciális, bordázott tartályokat használjunk, amelyek ellenállnak a nyomásnak. A mûanyag tartályoknál még arra érdemes odafigyelni, hogy kis súlyuk miatt a talajvíz megemelheti õket, ezért nagyon figyelmesen válasszuk ki a telepítés helyét.

Nos, itt az ideje, hogy belenézzünk a tartályba, ehhez segítségünkre lesz a fenti ábra is. Bal oldalról, a vastagabb csövön keresztül érkezik az esõvíz. Láthatjuk, hogy a csõ áthalad egy finomszûrõn, vagy örvényszûrõn. Erre azért van szükség, hogy az esõvizet WC öblítésre, valamint mosásra is lehessen használni. A finomszûrõ nélkül csak és kizárólag öntözésre használhatnánk a vizet. A csõ a tartály alján egy befolyás csillapítóba csatlakozik. A csillapító feladata – ahogy nevébõl is kiderül – hogy megakadályozza a víz beömlését, ugyanis az felkavarná a már bejutott, ám leülepedett szennyezõdést. Jobbra fent egy túlfolyószifont láthatunk. Ez a rendszer elengedhetetlen része, a túlfolyásról mindenképp gondoskodni kell. Heves esõzések alkalmával ez a kis szerkezet gondoskodik arról, hogy a tartály csak a megengedett szintig töltõdjön fel, a felesleges vizet pedig a csatornába vezeti. A túlfolyószifon másik feladata, hogy leszûrje a víz tetején lebegõ szennyezõdéseket. Jobbra lent egy úszókapcsolóval ellátott szivattyút láthatunk. Az úszókapcsoló jelentõségérõl picivel lejjebb írok. A szivattyú teljesítményét az elõre látható vízfelhasználáshoz kell igazítani, ezt egy szakember könnyen kiszámolja a rákötött berendezések számából. Érdemes a szivattyút úszófejes szívótömlõvel is ellátni, hogy mindig a legtisztább vízrétegbõl szállítsa a vizet.

A vízvezeték rendszer kialakításánál nagyon körültekintõnek kell lennünk. A fürdésre és ivásra, valamint fõzésre használt ivóvíz vezetéke ne legyen semmilyen kapcsolatban sem az esõvizet szállító vezetékekkel. Tehát a mosógéphez, valamint a WC tartályhoz a külön erre a célra használt csövön keresztül érkezzen a víz. Igen ám, de mi a helyzet akkor, ha jó ideig nem esik az esõ, és a tartályunk kiürül? Hogyan lássuk el vízzel a mosógépet, ha nem lehet rákötve az ivóvíz vezetékre? Itt van jelentõsége az úszókapcsolónak. Amint az úszókapcsoló elérte a kritikus alsó szintet, az automatikus esõvíz hasznosító berendezés elkezdi vezetékes ivóvízzel feltölteni a tartályt.

Láthatjuk, hogy az esõvíz hasznosítása jól kipróbált, kiforrott technológiákon alapul. Ma megtanultuk, hogyan mûködik az esõvíz gyûjtése és felhasználása, hogyan tudnak a modern eszközök kényelmesen és biztonságosan ellátni minket egy környezetkímélõ és olcsó alternatív megoldással. Jövõ héten arról beszélünk, hogyan számoljuk ki a rendszerünk nagyságát, valamint fény derül arra is, hogyan és mikorra térül meg a befektetésünk. Addig is ha kérdése van, vagy kívánsága a jövõ heti témát illetõen, szóljon hozzá a cikkhez, vagy használja a fórumot!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: Fakerman Dátum: 2008-11-17 10:50:36
Sziasztok! Jó hogy ilyen interaktív a honlap, most olvasom, hogy lehet kívánni, mi lehet a jövõ heti cikkben. Engem érdekel az esõvíz hasznosítás, és jó lenne, ha kitérnétek arra, az országban milyen a csapadék eloszlása. Én Jászszentlászlón lakom, ez egy alföldi város. Érdemes erre is ilyenben gondolkodni, vagy csak a hegyekben? Nem túl gyakori mifelénk az ilyesmi.

Még több cikk kategóriából