Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2013-05-23
Hozzászólások: 0db

Ház - hétvégékhez

Nagyon jó dolog, ha otthonunkba hazatérve kipihenhetjük a napi nyüzsgést, a stresszt, és együtt tudunk lenni családtagjainkkal, de az igazi kikapcsolódáshoz hozzátartozik, hogy ezt néha máshol tegyük meg. Mondjuk egy hétvégi házban, vagy nyaralóban, ahol fû- és virágillat vesz bennünket körül, és a tiszta levegõbe szippantva kicsit a lelkünk is felfrissül.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Míg az otthonnak sok-sok funkciót kell ellátni (hiszen az életünket szolgálja nap mint nap), a nyaralónak egy kiemelt célja van: aktív és passzív pihenésünket segítse. Amikor tervezzük, nagyon figyeljünk, mert könnyen szem elõl veszíthetjük a lényeget. Ha a hétvégi ház túl nagy, és nem gyõzzük takarítani, vagy épp az elektroszmogot „élvezzük” - a madárcsicsergés helyett -, mert annyi már az elektromos berendezés az épületben, akkor lehet, hogy valahol elrontottuk.

A hétvégi ház legyen egyszerû, szellõs, üde, és nyisson a természet felé. Minden zöld környezetben töltött idõ javítja a közérzetünket, hozzájárul ahhoz, hogy egészségesebbek legyünk. Használjuk ki! Ha az idõjárás engedi, legyenek nyitva a nyílászárók, hadd járja át az egész házat a friss levegõ! Függönyt, árnyékolót csak oda tegyünk, ahová muszáj, hiszen a virágok, fák, madarak látványa ablakon keresztül is nyugtatóan hat ránk. Az elénk táruló látvány talán inspirálni is fog bennünket, amikor színeket (sárgák, kékek, zöldek), és bútorokat (fa, rattan) választunk. Több stílus is felmerülhet, de mindig legyen összhang a ház külleme és berendezési tárgyai között. Egy szépen felújított parasztházban szépen mutatnak a rusztikus bútorok és felületek, egy modernebb épületben jó választás lehet a minimál. Csak annyi bútor vegyen bennünket körül, amennyi elrejti a holminkat, a tér közepe pedig legyen szabad. Ha könnyû bútorokat választunk, az nem csak azért jelent elõnyt, mert a térben is könnyedebb hatást keltenek, hanem azért is, mert vendégek érkezésekor könnyen mozdíthatók, áthelyezhetõk. Érdemes az ülõgarnitúrát, (de még az ágyat is) úgy elhelyezni, hogy kilássunk az ablakon, hiszen nagyon kellemes, nyugtató érzés a természetet szemlélni.

A burkolatok legyenek könnyen tisztán tarthatók, és amikor a színekrõl döntünk, a tavasz és nyár frissességére gondoljunk! A világosabb (pasztell) árnyalatok légiesebbek, a meleg nyári napokon a hõérzetünket is pozitívan befolyásolják. Az ágytakarók, függönyök, rolók, párnák lehetnek virágmintásak, tarkák, vidámak. Nincs szükség túl sok dekorációra, a kertben szedett virág, egy régi szalmakalap, vagy egy vidám üzenõfal is bõven megteszi.

A sportkellékek, kerti szerszámok, grillezéshez használt eszközök számára legyen egy külön helyiség, vagy szekrény, hogy ne rontsák el a lakótér küllemét, ráadásul veszélyt is jelentenek ott, ahol gyermekek is vannak.

A konyhába érdemes zárt szekrényeket választani, hogy használati tárgyaink, edényeink ne porosodjanak. Az étkezõ bútorainak a bejárathoz, vagy teraszhoz közel keressünk helyet, így bármikor kiköltöztethetjük õket a szabadba. A mosdó is legyen egyszerû, praktikus, a törülközõk, kiegészítõk majd megtöltik vidám színekkel!

Sokszor tapasztaljuk, hogy akkor is dolgozunk, nyüzsgünk, ha szabadságon vagyunk. Egyre nehezebb kimozdulni otthonunkból és a hétköznapokból, pedig szükség lenne rá. Egy hétvégi ház, vagy nyaraló (vásárlása vagy) kialakítása elõtt gondoljuk át, hogy mire szeretnénk majd használni, mennyi idõt tudunk majd ott tölteni, hányan fogjuk birtokolni. Legyen egyszerû, üde, harmonikus, praktikus – a többi rajtunk múlik!

 

Laky J. Eszter


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából