Kategória: Burkolat
Utolsó módosítás: 2010-08-05
Hozzászólások: 0db

Hasznos ötletek járólap lerakásához

A burkolólap kiválasztása után a legmeghatározóbb a végeredmény szempontjából, hogy a kiválasztott padlólapot vagy csempét hogyan burkoljuk le. A variációk száma végtelen, mindenkinek a saját fantáziájára van bízva. Azoknak, akiknek nem jut ideje saját maguknak tervezni felületeket, amelyet szívesen látnának otthonuk falán vagy padlóján, azoknak most bemutatunk néhány módszert. Talán még azok is találnak közte hasznos tanácsot, akiknek már megvannak a maguk elképzelései otthonuk leendõ burkolatáról.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Az egyszerû eleganciát kedvelõknek a kiválasztott burkolólaphoz tartozó dekoráló elemek használatát javaslom. Azok segítségével is rendkívül igényes felületeket készíthetünk. Ma már szinte minden burkolólap-családhoz tartoznak mind az alaplappal azonos méretû, mind szegélycsíknak használható dekoráló elemek, melyekkel hatásosan meg lehet bontani a tér egyhangúságát.

Ha a hagyományos felrakási módot kicsit meg szeretnénk fûszerezni, de azért ragaszkodunk a szabályossághoz, válasszuk a rombuszmintás felrakást, vagy más néven burkoljunk diagonálban. Ez a minta élénkebbé, mozgalmasabbá teszi a teret. A módszer lényege, hogy a terület átlójával párhuzamosan burkolunk, vagyis a hálós felrakáshoz képest minden lapot elforgatunk 45°-os szögben, és így rakjuk le õket. A rombuszmintát nem csak önmagában rakhatjuk fel, hanem kombinálhatjuk hagyományosan felburkolt sorokkal is.

Nem szeretjük a négyszögletes lapot, de mégis valami bonyolultabb mintát szeretnénk? Készíthetünk halszálkamintát is. Ez egy nagyon vidám hangulatú minta és a lakás bármely pontján felhasználhatjuk. Ilyenkor a lapokat szintén 45°-ban elfordítva tesszük fel, de úgy igazítjuk, hogy az egyik lap rövidebb oldala és a másik lap hosszabb oldala essen egybe.

Ha még egy kicsit meg szeretnénk bolondítani a halszálkamintát, a kötéseket el is csúsztathatjuk, és négyszögletes lapokkal is kombinálhatjuk, mint ahogy az a képen is látható.

Nosztalgiázni van kedvünk, és vissza szeretnénk kanyarodni egy kicsit a múltba a retro jegyében? Akkor a kiválasztott burkolólapot téglakötésben is felburkolhatjuk. Mint ahogy a neve is sugallja, a lapok a téglafalak mintázatát utánozzák. A burkolásnál itt majdnem ugyanúgy burkolunk, mintha szabályosan raknánk fel a lapokat, azzal a kis különbséggel, hogy itt minden második sort el kell tolni úgy, hogy ebben a sorban a lapok közti fuga az alatta lévõ sorban lévõ lap közepére essen.

A lapokat szõnyegmintában is leburkolhatjuk, ami nagyon divatos és dekoratív. Ennek a módszernek a megvalósításához elõször is ki kell választanunk két különbözõ színû, de hasonló mintázatú lapot (pl. egy burkolólap-család két tagja). A leburkolandó terület külsõ sávját az egyik lappal burkoljuk le, a belsõ területeket pedig a másik lappal. Persze ezt a minta is lehet még eredetibb. Egyrészt a két színt elválaszthatjuk valamilyen dekoráló elemmel. De azt is megtehetjük, hogy a másik színû lapból csak egy sort rakunk, ez fogja a "szõnyeg" rojtjait, majd a legbelsõ területet ismét az elsõnek kiválasztott színnel burkolhatjuk le. Az is lehet, hogy a "rojtokat" dekoráló elembõl rakjuk ki, és a lapok egyforma színûek. A "szõnyegre" rakhatunk belsõ mintákat abból, amivel a külsõ területeket burkoltuk, vagy használhatunk a lapcsaládhoz tartozó dekoráló elemeket is. A "szõnyeg részt" rakhatjuk rombuszban is. És a lehetõségek hosszú sora itt nem ér véget, de ez már a fantáziánkra van bízva. Szemléltetésként szerepeljen itt néhány minta.

Gamma – Kerámia Burkolólapgyártó Kft.

2654 Romhány

Zrínyi Miklós út 17.

Telefon: +36 (35) 355-145

Fax: +36 (35) 520-049

E-mail: info@gammakeramia.hu

Web: www.gammakeramia.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából