Kategória: Lakberendezés , Egészséges lakás
Utolsó módosítás: 2008-11-12
Hozzászólások: 2db

Ha elkerül az álom...

...számos tényezõben kereshetjük és lelhetjük meg a probléma gyökerét. Ám, mindenekelõtt érdemes lenne egy alapos hálószoba szemlét tartani, s ha szükséges, a nyugalmat elõsegítõ reformokat végrehajtani.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy külön hálófülkét tudunk kialakítani lakásunkban, sokkal könnyebb dolgunk lesz a változtatások végrehajtásának tekintetében.

Az otthon talán legintimebb  szférája a hálószoba, amely ideális esetben teljes mértékben elszigetelt, zárt terület a külvilág kíváncsi tekintete elõl. Olyan privát birodalom, amelynek a tökéletes kikapcsolódást, megújulást, a nyugalmat kell szolgálnia. Éppen ezért különös figyelmet kell szentelnünk annak kialakítására, berendezésére.

Amennyiben módunkban áll, már a háló megfelelõ fekvésének meghatározásával fektessük le az alapot ehhez. Legkedvezõbb iránynak a nyugati irány bizonyul. Ugyanis, leginkább itt biztosított a stresszmentes pihenés. A feng shui elvei szerint kedvezõ lehet még az optimális energiaáramlás szempontjából az ÉNY - i, É - i , K - i , D - i,  illetve Délkeleti fekvés is. Amitõl mindenképpen óvakodjunk az Északkeleti, Délnyugati elhelyezkedés. Ha nem is hiszünk maradéktalanul eme õsi irányzat hatékonyságában, érdemes mégis fontolóra venni, alkalmazzuk-e az otthonunk kialakításakor, ugyanis semmit nem veszíthetünk vele.

A hálószoba fekvésénél úgyszintén fontos  szempont a vizes blokkok elkerülése. Ha van beleszólásunk a tervezésbe, ügyeljünk arra, ne közvetlenül a fürdõ / WC  mellé kerüljön az a helyiség, ahol álomra hajtjuk fejünket. A nyugodt alvás érdekében essen ez a ház / lakás legtávolabbi pontjára, messze a zajos helyektõl, olyanoktól, mint pl. a nappali, bejárati ajtó.

Következõ lépésként gondoljuk át alaposan a színek kiválasztását. Tisztában kell lennünk azzal, hogy az erõteljes, intenzív színeknek nincs helye a hálószobában. Ezek ugyanis a nyugalom megidézése helyett serkentõleg hatnak az aludni vágyóra. A hideg színeket úgyszintén tartogassuk más helyiségek dekorálására.

Amit viszont bátran alkalmazhatunk, azok a meleg, barátságos árnyalatok, a lágy mintázatú tapéták, amelyek a lecsendesedést segítik elõ. Ha mégis az erõteljesebb színek mellett tettük le a voksunkat, a bútorok és kiegészítõk egyszerûségével, egyszínûségével kompenzálhatjuk a negatív hatást.

A hálók többségében nem " tolonganak " a négyzetméterek, ezért nagyon körültekintõen válogassuk meg a berendezéshez szükséges darabokat. A minimalizmus itt szinte követelmény. Soha ne zsúfoljuk tele ezen helyiséget bútorokkal, dísztárgyakkal. Nem pusztán optikailag nyomja össze a teret, de rendezetlen, levegõtlen hatása miatt nyomasztólag hathat ránk.

Amikor a hálót párban használjuk, elengedhetetlen egy kényelmes franciaágy beszerzése, amin biztosított a nyugodt pihenés mindkét fél számára. Minél alacsonyabb a fekvõalkalmatosságunk, annál nagyobb szabad teret nyerünk vele. Természetesen, ha adott a hely és kedvezõ a szoba adottsága, helyet kaphat itt egy ruhásszekrény vagy fehérnemûs komód. Ám az éjjeliszekrényen kívül már ne vigyünk be mást.

Ideális esetben a berendezési tárgyak természetes anyagból - fából - készültek legyenek, színben harmonizálva a szobával. Az adottságoktól függõen próbáljuk  elhelyezni az ágyunkat úgy, hogy az ajtóból ne lehessen közvetlenül rálátni. Fejtámlánk a falnak háttal legyen, s lábunk ne az ajtó felé nézzen. Hagyjuk szabadon az ajtó és ablak közé esõ területet az optimális csi-áramlás miatt.

Sokan nem gondolnák, de a kiegészítõk - ágynemû, ágytakaró, függöny, szõnyeg - szintén fontos szerepet töltenek be. Elengedhetetlen a pihentetõ alvásnál  a természetes alapanyagok alkalmazása. Amíg a mûszál elektromos statikussága lévén zavaró lehet, addig a pamut természetessége biztosítja számunkra a keresett megnyugvást, az édes álom elérését finom, puha érintése révén.

 

Sok esetben gondot okoz a polcok, képek, dísztárgyak, lámpák elhelyezése. Ezeket igyekezzünk oly' módon rögzíteni, hogy ne terheljenek bennünket feleslegesen. Mire gondolok?  Amikor naponta azzal a tudattal alszunk el, hogy súlyos tárgy függ a fejünk felett, azt tudat alatt is állandó veszélyforrásnak tartjuk, s növeli bizonytalanság-érzetünket. Ezzel pszichésen frusztráljuk magunkat. Súlyos hiba ez  a hálóban!

A feltétlenül eltávolítandó tárgyak leltárját bõvítik az elektronikai cikkek, a fémbõl, üvegbõl készült tárgyak, s a TÜKRÖK is!  Amennyiben nem mobilis tárgyakról beszélünk, mindenképpen fedjük le azokat éjszakára valamivel.

A hálószobát betöltõ fény soha ne legyen éles és bántó, ehelyett gondoskodjunk közvetett, meleg fényforrásról.

Minden esetben elengedhetetlen a jól szellõzöttség, a rendezettség és a tisztaság is.

Fordítsunk gondot arra, hogy hálószobánk minden egyes apró részletével  a kényelmünket szolgálja, és ellazulásunkat segítse elõ! Higgyék el, megéri! 

 

- demotti - 

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: demotti Dátum: 2008-11-18 15:14:49
Köszönöm a hozzászólást és bízom abban, hogy további cikkeim is elnyerik a tetszésed!
Név: Vodkanarancs Dátum: 2008-11-17 05:46:38
Az összes lakberendezéssel foglalkozó cikket el szoktam itt olvasni. Nagyon jók, mert mindig megtudok belõle olyasmit, amit máshol nem. Külön tetszik, hogy a távolkeleti praktikákat is bátran beleírod, így több féle szempontból is megmutatod ugyanazt a témát. Gratulálok, és így tovább!

Még több cikk kategóriából